ПЕТКОВИЋ СА БОЦАН-ХАРЧЕНКОМ: Приштина скоро десет година одбија да испуни договоре

Д. З.

17. 01. 2023. у 20:15

ДИРЕКТОР Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком, кога је упознао са развојем ситуације у покрајини, посебно у светлу недавних једностраних и противправних потеза Приштине, као и угрожавања безбедности српског народа

ПЕТКОВИЋ СА БОЦАН-ХАРЧЕНКОМ: Приштина скоро десет година одбија да испуни договоре

Фото Канцеларија за КиМ

Указујући на низ етнички мотивисаних инцидената, усмерених према српском народу, хапшења, узурпирања имовине, скрнављење српских цркава и манастира, који су свакодневна појава на КиМ, Петковић се посебно осврнуо на нападе на српску децу, који су се догодили током божићних празника.

У том смислу, директор Канцеларије за КиМ је истакао да је су од доласка Аљбина Куртија на власт до данас забележена 282 етнички мотивисана инцидената, али да посебно забрињава чињеница да међународне мисије на КиМ, чији је задатак да помогну да се успоставе услови за миран и нормалан живот и владавина права за све становнике Косова и Метохије, нису пружиле адекватну реакцију и осуду напада.

Петковић је истакао да је српска страна до сада увек показивала конструктивност и спремност да сва отворена питања решава у оквиру дијалога. Београд је испунио све преузете обавезе, док приштинска страна скоро десет година одбија да испуни договоре о формирању Заједнице српских општина, али и бројне друге споразуме.

Он је захвалио амбасадору Руске Федерације на принципијелном ставу и подршци територијалном интегритету и суверенитету државе Србије, као и поштовању Резолуције 1244.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ЉУБАВ КАО НА ФИЛМУ: Милан Бабић преминуо је у фотељи од туге за супругом Радмилом