ПЛАН ОД 10 ТАЧАКА ЗА ОДБРАНУ СРБИЈЕ: Председник Вучић представио одговор наше земље на притиске око КиМ

Д. М.

03. 02. 2023. у 07:00

АКО дође до питања Косово у УН или не, а видећемо хоће ли доћи, за мене, као председника Србије, Устав је Свето писмо, капитулација и предаја нису опција и знам шта ћу да учиним. Између останка на власти у мандату који ми је Уставом загрантован - који не можете да скратите, смањите и промените - знам шта ми је чинити. Јер, не постоји избор Вучић или Србија. Вучић је увек на страни Србије и изабраћу Србију, а Вучић није важан.

ПЛАН ОД 10 ТАЧАКА ЗА ОДБРАНУ СРБИЈЕ: Председник Вучић представио одговор наше земље на притиске око КиМ

Foto: Zoran Jovanovic

Ову снажну поруку упутио је јуче председник Србије Александар Вучић, обраћајући се посланицима на посебној седници Скупштине о Косову и Метохији. Он је указао да се налазимо у тешком и веома деликатном тренутку, да с једне стране морамо да помажемо нашем народу на КиМ, са друге да избегнемо осуду и кажњавање, а са треће да водимо рачуна о нашим виталним интересима.

Вучић је представио политику Србије за КиМ у 10 тачака:

1. САЧУВАТИ МИР И СТАБИЛНОСТ

- Морамо да се уздржимо и не одговарамо на провокације, осим ако животи и имовина не буду били угрожени, као што су били 2004, када су наши велики хероји, разуме се - херојски ћутали. Говорим о тадашњим властима. Мир и стабилност нису парола, то враћа и доноси живот у Србију и омогућава нам да сачувамо опстанак нашег народа.

2. ФОРМИРАЊЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ ОПШТИНА

- ЗСО мора да буде правни и физички оквир за права нашег народа и политичко организовање на КиМ за сваку врсту подршке Републике Србије, коју више нико и никада не може да спречи, да не разимишља да ли ће неко да нам укине платни промет и забрани лекове, храну и новине.

3. БЕЗБЕДНОСТ ЗА СРБЕ НА КиМ

- Морамо чинити све да Срби на КиМ буду безбедни, пошто би они први страдали, а не они који се бусају по кафанама. Због тога се боримо за мир. Безбедност за Србе је и део тачке мир и стабилност, део и тачке о ЗСО, безбедност за Србе значи да нико не брине да ће му дете, када га пошаље у школу, бити нападнуто јер носи српско име и презиме.

4. БОЉИ ЖИВОТ ЗА НАШ НАРОД

- Безбедност је предуслов да можемо да се бавимо и другим питањима и бољим животом за наш народ на КиМ. То подразумева и директан новац који дајемо за наш народ. Зато је потребно да наставимо са инсистирањем и у ономе што нам се не допада, али доносиће добро и за нас. Зато нисмо прекидали разговоре.

5. РАЗГОВОРИ И О НАЈЛОШИЈИМ ПАПИРИМА

- Србија ће да преговара и разговара о свим кључним питањима важним за сарадњу Срба и Албанаца, и о најлошијим папирима, јер немамо право да поновимо грешке из прошлости. Наметнули су нам Рамбује, прихватили смо и гурнули Србију у провалију. Када је Косово требало да нам буде само демократско питање 2006. и 2007. године, Косово је постало независно. Онда смо тражили пребацивање преговора из УН у ЕУ и поставили чувено питање Међународном суду правде.

6. ОЧУВАЊЕ ВИТАЛНИХ ДРЖАВНИХ ИНТЕРЕСА

- Наставићемо да чувамо своју војну неутралност. Очување нашег самосталног и независног одлучивања. Да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву ни у Брисел. Поштовање Устава Републике Србије.

7. НАСТАВАК ЕВРОПСКОГ ПУТА

- Наш животни интерес је да останемо на европском путу. Мање од 43 одсто људи је за улазак у ЕУ, али то ме неће натерати да кажем да је то лоша политика за Србију. Европски пут значи и инвестиције и стандард за Србију, и плате и пензије. Тај пут нам је потребан и због тога што данас живимо у другачијој реалности, окружени смо земљама у НАТО или је НАТО у њима, на КиМ је НАТО.

