ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАКОН САСТАНКА СА ВАРХЕЉИЈЕМ: Срби јужно од Ибра су близу одлуке да напусте институције (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлајн

02. 12. 2022. у 11:50

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се након завршеног састанка са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАКОН САСТАНКА СА ВАРХЕЉИЈЕМ: Срби јужно од Ибра су близу одлуке да напусте институције (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вархељи је данас одвојено разговарао и са премијерком Србије Аном Брнабић. 

Обраћање Вучића

- Имао сам отворене разговор за искреним пријатељем какав је Вархељи. Увек смо показивали поштовање према свакој врсти подршке коју смо добијали од наших европских партнера. Срећан сам и због оквирног споразума финансијске подршке, разговарали смо нарочито о подршци у области енергетике - рекао је председник. 

Навео је да ће Србија добити кључну буџетску подршку од 165 милиона евра. 

Србија је добила највећа средства, рекао је Вучић и захвалио се Вархељију и Урсули фон дер Лајен. 

- Ми на гас на месечном нивоу по комбинованим ценама не трошимо мање од 200 милиона евра месечно, а за струју, само за увоз, не говорим о производњи, између 40 милиона евра у новембру и очекиваних 90 или 100 у децембру. Зато је ово важна ствар - рекао је Вучић. 

Како каже, разговарали су и о стратегији диверзификације извора енергената за Србију. 

- Покушаћемо да убрзамо радове на интерконектору - навео је Вучић. 

- Срећан сам што ће Ниш и југ Србије ускоро имати брзу пругу, и ту је ЕУ одобрила велику подршку не само у зајмовима, већ и у поклону, грантовима - најавио је Вучић. 

Тема разговора је била и владавина права. 

- Радимо на читавом пакету усаглашавања са европским законодавством. Верујем да можемо још брже напредовати у тој области. 

Добро сам разумео примедбе које ми је упутио Вархељи по питању усаглашавања наше спољне политике са европском.

Фото: Принтскрин

Обавестио сам га да преко територије Србије нико не може да прави тзв. заобилажење санкција јер се ми не бавимо криминалом. Зато и јесмо реаговали када је долазило до реекспорта одређених роба - рекао је Вучић.

Каже да је Вархељија упознао са нашим виђењем ситуације на КиМ.

- Нисам ни луд ни пијан, ни блесав, пијем само чај од камилице и зиро колу. Указао сам му на све што се дешавало од почетка године и како се урушавала свака могућност за нормалан разговор са приштинском страном. Нисам се покајао ни за једну реч о Куртију, Рашићу, Трајковић, све што сам рекао јуче, мислим и данас. Да ли би нас ико икада чуо да нисам наступио на другачији начин - рекао је Вучић и препричао шта се све дешавало на Косову и Метохији од почетка године. 

- Најпре је грађанима забрањено да изађу на референдум, што никада раније није било ускраћено право грађанима који себе рачунају грађанима Републике Србије. Онда су нам рекли из света, из Квинте, да ће за изборе бити све у реду. Ми ћемо да извршимо притисак. Онда су дошли избори и у Приштини су се похвалили да су укинули за Вучића 60 хиљада гласова и да ће Вучић тако да изгуби изборе. Срби нису могли да гласају. И када сам добио изборе са разликом од милион и шесто хиљада разлике, па су схватили да ни Куртијевих отетих 60 хиљада гласова није могло да им помогне, онда су издали једно саопштење веома оштро у којем су рекли да осуђују што српској заједници није омогућено гласање, да се наредног дана тог саопштења нико не би сећао. Тако је почело да се заграва, ситуација на северу КиМ ври. Онда иде пресуда Тодосијевићу за вербални деликт - пример за сваког Србина како мора да буде кажњен - "ко си ти да мислиш да ли је било злочина или није, није твоје да мислиш, твоје је сада да будеш кажњен". Онда је кренула изградња, противзаконита и супротно Бриселском споразуму и споразуму са НАТО-ом, изградња база специјалне полиције такозваног Косова, близу Брњака и Јариња, почели су свакодневно да упадају са РОСУ јединицама на север, што такође немају право, и да малтретирају Србе. Онда смо имали ситуацију на ивици сукоба када нам је помогао мађарски генерал Келери, командант КФОРА. Зашто сваке недеље да имамо кризу? Онда су измислили кризу са личним картама. Па су измислили тему таблица, иако су они одговорни за то. У тренутку када су подизали те тензије свакога дана су понављали - ми нећемо никада да формирамо ЗСО. То су рекли и јуче, и то није било довољно. Онда су супротно Бриселском споразуму сменили Ненада Ђурића. Шта је следеће недеље? Онда је хтео да у Скупштину уведе своје послушнике Рашића, Трајковићеву и остале, да би увели косовску војску, да би је легитимизовали и да могу да кажу да су и Срби за то гласали. Ни то није довољно, хтели су да укину српски као службени језик. Е, сад је рекао - уводимо их у Владу. Имаш ти право да уведеш кога хоћеш, све најгоре које можеш да замислиш можеш да уведеш са дна каце, ионако су сви такви, али зашто обмањујете цео свет да су то представници Срба. Представници Срба су они који су добили 93 посто на изборима, не они који су добили два - рекао је Вучић. 

