ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И СРБА СА КиМ: Барикаде се уклањају, председник поручио - "Борићемо се за наш народ и целу и јединствену Србију"

Новости онлине

28. 12. 2022. у 20:22

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се вечерас са Србима са Косова и Метохије у Рашки. Након вишесатних разговора, где је председник саслушао све што су наши људи са барикада имали да му поруче, постигнут је договор да се барикаде уклоне.

ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И СРБА СА КиМ: Барикаде се уклањају, председник поручио - Борићемо се за наш народ и целу и јединствену Србију

Фото: Принтсцреен/Пинк

Председник је пре састанка рекао да ће бити дуга и тешка ноћ, да је za nama bio težak дан, али и да је радостан због Срба који су пуштени на слободу, или да се бране са слободе.

- Видите сузе радоснице код породица, весеље. Ја разумем српски народ на северу КиМ. И када постигнете готово све што може да се постигне, они никада неће бити задовољни, зато што су незадовољни чињеницом да, под знацима навода, не знају у којој држави живе. Не верују Европи и Америци, а Куртију још мање. Да ли ће прихватити оно што мислим да је рационално, и поред тога што смо осигурали да се Пантић брани из своје куће, верујем да смо важне ствари постигли на формално правном нивоу - рекао је Вучић.

Он каже да први пут имамо нешто што се не односи само на албанску и НАТО страну, и да смо се до сада везивали за документ потписан између Расмусена и Тачија.

- Данас смо први пут добили нешто што се односи на наша права, и да без сагласности локалних Срба не може бити присуства приштинских снага на северу КиМ. То је за нас велика ствар, као и чињеница да смо успели да сачувамо у тексту реч барикада - казао је председник.

Фото: Принтскрин Пинк ТВ

Каже и да ће се борити са Србе на КиМ, и да је увек био уз њих, а што се тиче веровања западним предлозима рекао је да немамо алтернативу.

- Шта је алтернатива, да се поубијамо са свима. И ово је први пут да се нисмо склањали, и да се нисмо померили. Ви знате шта је на овом месту. Цео генералштаб, сви смо спремни да помогнемо нашем народу. Није нам ваљда циљ да не сачувамо мир. Али ја ћу прихватити сваку одлуку, и прихватио сам тај терет. За мене је Косово и Метохија Србија, и никада неће бити ништа друго. Они су моја браћа и сестре. Биће ово тешко и дуго вече. Ја мислим да ће они тражити да буде без присуства новинара, па ћете их питати накнадно ако тако буде - рекао је Вучић.

Председник истиче да причамо са људима са Запада који не поштују Резолуцију 1244, и који су бомбардовали ову земљу.

- Али са киме разговарам, они су на нашој земљи. Хвала Русији на подршци, али они нису овде, повукли су се. Хвала и Кини. Али шта ћемо сутра. Шта ће неко други да уради. Ја немам проблем са тиме, рекао сам то нашим људима. Вређајте ме, ја ћу увек бити са вама - истиче он, и додаје да је спреман да одговори на сва питања.

Казао је и да му је спремљена војничка пиџама, и да ће и спавати овде ако буде потребе.

Почео састанак Вучића и Срба са Косова и Метохије

На почетку састанка Вучић се захвалио свима који су дошли на састанак, и да ће долазити још људи са барикада.

- Ми смо претходних дана показивали да постојимо као народ на Косову и Метохији. Сваког часа очекујемо да Дејан Пантић буде кући са својом породицом, пошто се сада заобилазе барикаде. Њихов захтев је био да га РОСУ доведе, али издејствовано је да то уради ЕУЛЕКС. То је значајна симболична победа. Оно што имамо у папирима, да се не процесуирају људи који су били на барикадама, то имамо недвосмислено написано - рекао је он.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Председник је рекао да више не морамо да се позивамо на документ Расмусен-Тачи, већ имамо посебан папир који даје права Србима на КиМ и држави Србији, а Кфору намеће обавезу да не смеју да шаљу снаге на север Косова.

