ЊЕГОВОМ БЕЗОБРАЗЛУКУ СЕ НЕ НАЗИРЕ КРАЈ Курти: "Не можете послужити макијато без шољице за кафу"

Новости онлине

12. 01. 2023. у 12:46

ПРЕМИЈЕР такозваног Косова Аљбин Курти рекао је да не разуме зашто Ахтисаријев план Србима на Косову није довољан, када, како наводи, "штити многа права српске мањине на Косову, него траже и формирање Заједнице српских општина", преноси Коха.

ЊЕГОВОМ БЕЗОБРАЗЛУКУ СЕ НЕ НАЗИРЕ КРАЈ Курти: Не можете послужити макијато без шољице за кафу

Фото: ЕПА

То је рекао у интервјуу за немачки лист "Стандард", одговарајући на питање о формирању Заједнице српских општина.

Зашто Србима на Косову није довољан Ахтисаријев план него траже и ЗСО?

Курти је рекао да "Устав Косова" не дозвољава оснивање ЗСО на основу етничких критеријума, јер у првом параграфу Ахтисаријевог плана стоји да тзв. Косово треба да буде мултиетничко друштво.

„Уједињење се може тражити дуж планина Ругова и Шар-планина, али оно не би требало да се заснива на националном идентитету. Питам се зашто Ахтисаријев споразум не може бити довољан, штити мањинска права Срба. Када је у питању ЗСО, желим да се осврнем и на Босну и Херцеговину. Дана 26. априла 1991. 14 општина са српском већином се придружило и основало Заједницу, 9. јануара 1992. прогласили су независност, а 28. фебруара 1992. усвојили устав”, рекао је Курти.

Он је даље нагласио да је председнику Србије Александру Вучићу рекао да је стекао утисак да не жели ЗСО, јер ако је жели, не може да му говори да не признаје Косово.

„Не можете послужити макијато без шољице за кафу. Али мањинска права су веома важан део пуне нормализације односа са Србијом. Дакле, када дођемо до те тачке, Србија може да да предлог како да то реши. На исти начин, моћи ћемо да дајемо предлоге о питањима која сматрамо важним за мањине у Србији”, рекао је даље Курти.

Говорећи о ЗСО, Курти је поменуо француско-немачки план, са којим каже да је ушао у нову фазу.

„У овом плану постоји параграф о правима оних који не припадају већини. Можете га укључити у овај параграф. Чак и у оквиру преговора о потпуној нормализацији можемо разговарати о томе”, рекао је Курти.

Када је реч о Манастиру Дечани, Курти је рекао да су 24 хектара додељена овом манастиру током "геноцидног режима Слободана Милошевића", како он наводи.

Нагласио је да је ово осетљива тема и да је потребно пуно разматрања и разговор са свима укљученима.

„Желео бих да се сретнем са одговорним људима у манастиру Дечани али до сада нису пристали да разговарају са мном“, рекао је Курти.

(Косово онлине)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (5)

СЕДАМДЕСЕТ ОДСТО СИРОВА ХРАНА Јелена Ђоковић: Постала веган из страха од болести, а то је најгори разлог