ПРОГЛАШЕНА СЕЗОНА ЛОВА НА НАШ НАРОД: Интервју - Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ

Д. МИЛИНКОВИЋ

12. 12. 2022. у 11:23

СВОЈИМ ирационалним одлукама, опасним претњама и оружаним акцијама, Аљбин Kурти нас све доводи до провалије сукоба и ужаса несагледивих последица.

ПРОГЛАШЕНА СЕЗОНА ЛОВА  НА НАШ НАРОД: Интервју - Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ

Фото Танјуг

Српски народ више не може да трпи Kуртијев терор и мирно посматра покушај сопственог уништења и нестајања док му његове фаланге страха малтретирају децу у вртићима.

Хапшење Дејана Пантића, оца троје деце и то пред супругом, кап је која је прелила чашу.

Преко њега, Kурти жели да се, између осталог, освети свим Србима који су напустили приштинске институције на северу, поготово бившим полицајцима. Ако потпуно невиног човека оптуже за тероризам, само зато што је виђен испред канцеларије општинске изборне комисије у Kосовској Митровици где иначе живи, јасно је да је Kурти прогласио сезону лова на Србе на KиМ.

Ово у интервјуу за "Новости" поручује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поводом последњих драматичних дешавања у покрајини, указујући да "Kурти шаље поруку да ће се тако понашати док не удари и на последњег Србина који му се не повинује и не погне главу пред институцијама лажне државе".

Фото Танјуг

Како уопште могу да се спусте тензије када Kурти свакога дана и тренутка прети ратом и позива на сукобе, а из ЕУ на то не реагују већ траже да Срби склоне барикаде?

- Срби на KиМ се труде за сачувају и одбране право на голи живот и опстанак на својим вековним огњиштима јер Kурти свакога дана држи прст на обарачу дугих цеви. Зато су барикаде биле једини вид отпора Срба јер очигледно њихов вапај не желе да чују ни у Приштини, али ни на многим местима на Западу. Срби су Kуртију показали где му је место, а то свакако није на северу покрајине и у осталим српским срединама. Срби желе мир, али се Kурти хвата за рат и дуге цеви сваки пут када му одговара да изазове кризу.

Kолико је реално да се до 1.000 припадника безбедносних снага врати на KиМ, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН?

- Ово питање се може поставити и другачије: колико је реално да државе које се данас заклињу у Уједињене нације и инсистирају на примени свих резолуција светске организације не изађу у сусрет захтеву Србије да се реализује оно што је предвиђено Резолуцијом 1244. Нажалост, реално је да многе државе, посебно оне најмоћније, међународно право третирају као шведски сто, поштујући из тог корпуса само оно што им одговара. Србија има и законско и морално право да инсистира на пуној примени Резолуцију 1244, а то значи и повратак до хиљаду припадника наших војно-полицијских снага на KиМ. Чињеница да су Срби, укључујући и децу у јаслицама, препуштени на милост и немилост Kуртијевом дивљаштву, потврђује да је сазрело да иступимо са једним таквим захтевом, јер ако о безбедности нашег народа на терену не жели да се стара међународна заједница, има ко жели и може. Вучић је први политичар и високи званичник Србије који је затражио повратак српских снага безбедности на KиМ у складу са Резолуцијом 1244 и та чињеница је већ сама по себи историјска одлука.

Да ли је у оваквим околностима наставак дијалога уопште могућ?

- Многи би највише волели да ми сутра признамо лажну, такозвану државу Kосово, али дијалог управо постоји због чињенице да ни ми, а ни већи део човечанства, не признајемо сеператистичке творевине, ни у својој ни у другим земљама. Међутим, за неке на Западу терор над српским народом на KиМ није вредан пажње, јер је за њих то очито легитиман инструмент за остваривање политичких циљева. За њих, изгледа, немају сви људи и сви народи једнако право на постојање, достојанство и поштовање, а да није тако Kуртију би одавно било одузето право да чини зулум. Ми смо увек спремни да разговарамо, јер, чак и кад нема смисла то чинити, Србија као озбиљна земља показује да је увек део решења, а не део проблема. Али, реално нема о чему да се даље преговара док год Приштина не обустави кампању терора над нашим народом и не омогући формирање ЗСО која је договорена пре 10 година у Бриселу, чији је гарант и ЕУ и која мора бити имплементирана, свидело се то некоме или не.

ПРИОРИТЕТ ЈЕ ДА САЧУВАМО МИР

Београд је добио нову верзију европског, односно француско-немачког плана за Kосово, који је према речима председника Вучића, остао споран у деловима који су за нас битни?

- Док се Срби на барикадама труде да одбране своје достојанство и право на останак и опстанак под свакодневним рафалима Kуртијеве агресије, није време да о било чему другом разговарамо. Наш приоритет је како да сачувамо мир и животе људи. Поменути предлог довољно говори коликом су притиску Србија и председник Вучић изложени, али сви могу да буду уверени да за нас понижење ни предаја нису опција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

А ОНДА СУ СРБИ ПОЧЕЛИ СА ЗЛОЧИНОМ! Русија исмева Немачку, одушевљена шта су Срби урадили пред меч са Енглеском! (ВИДЕО)