8. РАЗВОЈ ЗДРАВСТВА, ЕНЕРГЕТИКЕ, ВОЈСКЕ

- Веома су битни здравство, енергетика, храна, али и војска. Недостатак хране је носилац инфлације и на томе мора да се ради. Имамо рекордне количине гаса, како у Србији тако и у Мађарској, акумулација је већа од 5.000 киловат- сати. Такође, војска мора да буде снажнија јер је она та која је сачувала наш народ на КиМ. Потребан нам је развој здравства да улажемо у иновативне лекове и болнице.

9. БОРБА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

- Србија је рекордер по инвестицијама. При одлуци да наставимо разговоре о КиМ, а ништа нисам потписао, нема нигде парафа - руководио сам се тиме да су нам потребна улагања, фабрике, технолошки паркови, да младе задржимо овде. У супротном, били бисмо потпуно изловани, нико са нама не би разговарао, нико на нас не би гледао као на савезника због рата у Украјини и због тога што Србија није уводила санкције Русији.

10. ПРОГРАМ СРБИЈА 2025.

- Упркос кризама и рату у Украјини, просечне плате ће 2025. прећи 1.000 евра, чиме излазимо из реда сиромашних и стижемо неке земље ЕУ. То ће нам враћати људе.

Вучић је нагласио да ће, свакако, о плану за КиМ одлучивати Скупштина, да никада није бежао од одговорности и да жели грађанима да предочи све што предстоји и са чим се суочавамо. Изнео је хронологију догађаја у вези са КиМ у последњих неколико месеци - од прве верзије француско-немачког плана прошлог септембра, преко измењеног текста који је у децембру прихватило и пет чланица ЕУ које не признају Косово, до доласка западне "квинте" 20. јануара:

- Предлог је прошао на брзину, прихватило га је свих 27 држава ЕУ и тиме је постао нови европски оквир за преговоре. Онда у Београд долази петорка, представници најмоћнијих западних земаља који су нам рекли да се надају да разумем и да су они одлучни да реше проблеме, али да неће да дозволе нову ескалацију и проблеме на Балкану. У три реченице су саопштили да ћемо се, уколико се не прихвати рад на иницијативи и имплементацији, суочити са: под један - заустављањем преговора са ЕУ, под два - са прекидом доласка инвестиција и повлачењем свих инвестиција, и под три - са другим свеобухватним мерама које морају да покажу како пролазе они који се не усклађују са ЕУ - прецизирао је Вучић.

Председник је рекао да не може да изнесе све из немачко-француског предлога за КиМ, јер он није званични документ, већ "нон-пејпер", али и нагласио да је 90 одсто онога што је изашло у јавност о том папиру тачно:

- Опасна је тачка 4. став други, где се каже да се Србија неће противити чланству Косова у међународним организацијама. Међутим, важније чак и од самог плана је да се разговара о околностима, политичком оквиру у којем се све дешава, јер присуствујемо некој врсти трећег светског рата, који ће бити све гори и тежи. Ми смо једна од ретких земаља која самостално доноси одлуке, више од већих, развијенијих и богатијих земаља. Поносан сам на то.

ПРИШТИНА ХОЋЕ ДА НАС УВУЧЕ У СУКОБ

ПРЕДСЕДНИК је навео да Приштина не жели да формира ЗСО, иако је то предвиђено Бриселским споразумом још 2013, већ само да изазове ратни сукоб и Србију увуче у сукобе са НАТО и целим светом:

- Хоће да себе представе као жртву и "балканског Зеленског" и нас као агресора, као некога ко је угрозио, гле лицемерја, "територијални интегритет суверене и независне државе Косово". У томе је суштина целе игре и зато су почела хапшења Срба, прогони, изазивање криза...

ГЛАС СА БАРИКАДА

СРБИ када су подигли барикаде на северу КиМ крајем прошле године, трудили су се и водили их дисциплиновано и организовано, како би се њихов глас чуо. Али, тада их је чуо само један мали део западног света и то за нијансу више они преко океана него из Европе. Србија у барикадама није учествовала, али је била уз свој народ - рекао је Вучић, и нагласио да су му најтежи састанци били у Рашки, јер су Срби били одлучни да се не склањају са барикада, а он их је молио да то учине како би се сачували животи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (183)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер