ВУЧИЋ И ЗЕМАН НАКОН САСТАНКА: "То што је он рекао о Косову, остало је у срцима наших грађана" (ВИДЕО)

Novosti online

30. 01. 2023. у 08:20 >> 15:51

ПРЕДСЕДНИК Чешке Републике Милош Земан борави у званичној посети Србији. Председник Вучић свечано је данас дочекао испред Палате Србија Милоша Земана, уз интонирање химни две земље, црвени тепих и гарду Војске Србије, а двојица званичника обратили су се медијима након завршених састанака.

ВУЧИЋ И ЗЕМАН НАКОН САСТАНКА: То што је он рекао о Косову, остало је у срцима наших грађана (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Обраћање председника Вучића

- Поштовани господине председниче, драги пријатељу Милоше, добио сам ту прилику и част, да га ословим именом и то говори о искреном пријатељству наших земаља. Трговинска размена је увећана 2,8 пута између наших земаља, 1,7 милијарди евра она је износила у 2022. години. У политичком смислу, ја сам посебно срећан. То што је он рекао о Косову, остало је у срцима наших грађана - казао је Вучић и додао је тада "Земан показао храброст какву нико није".

- Српски народ никада неће заборавити то што је Земан рекао. Тешко да познајем некога ко има такву популарност као што Земан има у Србији. Има много пројеката на којима радимо. Чешка кућа је место које ће бити важно у нашим односима. Постоје и фабрике које желе додатна улагања у нашу наменску индустрију. Видим да је реч мир у свету забрањена, више ни мисице када оду на такмичење не смеју да кажу да су за то. У шпанској лиги су прво износили транспаренте 'пеаце' (мир), е онда су то укинули после два кола и ставили украјинску заставу. Пошто је то тако, ја морам да бринем о наменској индустрији. Ми не продајемо оружје ни Русији, ни Украјини, али хоћемо другима. Сарађујемо и радићемо доста по питању саобраћаја - истакао је председник Србије.

- Разговарали смо и о ситуацији о Украјини, сагласни смо у томе, поштујемо територијални интегритет Украјине. Србија је једина која није увела санкције Русији. Ми смо имали искуства са санкцијама и знамо да никоме добро нису донели - казао је Вучић и пожелео Земану да дуго остане у јавном животу.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Желим Земану добро здравље, честитам новоизабраном председнику Чешке. Све што радите, Србија никада неће заборавити. Ретко имате прилике да разговарате са човеком таквих интелектуаних капацитета, као што је Земан. Овде ћете увек бити поштовани, имао сам привилегију да више пута са вама разговарам, и да једни другог зовемо пријатељи - истакао је Вучић.

Обраћање Земана

Милош Земан се на почетку захвалио Вучићу. Земан је рекао да веома цени то што ће једна улица у Београду по њему, потхумно, добити име, као и да је поносан на што је добио највиша одликовања у Србији. Подсетио је да је и Вучић добио највише одликовање Чешке Републике - Белог лава.

- Поносан сам што имам највише одликовања Србије. Разговарали смо о билатералној сарадњи. Пре две године, у време посете председника Вучића Прагу, рекао сам да се извињавам што је Чешка, иако последња држава НАТО, дала сагласност за бомбардовање Србије. Замолио сам да ми се опрости то што у животу сам урадио само једанпут. Рекао сам то намерно у Прагу, јер да сам то рекао у Београду, то би другачије деловало. Ценим што је и Србија осудила руску агресију у Украјини - рекао је Земан.

Казао је да је недавно имао видео разговор са кинеским председником и да је том приликом рекао да би Кина могла да одигра једну улогу у креирању мира, као и да је то исто данас рекао и Вучићу.

Земан је истакао да би и Турска могла да посредује у тим разговорима, која је већ била значајна за постизање споразума за извоз житарица.

- Нисам осудио само бомбардовање Србије, него и напуштање Авганистана, што је довело до победе талибана. Желим да Србији честитам на успешним економским резултатима, Чешка се већ дуго бори са дефицитом - казао је Земан, који је потом говорио о "Чешком дому".

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Верујем да за разлику од улице која ће понети моје име, "Чешки дом" ће остати трајан споменик чешко-српске сарадње. Чврсто сам убеђен када отворимо дом, да ћемо направити нешто што је значајно. Хвала српском народу на пријатељству, које је исказао како 1938. тако и 1968. и чврсто сам уверен да ће то пријатељство да се настави и даље - истакао је Земан.

- Ја сам рекао Милошу да се надам да ћемо једно 30-40 година да чекамо да Милошу доделимо улицу - додао је председник Вучић, додајући да се у Србији улице додељују постхумно,  те да ће о томе одлуку донети Скупштина града.

- За 30 година ја се надам, не пре тога, донећемо одлуку да Земанова улица буде на једном веома лепом месту у Београду.

О ситуацији у Украјини

- Наравно да разумем став Србије и неутралност. Већ сам нагласио и понављам, управо тај положај неутралности Србије, која не подржава санкције Русији, води до улоге медијатора - навео је Земан.

- Ми смо се око великог дела ствари сагласили. Ми нисмо чланица ЕУ, али ни НАТО. Једино што тражимо је да будемо своји на своме. Говорили су како се само чека када ће Србија да нападне некога, као што је Русија Украјину. Неко мора да оправда оно што се догађало 1999. године. Србија поштује Резолуцију УН, поредак УН, а моје питање зашто не поштујете Резолуцију 1244. Очекујете да Срби поштују све друге резолуције...Ставите се у наше ципеле. Молимо вас дајте нам право на сопствени став - истакао је Вучић и додао да смо "ми сваки дан између чекића и наковња".

