ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ТИРАНЕ: Данашњи састанци били су благородни и даровити - добро је да смо били присутни

Новости онлајн

06. 12. 2022. у 16:54 >> 17:23

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић борави данас у Тирани, где учествује на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана, одакле се обратио грађанима.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ТИРАНЕ: Данашњи састанци били су благородни и даровити - добро је да смо били присутни

Фото: ТВ Пинк принтскрин

Обраћање председника

Председник Србије је истакао да је задовољан данашњим разговорима, као и то да су они били изузетно искрени. Како је додао, имао је срећу да је говорио на самом крају, јер је имао прилику да чује шта ко мисли, као и да сагледа све ситуације.

- Највећа вредност самита је била у томе што смо отвореније и искреније него икада разговарали да саслушамо и чујемо једни друге. Имао сам срећу да сам говорио последњи па сам могао да сагледам и шта су други са Западног Балкана говорили - рекао је Вучић. 

Сматрам да не само да није било грешка него је било добро што сам био присутан данас у Тирани, рекао је председник.

Дешавања на Косову и Метохији

- Нажалост, због њихових одлука и непоштовања Бриселског споразума, данас су поново слали полицајце на Север. Само се питате ког дана ће нека нова провокација да се догоди што може да поремети стабилност и мир. Добро је да, бар према садашњим подацима немамо сазнања о страдалима и верујем да је могуће да тако остане. Не знам шта је у главама тим људи који желе да изазивају сукобе и тензије. Пред нама није лак и једноставан период. Остајемо заједно са својим народом на КиМ, али је важно и да са Албанцима покупамо да договоримо све што је могуће, да очувамо мир. Верујем да ће и представник Лајчак да је имао и да ће имати важну улогу у смиривању тензија на КиМ - рекао је Вучић. 

- Слушао сам то и данас, па сам одговарао, то је уобичајено нешто. Свако ко није за то да јуче призна независност Косова тај је човек из прошлости, ваљда су за будућност они који би требало да ураде све што они желе. Уобичајени наратив, нимало промењен. Добро је да није додала да ми је Путин наредио да дођем у Тирану, пошто су девет месеци причали како ћемо да нападамо све по региону по Путиновом налогу. Ово му дође као лепши део приче - рекао је Вучић на питање о изјави Вљосе Османи.  

Прекид емитовања садржава Нове С и Н1

- Нико њима није замрачио канале, већ су то учинили сами. Ако сами кажу да имају проблема са слободом у изражавању и да не могу да говоре, то је озбиљан проблем за њиховог власника који им не дозвољава, јер ја не верујем да се они боре за вас, јер колико знам ви се не жалите да имате проблем у изражавању. А ако се боре за себе, онда је то озбиљан проблем, онда морамо озбиљно да разговарамо и да видимо зашто им власник те телевизије не дозвољава да на слободан начин искажу своју вољу и да се на професионалан начин односе према свом послу. Зашто данас - не могу да вам објасним колико је то била важна тема и колико се неко потресао што фудбалски и медијиски тајкун жели још мало пара да узме па му сад треба да обезбеди додатно своју имовину и капитал. Ништа посебно. Сагласан сам да треба да се разговара о медијским слободама, нарочито у тим медијима где је очигледна неслобода и где постоје лоши покушаји имитирања Миле Штуле и неког давно заборављеног периода - рекао је Вучић. 

- По ономе што је најважније нису. Ми смо спремни да разговарамо. Јасно смо ставили до знања шта су наше црвене линије и шта не можемо да прихватимо. Ми смо спремни, наставићемо да разговарамо - рекао је председник на питање о немачко-француском предлогу. 

- Није проблем да се ми сретнемо него можемо ли до било какавог решења да дођемо - рекао је Вучић о наставку дијалога са Куртијем. 