- Ја им не верујем ништа, да ће Курти поштовати ово. Али шта друго. Данима и ноћима смо имали веома тешке разговоре. Знам колико вам је тешко да кажете лепу реч о држави, али видели сте колико се не штедимо, и да се за сваку реч боримо. За реч барикаде смо се борили целу ноћ, да нико ко је био на барикадама не може да буде процесуиран - рекао је он.

Председник је истакао да ће саслушати све, и немогуће захтеве, и да ће остати уз наш народ у сваком случају.

- То је мој избор, и када сам се кандидовао, мени је била важна ваша подршка, и увек сам је имао, а дужан сам и да је вратим - поручио је Вучић.

Он каже да је отказао своју годишњу конференцију која је требала да буде сутра, и да ће је држати пред Божић.

- Хвала вам још једанпут, ја добро знам са којим се проблемима суочавате, све неправде које сте претрпели, и шта су нам радили све ове године. И никада се нису понашали овако као од доласка Куртија на власт - рекао је председник.

Снежана из Неродимља, која је избегла са Косова и Метохије и претрпела малтретирање у рукама терориста, па се вратила зато што је желела да заснује породицу у Косовској Митровици, замолила је председника за мир.

- Молимо вас за мир, за вашу дипломатију и интелигенцију, да се потрудите да останемо на својим огњиштима - рекла је она.

Председник је потом подсетио да је Србима са КиМ забрањивано да гласају на референдуму и на изборима, као и да Запад никада није осудио Приштину за то.

- То је понижавајуће за нас, али то су људи који су признали независно Косово, и ми смо за њих реметилачки фактор. Када слушам изјаве из једне земље, која се позива на морал и стално позива на поштовање резолуција. Сваку помену, и Либан и Украјину, али не помињу Резолуцију 1244, зато што су је погазили тенковима и авионима, и баш их брига. Барикаде су довеле до тога да се нека реч чује о правима Срба. И овај резултат који смо добили никада не бисмо имали да људи нису изашли на барикаде. Видели сте данас ову хистеричну реакцију Куртија, након одлуке суда о Дејану Пантићу. Чекаће, и он и неки други, да нам врате зато што смо показали чврстину. Али морамо бити и мудри и паметни - казао је он.

Вучић каже да су мале вероватноће данас да добијемо помоћ и подршку од некога.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

- Спас је био овде. Ми до јуче нисмо имали ни војску. Ако успемо било шта да договоримо вечерас, овде ћу да поздравим више од 2.500 војника и полицајаца, углавном специјалаца, који су у једној касарни данима и недељама. И да им се захвалим што су били спремни. Али је мислим да наш циљ мора да буде да чувамо мир. Ја знам да наши људи никада неће бити задовољни, док не буду знали да живе у Србији, а не у некој другој држави. То је суштина, и ја то знам - додао је председник.

Он је истакао да је и синоћ и данас слушао примедбе наших људи, али када пита шта да се ради, онда добија другачије одговоре.

Председник Привременог органа општине Лепосавић у оставци Зоран Тодић је рекао да је ово само део људи који свих ових 23 године се боре да опстану на КиМ.

- Барикаде нису прве барикаде, већ вид и начин отпора Срба да остану на Косову и Метохији. Не треба да се делимо на Србе северно и јужно од Ибра. Људи који су остали јужно од Ибра прихватили су многе ствари које су им наметнули албанци и међународна заједница. Од првог дана када је војска СРЈ напустила КиМ, наш народ на северу се организовао. Остали смо да живимо само зато што смо се супротставили. Вукло је то једно друго, и сада неке ствари долазе на наплату. И спискови, и хапшења, и излазак из институција - казао је Тодић.

Он каже да не види вољу код дела међународне заједнице да се реше неке ствари.

