ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА АЛИЈЕВИМ: "Не постоји начин да Азербејџан окренете против Србије" (ВИДЕО)

Новости онлине

21. 12. 2022. у 11:32

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас у Бакуу са председником Азербејџана Илхамом Алијевим.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА АЛИЈЕВИМ: Не постоји начин да Азербејџан окренете против Србије (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Председник Алијев је на почетку обраћања истакао важност поштовања суверенитета земаља и међународног права, и истакао да је забрињавајуће што видимо кршење тих принципа.

- У области трговине са Србијом ћемо имати повећање, то може бити много боље. Радићемо и на побољшању сарадње у саобраћају, с обзиром на то да велики саобраћајни коридори иду преко наших земаља. Област енергетике је такође у фокусу наше сарадње - рекао је Алијев.

Председник Вучић је рекао да сваки пут када дође у Азербејџан види огромне промене и напредак.

- У савременом свету мало је места где можете да видите такав убрзани прогрес као у Азербејџану. Неко би могао да каже да је то због нафте или гаса. Ја знам земље које имају десет пута више нафте или гаса од Азербејџана, а у десет пута су лошијој позицији. То говори о снази руководства, председника Алијева, који зна са чиме се суочава. То показује колико је важно да руководство има визију - рекао је председник.

Он је, да би илустровао колико је важна та визија, испричао причу коју су му рекли партнери из УАЕ.

- Стари Бин Зајед је још 1971. године ишао у Либију, и рекао је да се нада да ће за 40 година његова земља да буде као Либија. Либија и данас има више нафте од Емирата, али погледајте како изгледа данас Либија, а како изгледају Емирати. Тако је и у Азербејџану, када неко домаћински и са љубављу води своју земљу, као председник Алијев - каже Вучић.

Председник Србије је додао да осећа истинско поштовање према свом азербејџанском колеги.

- Он је мени рекао да једва препознаје неке делове Београда када је дошао. Разговарали смо о свим облицима сарадње. Не постоји начин да Азербејџан окренете против Србије, или Србију против Азербејџана. Не постоји тај притисак. Подржавамо територијални интегритет једни других, и захвалан сам му што разуме тешкоће са којима се суочавамо. Али сам му захвалан што могу од њега да преузмем и знање, и што реалније и озбиљније могу да сагледам шта нас чека у будућности - казао је Вучић.

Он додаје да можемо сарађивати на много поља, посебно у енергетици, и да је тема био и трансмисиони систем којим би се Србија прикључила на конекцију између Азербејџана и ЕУ.

- Причали смо и о војној индустрији, као и о раду на неким заједничким производима са којим бисмо изашли на трећа тржишта. Зато се и састајемо тако често, и наставићемо блиске контакте. Имао сам састанак и са министром војне индустрије, и много смо научили по том питању од Азербејџанаца - истиче председник.

Вучић каже да данас видимо како много веће земље губе снагу, и колико је важна војска.

- Бескрајно сам захвалан председнику Алијеву, и надам се да ћете поново посетити Србију, и да ће вам бити стална станица, нека врста друге отаџбине. Ја увек радо стижем у Баку, и верујем да ћемо заједничким снагама успети да отворимо нове видике наше сарадње. Задовољан сам овом посетом, и много од ње очекујем, и срећан сам што сам научио толико - рекао је он.

Знаћемо да градимо наше чврсте везе и пријатељства у будућности, закључио је председник Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (159)

РУСИ РАСПОРЕЂУЈУ УБИТАЧНЕ РАКЕТЕ НА ОСТРВУ: Јачају снаге усмерене на верног америчког савезника, огласио се Шојгу