Санкције Русији

- Ми немамо ништа против да  они напишу чињенице да се ми нисмо сагласили са санкцијама. То је чињеница. Не могу да вам говорим од свим детаљима. ја сам рекао да је однос према санкцијама однос према нама Србима и грађанима Србије. Русија је увела санкције 92. ми нисмо. То је питање поштовања према нама и према ономе шта смо прошли, девет година трпећи санкције којима смо били изложени и видевши шта оне доносе народу, те није природно  да ми у томе учествујемо. Различити су наши односи по питању територијалног интегритета или по питању енергетске инфраструктуре у Украјини, као што је рушена у Србији, тај став је мало другачији. Ми имамо свој став, али смо добро разумели одлуку ЕУ и на кога се она односи. Добро сам разумео и дискусију осам чланова. Питали смо те директно и директно сам одговори. Питаћу народ и парламент у Србији и Владу Србије,  помало и себе. Ја много држим до тога да ми одлучујемо о својој будућности, а не неко други - рекао је Вучић. 

Председник је одговорио и на питање новинарке из Тиране о француско-немачком плану и састанку са Куртијем. 

- Нема сумње да ћемо у будућности озбиљно радити да постигнемо неко компромисно решење. Право питање није када и где ћу се сусрести са Куртијем- урадићу то када нам предложе из ЕУ. Право питање је шта ће бити садржај тог компромисног решења. Добијамо разне поруке са разних страна о садржају тога. Имамо проалбанску, просрпску страну, да је направљен од тимова француских и немачких председника. Ми смо унапред резервисали неко саопштење које смо требали да доставимо новинарима, али то нисмо учинили. Не могу да кажем да сам 100 посто против њега или за, о том документу морамо да расправљамо и онда ћемо видети. Морамо да разговарамо једни са другима, треба да се уздржимо једностраних акција, ово је нешто што може да науди целом процесу, ово је нешто што не можемо да дозволимо. Морамо да будемо гарант мира и стабилности у региону - рекао је Вучић уз напомену да не говори албански и да је то проблем његовог образовања. 

Истакао је да временски оквир не може да постоји. 

- Не може да има, чули сте данас и Бореља. Колико је то неозбоиљно да постоји временски оквир. Да за три месеца решимо нешто што нисмо могли да решимо 100 и више година. И ако не решимо у року од 3 месеца онда шта. Онда пишемо амандмане светом Петру да нам он продужи рок за још три месеца. То је неозбиљно и неодговорно. Када чујете да неко инсистира на роковима за нешто, а нисмо у стању 10 година да се имплементира ЗСО, јер једна стзрана то не жели, онда питате како мислите, па мора ваљда да се имплементира Заједница српских оштина, па да причамо о нечему другом. Па који рокови онда? Не пише наравно, јер су људи мудри довољно и знају да је то немогуће. Али морамо да проналазимо компромисна решења, да бисмо сачували главе и Србима и Албанцима, да бимсо сачували животе људи, наше економије, да бисмо могли да идемо напред. Мислим да је данашњи састанак био благородан и лековит по том питању - рекао је Вучић.

- Сада је мирно а чекам извештај из нашег боничког центра у северној Митровици. Косовски полицајци по Бриселском споразуму не могу да уђу на север без сагласности 4 градоначелника. Никога од 4 градоначелника нису питали, пошто ће они сада да кажу да је то пошто су градоначелници поднели оставке, зна се док не предају дужност неком ко другом ко их обавља, па их нису питали. Нису очигледно питали ни КФОР. Покушали су да упадну у општинске изборне комисије, да заузму зграде, грађани су се наравно побунили. Нико не зна зашто су то морали да раде, али су то желели да ураде, онда је дошло до мањих сукоба и онда су се повукле снаге косовске полиције. До пре пет минута је било мирно надам се да ће тако да остане. То само потврђује оно што сам причао, колико је важно да сачувамо мир и стабилсност - рекао је Вучић о данашњим инцидентима на Косову и Метохији. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ВОЗАЧ 56-ице НИЈЕ СТИГАО ДО ОКРЕТНИЦЕ: Кардиолог открива који су симптоми срчаног удара - мушкарци их чешће ИГНОРИШУ