- Ми сви себе доживљавамо као становнике Србије, и желимо да градимо будућност наших нараштаја који долазе. Видели смо да из правца Приштине ништа добро није стизало за српски народ. Изашли смо сви јединствено из тог косовског система, зато што тамо нема ништа добро за нас. Ниједна влада из Приштине није урадила ништа добро, да ми можемо да градимо живот - казао је Тодић.

Зоран Тодић подсећа да Приштина нема регулисан ни пензиони ни здравствени систем, и да не може ништа да понуди људима који живе доле.

- Ми осим вас, и помоћи наше државе, немамо никога другог. Ја сам то предочио и нашим људима на барикадама. Било је разних реаговања, нисмо сви исти и не доживљавамо ове проблеме на исти начин - додао је он.

Тодић каже да их брине присуство специјалаца из Приштине на северу, и да Срби осећају као да нешто хоће да им наплате.

Председник је питао Тодића да отворено каже шта очекују од Србије.

- Бољитак који се осећа у Србији осећамо и ми тамо. Реновирање објеката, станоградња, тога није било у протеклих 30-40 година. Свесни смо да ако је Србија јака, тај бољитак и ми можемо да очекујемо. Ми немамо проблем са Албанцима, већ са властима из Приштине. Знам да се налазите пред притисцима. Могу да замислим како је вама, и желим да будете истрајни, а подршку народа сте имали увек. Ми смо ту своји на своме. Желим да поручим да заиста на терор и репресију коју доживљавамо годину и више дана, било је и раније ал никад овом силином, ја сам решен да останем да живим доле. Не бих волео да држава има проблем, свима нам је потребан мир. И Албанцима. Има на КиМ довољно простора за све нас - рекао је Тодић.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Он каже да су људи очекивали од председника да у разговорима са међународном заједницом издејствује да приштински специјалци више не долазе на север.

- То улива страх код наших људи. Када сам предочио људима да сте успели да САД и Европа буду гарант овог папира, добио сам питање зашто се не притисне Приштина да се донесе закон о амнестији, и да Приштина то законом не гарантује. Најбитније је да нико није страдао - казао је он.

Вучић је рекао да сви виде да се Тодић није бавио партијским деловањем, и да је рекао све што треба, па и примедбу коју је синоћ изнео.

- Прво кажете зашто Приштина не донесе закон о амнестији. Јел то значи да више верујете Приштини или Американцима и Европљанима. Плашим се да није разлог да неко буде против нечега. Не верујем никоме од њих, али морамо да градимо поверење, и у односима са међународним партнерима. Не можемо бити сами на свету. Уместо да говоримо о томе шта је све изграђено, мој посао је да гутам горке пилуле и одговарам на најгора питања. Када сам долазио да говоримо о Бриселском споразуму, само што нисам био линчован, а рекао сам да ћемо се позивати на њега. И био сам у праву. Али сваки споразум је служио да Приштина избегне обавезе, а да ми све испунимо. Овде сада коначно нема обавеза за нас, нема никаквих проблема за нас - одговорио је председник Вучић Тодићу.

Он је додао и да немамо других опција, а поводом спискова за хапшење, јасно је назначено да нема никаквих спискова и листа, што су подржали из САД и Европе.

- И да људе са барикада неће смети да хапсе. Значи да смо нешто успели. На тим листама су и мој син и брат. Осим оца и малог сина, све су ставили на листу. И они су увек били уз вас и са вама, и цела моја породица. И чешће су на Косову од оних који се бусају у груди. Пре свега причам о сину. И сада сви су забринути за листу, а ја сам ваљда срећан. Ко још има два члана породице на листи. Али сам слушао како су гонили Ивана Милића док му супруга доји бебу, због барикада. Мислите да нисам чуо како су момка који је био са девојком у колима извукли и пребили. Наша служба све то зна. Људи то морају да знају. Извукли су момка из кола, и рекли му: "То што си сада у колима покушавао да радиш више нећеш моћи да радиш". И безброј таквих покушаја - казао је председник.

