ВЕТАР У ЛЕЂА СВИМА КОЈИ СПРОВОДЕ СРБОМРЗАЧКУ ПОЛИТИКУ: Како Приштина угрожава права Срба и мир у региону (ФОТО)

Танјуг

26. 01. 2023. у 13:31

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је у разговору са специјалним повереником Савезног министарства за европске и међународне послове Аустрије за Западни Балкан Јоханесом Ајгнером упозорио да је Приштина низом једностраних и противправних аката у последњим месецима угрозила годинама грађену стабилност на терену и елементарна људска права српског становништва у покрајини, али и мир и безбедност у целом региону.

ВЕТАР У ЛЕЂА СВИМА КОЈИ СПРОВОДЕ СРБОМРЗАЧКУ ПОЛИТИКУ: Како Приштина угрожава права Срба и мир у региону (ФОТО)

Фото Д. Миловановић

Он се посебно осврнуо на све чешће физичке насртаје на Србе, подсетивши на недавне нападе на српске дечаке у Штрпцу и Клокоту, који су се догодили на Бадњи дан и Божић, затим на напад на петнаестогодишњег дечака у Сувом Долу, све до пуцња на Бистричком мосту, на возило у којем су се налазила два Србина, од којих је један добио прострелну рану у грудном кошу, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Петковић је изразио озбиљну забринутост због одсуства реакције Приштине на ове догађаје, али и због изостанка осуде од стране међународне заједнице, што даје ветар у леђа онима који спроводе србомрзачку политику у покрајини.

Директор Канцеларије је нагласио да упркос тешкој ситуацији на терену, Београд остаје чврсто опредељен да сачува мир у покрајини и у региону, истакавши да је дијалог једини начин да се пронађе компромисно решење за све проблеме на релацији Београд-Приштина.

Петковић је подвукао изузетан значај пуне примене Бриселског споразума и спровођења постигнутих договора, нагласивши да је Београд испунио све до сада преузете обавезе проистекле из дијалога, а да са друге стране Приштина готово десет година одбија да отпочне процес формирања Заједнице српских општина. Саговорници су се сагласили да је нормализација односа у интересу не само грађана на Косову и Метохији, већ и у интересу мира и стабилности целог региона.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да је Аустрија важан партнер Србије и захвалио саговорнику на активној улози коју његова земља има како би регион западног Балкана био место просперитета, мира и стабилности, наводи се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО: ПРИПАДНИЦИ РОСУ ПУЦАЛИ НА СРБЕ - Тешко рањеног Миљана довозе у болницу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРАТЕ! Легенде НБА лиге, Кевин Гарнет и Трејси Мекгрејди, у клинчу због Николе Јокића - ко је ово могао да сања?! (ВИДЕО)