УГУРАО "ПОДОБНОГ" СРБИНА НАМЕРНО ГАЗЕЋИ СВОЈ УСТАВ: За избор новог члана у тзв. влади Косова било неопходно гласање у парламенту

М. Ст.

03. 12. 2022. у 08:00

ИМЕНОВАЊЕМ Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти грубо је прекршио сопствени устав и права српског народа на Косову и Метохији. А тог акта се слепо држи када тражи алиби да не формира Заједницу и када у документу којим конкурише за чланство у ЕУ хвали највиши правни акт, тврдећи да "даје једне од најнапреднијих гаранција мањинских права на европском континенту".

УГУРАО ПОДОБНОГ СРБИНА НАМЕРНО ГАЗЕЋИ СВОЈ УСТАВ: За избор новог члана у тзв. влади Косова било неопходно гласање у парламенту

Фото: Влада у Приштини

Према уставу, Курти је за убацивање Рашића у владу морао да има подршку већине посланика српске заједнице, а Српска листа у парламенту заузима 10 места. Он је, међутим, у овом случају потпуно избегао гласање у скупштини. 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић навео је да Рашић не може да представља српски народ, јер је на последњим изборима освојио 0,173 одсто гласова:

- Чак и унутрашњи тзв. највиши правни акт Приштине, у члану 96, став 5, предвиђа да избор министра привремених институција самоуправе мора имати подршку већине посланика српске заједнице, коју он не би никада добио.

Иако је очигледно да је овај избор неуставан, портпарол тзв. владе Косова Перпарим Криезију тврди другачије. Он је, како су пренели "Репортери", навео да "устав Косова даје пуна овлашћења Куртију да обавља промене у владајућем кабинету без сагласности скупштине, јер га препознаје као неприкосновеног шефа владе":

- Процедура избора министара који долазе из заједнице кроз њихово одобрење у скупштини од стране посланика невећинских заједница, поштована је приликом изгласавања актуелне владе.

За разлику од тумачења оних који се напрежу да оправдају Куртијево кршење устава, бивши председник тамошњег уставног суда Енвер Хасани оценио је да очекује да уставни суд поништи одлуку.

Иначе, почетком новембра, када су Срби са КиМ изашли из институција, фотељу јединог министра у тзв. влади Косова напустио је Горан Ракић, на чије место је постављен Рашић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руска ПВО оборила дронове код Бердјанска; Кијев поседује нуклеарно оружје?