Вучић је поручио да смо боље искористили претходних десет година од свих других, и да брже напредујемо и да имамо војску.

- Један је данас рекао, Вучић кад се наљути он пошаље шест хаубица. Нису шест, више сам  их послао. У његово време нисмо имали ниједну. То смо урадили и изградили у међувремену. А шта мислите, зашто нису напали север. Нећу ја да говорим, сами размислите - казао је председник.

Он је истакао и да ће по питању слања специјалаца на север тражити повратак на стање пре фебруара 2022. године.

- Али Албанци праве проблем, исти који смо и ми правили некада. Окрећу све од себе, мисле да све може силом да се реши. Они данас праве много горе грешке. А ми морамо бити трпељиви и стрпљиви, и да омогућавамо нашим људима да живе нормално. И да Снежана гаји своју децу, а Сузана Пантић гледа свог супруга, и не брине да ли је добио лекове. За мене то није мала победа. Наравно да нисам дошао са осмехом на лицу, и знам да нас за три месеца чекају нови проблеми. Знам са каквим лудаком имамо посла. То знају сви, измислиће нешто ново. Али сваки дан мира који купимо, то нам је живот и шанса више за будућност. Ја томе не видим алтернативу - рекао је Вучић.

Управо ми је стигла вест да је Пантић стигао кући у Косовску Митровицу, открио је председник.

- Ево без РОСУ је стигао својој кући, деци и супрузи. Једна породица срећнија, наша мала тактичка победа - казао је Вучић, на шта се проломио аплауз.

Каже он да је мала победа, али да се води оно на крају, и да смо водили и против Камеруна, а на крају све упрскали.

Обраћање Александра Филиповића и Славка Симића

Александар Филиповић, полицајац, доскорашњи шеф оперативе на северу КиМ, објаснио је зашто су Срби напустили институције.

- Битно ми је да нагласим да сам ишао у школу у Косовској Каменици, да сам се школовао у Београду, и да сам професионалац. Ми смо хтели да се интегришемо, да би људима било боље, и њима су пуна уста спровођења закона, а ја вам кажем да право и правда не постоје у тзв. Косову. Што се тиче баш тих ствари могу да причам до ујутру, али последњих годину и по дана је постало неиздрживо. Ми смо били приморани да напустимо институције. Ми ништа нисмо могли да променимо на терену, то је дошло до изражаја доласком специјалаца.

Филиповић каже да Албанци тврде да су на целом северу криминалци, што је неистина.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

 

- Имате ситуацију да бране српске производе. Ја хоћу да моја деца пију млеко које сам и ја пио, и аутоматски су гурнули људе у сиву зону, а онда смо сви постали одједном криминалци. Један пример ћу навести. Пре пар месеци су на једног нашег суграђанина, који је возио киселу воду и пиво, испалили 400 метака да би зауставили камион. Он је кренуо да бежи, пуцали су и на њега, а када је пао унаказили су га до непрепознатљивости. Ја сам послао моје полицајце да виде шта се дешава, а они су ми рекли да је унакажен толико да не знају ко је. Послали смо хитну помоћ, а они су их задржавали и претресали. Пазите, нису дозволили Хитној помоћи да помогне повређеном. Инспекторат је на крају рекао да нема елемената кривичног дела - рекао је он.

Филиповић је подсетио да је на крају министар полиције тзв. Косова рекао да је све то оправдана употреба силе.

- Кад дођу амбасадори на састанке са нама, знате ли које је то понижење да нема основног нивоа пристојности и поштовања. Они гледају у плафон, да ли је упаљен телевизор. Све то када саберете, није било другог решења осим да се напусте институције. Колико шамара, удараца кундацима и малтретирања од стране тих специјалаца, нема им броја. А наши људи су поносни и ћуте. Када се пријави, нико не буде кажњен. Сви као да су глуви на то - казао је Александар Филиповић.