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

О КиМ

Милош Земан изјавио је да је настојао да његова земља повуче признање Косова, што није успело, али је подсетио да ни он, ни његов претходник нису дали сагласност да Чешка има амбасадора у Приштини.

Да ли жали што није прошла његова иницијатива о повлачењу признања КиМ, Земан је рекао:

- Ја сам настојао да Чешка опозове признавање Косова. Желим да подсетим да је чешки парламент својим решењем позвао чешку владу да не призна Косово, али су се ствари промениле. Таква је демократија, победиле су снаге које су признале Косово, а ја нисам диктатор већ демократски изабрани председник. С друге стране, поздравио сам чињеницу да се Хашим Тачи налази у Хагу. Ја нисам дао сагласност да се постави амбасадор у Приштини - казао је Земан.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

О изјави Зорана Милановића

Председник Вучић упитан је да прокоментарише данашњу изјаву Зорана Милановића, у којој наводи да је "Косово отето".

- Волео бих да у целини послушам изјаву Милановића. Са пажњом ћу да погледам изјаву - рекао је председник Вучић.

Председника су упитали и за савет који је добио од председника Земана, на шта је он казао:

- Земан је рекао важну ствар када се земља суочава са тешким притисцима како би требало да се понаша, али ћу савет сачувати за себе. Поносан сам на наше пријатељство, на добре односе. А ви ако имате времена, да прошетате улицама, да видите колико људи воле Чехе... Земану желим добро здравље и да још много пута дође у Србију.

"Привилегија је и част за Србију да угости председника Земана"

Вучић и Земан разговарали су тет-а-тет, а потом је уследио и пленарни састанак две делегације.

- Привилегија је и част за Србију да угости председника Земана у једној од последњих државних посета на крају његовог мандата, што овај сусрет чини историјским и врло посебним за нашу земљу. Разменили смо мишљења о свим горућим питањима данашњице, а ја сам са великим поштовањем слушао мудре савете нашег пријатеља, засноване на искуству великог државника чији углед превазилази оквире дневне политике, који има храбар приступ многим питањима и који је одговоран и поуздан пријатељ - објавио је председник на свом Инстаграм профилу.

- Захвалио сам председнику Земану на искреној подршци Србији и на томе што је дао лични импулс нашим односима и пријатељству, снажно се залажући за продубљивање билатералне и економске сарадње између наших земаља, по чему ћемо увек посебно поштовати и памтити период његове председничке службе - истакао је Вучић.

Двојица председника потписала су и заједничку декларацију о јачању културне сарадње и успостављању "Чешког дома".

Отварање реновираног "Чешког дома"

У поподневним сатима двојица државника заједно ће отворити реновирани "Чешки дом" на Врачару.

Том приликом председник Земан разговараће и са представницима чешке мањине.

Фото: Танјуг

Камен темељац за “Чешки дом” положен је октобра 1926. године. Објекат је свечано отворен две године касније у присуству градоначелника Београда Косте Куманудија,  заступника краља Александра генерала Милана  Зеленике, министра просвете Милана Грола, представника Српске краљевске академије наука...

Подигли су га београдски Чеси сопственим прилозима уз подршку државе матице. Налази се на Врачару у Улици Светозара Марковића 79, али дуже од пола века није у њиховом власништву.

Фото: Танјуг

Зграда је адаптирана и надограђивана. Чешки дом, као и зграду у којој је амбасада Чешке у Београду пројектовао је архитекта Алојз Мезера из Прага. Објекат има културно-историјске вредности и представља рано остварење међуратне архитектуре модернизма.

Око 300 Чеха колико их живи у Београду положило је наду да ће добити свој простор назад од када су чули за договор председника Вучића и Земана и најаву да ће Земан отворити “Чешки дом”, односно како га је Вучић најавио „Чешку кућу”.

Да би све било по плану, требало је решити компликоване имовинске односе како би „Чешка кућа” била поклон чешкој држави.

У техничкој документацији, који се односило на новопројектовану организацију простора, предвиђено је било да се, између осталог, у сутерену налази “Клуб/Удружење чешке беседе”, у приземљу Чешки културни центар, као и сала чешког културног центра.

Први спрат ће такође бити намењен за Чешки културни центар, док ће се на другом спрату налазити библотека и учионица.

Трећа посета Земана нашој земљи

Ово је трећа посета Земана нашој земљи, а  овом посетом Београду завршиће свој други и последњи петогодишњи мандат председника Чешке, током којег је остао упамћен по извињењу Србији и српском народу због бомбардовања, а и реченице "Волим Србију и српски народ, не волим Косово".

Дочек на Аеродрому "Никола Тесла"

Председник Србије Александар Вучић дочекао је јуче на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду председника Милоша Земана.

- Посебна ми је част да у Београду дочекам председника Чешке, једног од последњих великих државника данашњице и искреног пријатеља Србије. Добро нам дошли, поштовани председниче - написао је Вучић на Инстаграму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

БЕЗ поштовања историје и чувања сећања на великане који су нас својим бесмртним делима у прошлости задужили нема ни светле будућности. Вођен овим универзалним животним геслом, Belgrade Waterfront није пропустио да, подижући најмодерније насеље у Србији, читаву десну обалу Саве премрежи новим саобраћајницама које представљају својеврстан омаж славним историјским личностима.

23. 05. 2024. у 16:00 >> 12:26

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

ФОНДАЦИЈА Моззарт за сваки погодак у домаћем првенству издваја 10.000 динара, а најбољи играч априла Винисијус Мело усмерио хуманитарни фонд за лечење Огњена Бојковића

24. 05. 2024. у 16:00

Коментари (15)

ШЕШЕЉ ОТКРИО КОЈЕ ЗЕМЉЕ СУ ГА ЛИЧНО РАЗОЧАРАЛЕ: Седам држава забило нож у леђа Србији