СКАНДАЛ: Лајчак врши притисак на земље ЕУ које нису признале тзв. Косово

Novosti online

26. 01. 2023. у 19:33

ИЗАСЛАНИК Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарао је са представницима држава које нису признале лажну државу Косово, рекао је немачки представник у Приштини Јорн Роге.

СКАНДАЛ: Лајчак врши притисак на земље ЕУ које нису признале тзв. Косово

Фото Танјуг

Говорећи о пет земаља ЕУ које нису признале тзв. Косово, Роде је казао да не постоји гаранција да ће се то десити на крају споразума.

- Не можемо доносити одлуке уместо других земаља ЕУ. Нити ЕУ може јамчити за став Немачке по било којем питању. Међутим, улажемо напоре да кренемо ка томе да ових пет земаља призна (тзв.) Косово. Чак је и специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак разговарао са државама које нису признале (тзв.) Косово и ово је заједнички напор да се ова тема заврши - изјавио Роде, преноси Економија онлајн.

Представник Немачке у Приштини није открио од кога је Лајчак добио овлашћења и задатак да на тај начин лобира за албанске сепаратисте, поготово имајући да за такву акцију нема консензуса у ЕУ.

Лајчак је јуче рекао да са тим земљама преговара да усвоје "европски предлог", као и да "постоје позитивне поруке да четири од пет ових земаља виде да је важно да процес донесе резултате".

Он је у објавама на друштвеним мрежама писао да је са представницима ових земаља разговарао о нормализацији односа Београда и Приштине, али није објаснио зашто је онда пажњу усмерио само на земље које нису признали америчко мртворођенче од државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

ДВОРНИК ПРВИ ПУТ У БГ-у ПОСЛЕ РАТА: Питали га, хоћеш певати или пјевати - како је одоговорио (ФОТО)