Он је додао да за Србе нема живота док су, како их је назвао, специјални насилници на северу КиМ, и да север није тзв. држава Косово.

- Они ту немају ниједан елемент државности. Нити спроводе овлашћења, нити закон. Тако да, моје је мишљење, а преносим и мишљење мојих колега, је да је председник био превише благ. Какве год гаранције дају ови са Запада, знамо како су лако погазили. Ниједног слова се нису придржавали. Моје мишљење, и мојих полицајаца је, да ако ми склонимо барикаде, ловиће нас као зечеве - казао је Филиповић.

Полицајац се још једном захвалио председнику, и рекао да зна са којим се мукама носи, али да Албанци неће стати само на њима, већ ће наставити са терором.

Славко Симић, доскорашњи посланик у покрајинском парламенту, рекао је да се Срби суочавају са проблемима, не само са Куртијем, већ са свим политичким представницима од 2014. па наовамо.

- И са Тачијем, и Харадинајем, и са Љимајем. Свима је циљ да се окупира север, само је то сада дошло до изражаја. Иде на то да нас понизи и обесхрабри. Ми смо сатерани у ћошак, и неко хоће да нас гази и сатера у јаму. Ми то нећемо дозволити. Хвала што сте уз нас, и што разговарате и не либите се да позовете сваку адресу да се сачува мир. Али народу је доле дозлогрдило. Са овиме су се суочавали мој деда, мој отац, и моја деца ће. Народ жели да зна каква нам је стратегија у будућности, које кораке следеће да спроводимо. Народ је одлучан да остане на барикадама, али да сачувамо своје и образ. Нико није уплашен - истакао је он.

Он је питао председника и да ли је могуће да се владавина права врати уз нашу војску и полицију.

Председник Вучић је рекао да разуме све емоције, и да би могао да наведе безброј примера како се односе разни амбасадори, представници, помоћници, премијери. 

- Не видим смисао у тој кукњави. У праву си Филиповићу за све што си рекао. Само те питам шта ми добијамо. Останете на барикадама сутра, шта да објаснимо онима који су испунили скоро све наше захтеве. Ако им кажемо да им не верујемо, па са ким ћемо да разговарамо сутра. Ајде пре него што заратујемо да пробамо да разговарамо. Драго ми је што си вечерас ради своје популарности отишао и корак даље него синоћ. Говориш оно што људи воле да чују. Али питам хоћеш ли ти да носиш сутра ковчег некоме, или ћете да ме зовете, па да ја решавам проблеме - рекао је Вучић.

Он каже да нико Србе не може да лови као зечеве, иако би многи то волели.

- Ако крену, па ухвате једног од нас или двојицу као зечеве, нема више зечева, пошто зечеви постају вукови. Па више нема никаквих гаранција. Ја сам и мимо свега данас разговарао додатно са представницима САД и ЕУ. Говорио сам чак и о именима људи, и говорио да не сме да се иде дотле. Не постоји ниједан Србин са КиМ чије име не знам, а да је на неки начин био угрожен - казао је председник.

Вучић истиче да су наши људи осетили своју снагу, и да је држава иза њих, али да морамо бити рационални и одговорни.

- А не да се додворавамо и сопственим и туђим ниским страстима. На крају крајева, ти као полицајац, имаш обавезу исту ко и ја. Да осим о породици и комшилуку бринеш и о држави. Знаш да мени не могу ништа, ја немам рачуне у инострантсву. Реци људима, да ли сам ја кукавица. Али ми морамо да водимо државу у целини, а увек да водимо рачуна о народу на КиМ - истакао је председник.

Он је рекао да су поред свих препирки Срби знали да у њему имају и оца и брата. 

