НА МЕТИ СРПСКО ГРОБЉЕ: Лажна држава не преза ни од чега због експропријације

Новости онлајн

27. 01. 2023. у 10:25

НАКОН серија одлука о експропријацији земљишта на северу Косова током 2022. године, тзв. косовска влада донела је средином јануара још једну одлуку ове врсте, а она обухвата и сеоско гробље у селу Дрен.

НА МЕТИ СРПСКО ГРОБЉЕ: Лажна држава не преза ни од чега због експропријације

Фото Д. З.

Овог пута експроприше се преко 80 хектара две катастарске зоне – у селу Дрен и Лешку, у приватном, друштвеном и општинском власништву. Иако две катастарске зоне, увидом у сателитски снимак, у питању је један огроман комад земље – брдо. Међу овим парцелама је и сеоско гробље у Дрену, преноси Радио Митровица Север.

За тзв. владу Косова нови комад земље на северу експроприше се ради још једног "инфраструктурног пројекта од јавног интереса". За локалне Србе то је разлог за нову забринутост и страх услед недостатка информација о томе шта ће се на брду градити.

На седници одржаној 16. јануара косовска влада одлучила је да прогласи од посебног јавног интереса непокретности у катастарским зонама Дрен и Лешак, ради реализације инфраструктурних пројеката.

У одлуци се наводи да је тако нешто потребно ради реализације "Инфраструктурних пројеката од јавног интереса".

Истом одлуком је наложено Одељењу за експропријацију Министарства животне средине и просторног планирања и инфраструктуре да у координацији са надлежним министарствима, покрене поступке експропријације непокретности у складу са Законом о експропријацији.

У трећој тачки наводи се да су одељење за експропријацију и Министарство финансија, рада и трансфера дужни да спроводе ову одлуку.

У одлуци тзв. косовске владе која се може пронаћи на сајту кабинета тзв. косовског премијера, нема детаља о површини парцеле, разлогу зашто је проглашена да је од посебног јавног интереса, односно какви ће то инфраструктурни пројекти да се реализују.

У документу Министарства животне средине и просторног планирања и инфраструктуре изнета је листа која се састоји од података о броју парцеле, власнику, катастарској површини, као и општини у којој се налази непокретност чија се експропријација захтева.

Експропријација се планира за седам парцела у катастарској зони Дрен. Од тога се за једну наводи да је власник Општина Лепосавић, за четири да је у питању друштвена својина, тј. да је власник предузеће, а две у власништву особе Д. Ј.

За шест од седам парцела наводи се податак о површини. Реч је о укупно 395977 метара квадратних, тј. више од 39 хектара.

За катастарску зону Лешак наводи се да се врши експропријација 13 парцела. Од овог броја две су у власништву такође једног предузећа, а осталих 11 се као власници наводе приватна лица, док је за за поједине парацеле има више сувласника. Укупна површина свих парцела мери се на 427.533, односно више од 42 хектара.

Укупна површина свих парцела прелази површину од 80 хектара и према сателитском снимку у који смо имали увид, у питању је један комад земље.

БОНУС ВИДЕО: Дечак Стефан Стојановић из Штрпца изашао из болнице у Грачаници

(Radio Mitrovica sever)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени