ВЕСИЋ И КОНРАД: Сарадња Србије и Немачке важна за будућност Европе

Novosti online

06. 12. 2022. у 11:51

УСПЕШНА сарадња Србије и Немачке важна је како за обе земље, тако и за Европу и доноси корист грађанима Србије кроз бројне пројекте које дуги низ година Немачка подржава великим финансијским средствима, сагласили су се на данашњем састанку министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и амбасадорка Немачке Анке Конрад.

ВЕСИЋ И КОНРАД: Сарадња Србије и Немачке важна за будућност Европе

Фото: Министарство

Весић је указао да Министарство на чијем је челу спроводи велики број пројеката у партнерству са Немачком, а посебно је истакао сарадњу са КFV банком, која Србији помаже у реализцији Програма „Водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода у општинама средње величине”.

Подсетио је да је на недавној седници Скупштине Србије ратификован Међународни споразум са КFV банком, вредности 70 милиона евра, док је оквирна вредност читавог пројекта око 350 милиона евра.

Весић је истакао да је тај програм од посебног значаја за Србију, због чега је у Министарству формиран посебан сектор који ће се бавити, између осталог, пројектима комуналне инфарструкуре.

- Имаћемо периодичне састанке, на којима ћемо анализирати у којој фази су пројекти, решавати проблеме у њиховој реализацији, без обзира на то да ли је реч о имовини, или неким другим проблемима. Ниједан пројекат не може да се реализује, уколико се не прати и ако се не учествује активно у решавању проблема - истакао је минстар.

Такође, истакао је да је за Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре  важна сарадња са Европском унијом, због чега настоје да у што краћем року синхронизују све домаће прописе са европским, како би се у свим областима, а посебно када је реч о транспорту, постигла сагласност са стандардима Уније.

Весић је напоменуо и да је буџет Министарства за 2023. годину 2,5 милијарди евра, те да ће наредне године у капиталне пројекте бити уложено око 3,6 милијарди евра, јер је став Владе Србије да се улагањем у инфарструктуру привлаче страни инвеститори, расте конкурентност земље, увећава раст БДП-а, расту плате и пензије.

- У време када приватни инвеститори застају са улгањем, важно је да се насатави такав темпо државног улагања - рекао је Весић.

Амбасадорка Немачке Анке Конрад такoђе је истакла да је та земља већ дуги низ година веома блиски партнер Србије у пројектима у области инфраструктуре и транспорта, и тренутно подржава Србију са око 300 милиона евра, у реализацији пројеката изградње постројења за пречишћавање отпадних воза и одлагању отпада.

- Посебно нас радује што на тај начин 1,6 милиона грађана Србије профитира директно од наше сарадње - нагласила је амбасадорка.

Она је напоменула и да износ средстава опредељен буџетом за Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре показује да Влада Србије придаје велики значај пројектима у областима инфраструктуре и транспорта.

Министар Весић је додао да се радује успеху сарадње Србије и Немачке, јер сматра да је таква сарадња добра за оба народа. Посебно се захвалио Немачкој на великом броју инвестиција немачких привредника које су реализоване у Србији.  

Министар Весић је на састанку покренуо питање укидање режима дозвола за српске и немачке ауто-превознике и истакао да је Србија то спремна одмах да учини. Договорено је да то питање буде размотрено на заједничком састанку радне групе два министарства који ће се одржати у првом кварталу наредне године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!