- Цео свет ме оптужио да сам организовао барикаде. Нисам ни знао, сазнао сам са три сата закашњења. Нисам се повукао ни тада, поставио сам своја леђа, и рекао да сам ја уз народ на барикадама. То је мој народ, и бићу уз свој народ. Али мора да постоји рационалан и одговоран приступ. Како ће да вас лове као зечеве, шта ћемо да седимо и ћутимо. Извукли су и они лекцију. Јесте ли прочитали ове папире. Ево их овде на српском. Нађи једну лошу ствар за нас. Плус оно што смо разговарали око Пантића, и што ћемо и даље да се боримо за ухапшене Србе - истиче председник.

Вучић каже да зна како гоне и наш народ јужно од Ибра, и да и доле има ухапшених Срба.

- Шта да урадимо него да се боримо. Ухапсите једног, интервенисаћемо. Ако ухапсите другог, онда знамо да није грешка, па ћемо да реагујемо. Чуо сам да су ми спремили услове тешке, па ћу их изнети. Доћи ће касније људи из кризног штаба да ми саопште шта су њихови услови. Само размислите још једном, пре краја вечери, шта добијамо ако остану барикаде. А ја сам у стању 500 ствари да вам кажем које ми добијамо ако се повуку - казао је он.

Председник додаје да нема ниједне лоше реченице по Србију, баш напротив.

- Друга је ствар што се нама накупило, накупило се свима. Нисте ви, него сам ја до сада био на 277 различитих преговора. Мислите да ми је иједан био леп? Не могу да причам о свим лепим стварима, инвестицијама, за које живите. И да одбијете молбу државе, нећете остати ни без плата и пензија, већ да ми објасните као другу, и за некога за кога знате да би добар део породице био овде са вама, морате да ми кажете шта је план. А ја план имам. Али морате и мени да кажете шта је ваш план. Можете и да ми псујете мајку, само да то чујем - казао је Вучић.

Он истиче да није питање како да изгинемо, већ како да не изгинемо, а сачувамо своју отаџбину.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

- И сачувамо и Митровицу и Лепосавић у својој држави. И Ибарски Колашин, и Велико и Мало Ропотово. И сва друга места. Стигли су представници Кризног штаба, замолио бих новинаре да напусте салу - рекао је председник.

Након тога је почео састанак Вучића са Србима са барикада, који се води иза затворених врата.

Обраћање председника Вучића после састанка

Председник Александар Вучић је након састанка рекао да је имао много тешких тренутака протекле деценије, као и да вечерашњи разговор није био лак.

- Људи су изнели све своје страхове и зебње, оправдане. Говорили смо о свему, па и о изласку на референдум и изборе, за које су ме слагали странци. Слагали су ме и у јулу, када су тражили да помогнемо око личних карата, а они ће да реше таблице. Али ми морамо да разговарамо и покушавамо да градимо поверење - рекао је председник.

Он каже да се народ организовао на Косову и Метохији, и да људи на једном делу КиМ, уз подршку Срба јужно од Ибра, сви су били поносни на храброст и одважност нашег народа.

- Мој посао као председника државе је увек најлепши и најчаснији на свету. Најпоноснији сам што сам имао и ваше поверење, али није увек лепо да морате да саопштавате оно што људи не воле да чују. Мислим да смо данас имали добар дан за наш народ. Ништа се лоше није догодило ниједном Србину. Данас је један Србин пошао кући за Београд, био је крив за мајицу. У Београду су додали и оно што не пише у пресуди, да је и за то био крив. Други Србин је био пуштен да се из дома свог брани, добро се осећа. Добили смо папире који нама значе. Ми немамо на шта друго да се ослонимо. Јел нам испуњавају Резолуцију 1244, Кумановски споразум? Ништа од тога. Зато су ови споразуми за нас добри, пошто увек можемо да говоримо и да се позивамо на право и правду. Ту су само добре ствари за нас - рекао је Вучић. 

Председник је истакао да су сви уморни, а да није ни он у цвету младости, као и да су разговори били тешки.

- Били смо врло искрени једни према другима. Колико сам ја схватио, ово је закључак људи са барикада. Веома је тежак за нас. Рекли су ми да они не желе да иду против своје државе, прочитаћу га ја у целини, али да имају ствари које захтевају и од мене као председника, и од државе - рекао је он.

Вучић је потом прочитао текст који су му предали Срби са барикада:

- Горко искуство Срба са Куртијевим режимом, и поверење Срба у Приштину није могуће. Срби са КиМ знају да само могу да рачунају у своју државу, и у вас лично. Ваша реч је једино на шта можемо да се ослонимо. Тражимо од вас реч. Ми никакву веру у Куртија немамо, и уколико се настави терор над нама, ми ћемо заувек затворити север Косова за Приштину. Тражимо од вас јасну потврду да никада неће бити признања КиМ, и да је Косово и Метохија део Србије. Ми нисмо криминалци, него домаћини. Ваша реч је за нас једина гаранција - прочитао је председник.

Он каже да је вечерас слушао све људе, и да се није у свему сложио са њима, и да је то и рекао.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

- Разумем каква је то обавеза за државу, и да ми немамо куд. Нама остаје да верујемо овим људима из међународне заједнице да ће поштовати ово што су рекли, и да ће спречити овакво понашање Куртијевог режима. Ако се то не деси, ја могу да вам кажем, као што сам вам и рекао, какву год одлуку да донесете, сагласио се ја са њом, држава и ја ћемо бити уз вас. Што се мене тиче, крену ли да хапсе Србе због барикада, имаћете и моју личну подршку и подршку државе - казао је он.

Од сутра у преподневним сатима кренуће уклањање барикада, рекао је председник Вучић.

- То није лак посао, и потрајаће. Што се тиче свега осталог, ја сам своју реч дао, и остајем при томе. Хоћу да се захвалим свим грађанима на Косову и Метохији, велико хвала и свима онима који су се супротстављали наративу да су на северу КиМ све криминалци и банде. Нису ме слушали, говорио сам ја да ври у народу. Мислили су да се играм са њима. На крају су схватили да је ђаво однео шалу, и да Срби зулума више трпети неће. Плашим се да ће неки други наставити да се понашају као да су богови, и као да је међународно право на њиховој страни - рекао је председник.

Вучић је истакао да се и геополитичка ситуација у свету иде против нашег народа.

- То је оно што наши људи на Косову и Метохији треба да знају. И наши монаси у Дечанима. Сви ови што су нам писали са Запада су ћутали, и када је патријарху забрањено да дође. Сви треба да знају да су држава и народ заједно, и да смо увек били јединствени. То је оно што не могу да победе. И наставићемо заједно да се боримо за наш народ, Косово и Метохију, целу и јединствену Србију - рекао је председник. 

Он је истакао да ово нема везе са повратком у институције, и да су институције условљене Бриселским споразумом, који подразумева и стварање ЗСО, што Албанци нису испунили.

- Курти се заклињао свиме на свету да никада неће формирати ЗСО. Што се институција тиче, питајте Куртија и онима који га помажу. Да не мешамо бабе и жабе - појаснио је председник.

Вучић је јасно поручио окупљенима да су они родољуби и домаћини, и да за њега никада неће бити криминалци.

- Хвала вам што сте разумели интересе државе, желим вам предстојеће празнике да проведете у здрављу, са породицама. На другима је да одлуче хоће ли мира бити. Што се Срба тиче, ми смо показали да смо спремни на мир, и спремни на уступке, али не на уступке који значе крај државе Србије и наших слободарских тежњи - закључио је председник, на шта је поздрављен аплаузом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ЛИСТА НАЈРЕЛИГИОЗНИЈИХ ЗЕМАЉА: Србија на изненађујућем месту