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Како каже, ово је директно кршење свих демократских постулата. Вучић је додао да се нада да ће изјава Европске уније данас бити гласнија.

- It's enough! From both sides - цитирао је председник.

- Добили смо одговор и на то од Петра Стана. Доста приче о две стране, јер ми нисмо урадили ништа од овога. Девет месеци нас оптужују да ћемо да нападнемо и девет месеци се види да су лагали од првог тренутка. Да питам и наше пријатеље из ЕУ шта је следеће, шта ће следеће недеље да буде? - рекао је Вучић. 

- Ана ми је синоћ рекла да људи из ЕУ мисле да је веома важно да Србија буде заступљена у Тирани на Самиту. Спреман сам да саслушам, Ана, и људи око ње сматрају да будемо у Тирани. Рекао сам Вархељију да није питање моје изјаве и сујете. Мени није проблем да размотримо ту одлуку, да своју одлуку поништим, ако постоји шанса да кажемо нешто. Анин и Оливеров став је да треба да будемо присутни, видећемо, донећемо одлуку - каже председник.

Вучић каже да се они баве хиперпродукцијом напада на све што је српско, и хиперпродукцијом догађаја којима ће изазвати тензију и сукобе, а у којима ће глумити жртве, што је више, додаје, немогуће трпети.

- Ја знам ситуацију на Косово и Метохији. Срби јужно од Ибра су на ивици да напусте институције. Срби северно од Ибра су близу одлуке да више никога не пусте да уђе на север. Ситуација ври, људи не могу више да трпе. Лепо је нама у Београду да седимо. Тешко да ми овде у Београду осећамо оно што наш народ тамо осећа. Ја имам све могуће извештаје, разговарам са људима и знам да је ситуација узаврела. Људи неће да трпе Куртијев терор, али то нико неће да чује. Ако је ово био начин да ме чују, бар сам једно добро урадио и за свој народ и за своју земљу - каже Вучић.

Председник је потом истакао да ће Србија и ЕУ ове године имати убедљиво највећу трговинску размену.

То говори о томе колико зависимо од ЕУ, колико смо тога доброг добили, а ви на мене можете да се љутите због свега што сам рекао комесару. Ја сам рекао истину, да ли сам искористио неку тежу реч не знам, али нико не може да ми каже да сам изговорио нешто што није тачно - рекао је Вучић и додао:

- Ја никада нећу крити своју огромну захвалност према ЕУ, уколико бар пола буде опредељено и резервисано за Србију. Надам се да ћемо искрено моћи да говоримо о свему, увек.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Вархељи: Једино право дугорочно решење јесте чланство у Унији

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи рекао је да је срећан када дође у Београд и додао да су прошли месеци доказали да се велике ствари дешавају у процесу прикључења ЕУ.

- Процес проширења је један од три приоритета лидера ЕУ, а то је разлог зашто идуће недеље имамо самит у Тирани, где ће наши лидери доћи да разговарају о региону. Потребна нам је Србија, лидер Србије који ће седети за столом. Не морам да говорим колика је пажња јавности сада, када је реч о односима ЕУ и Србије - рекао је Вархељи.

Како је навео, једино право дугорочно решење јесте чланство у Унији.

- Морамо заједно да радимо на дугорочним стратешким везама, заједно да делујемо, када имамо заједничке изазове, а можда и када изазови нису заједнички. У јуну су лидери потврдили једногласну посвећеност перспективи чланства за цео балкански регион, јер за нас то није само геополитички приоритет, већ је то основна фундаметална веза за цео континент - рекао је.

Поносан сам и срећан што помажемо Србији, додао је Вархељ поводом новчане и еконономске подршке ЕУ.

Актуелне руте, добављачи, нису будући доказ, и морамо да их променимо, на томе радимо краткорочно и дугорочно - каже Вархељи, додајући да морају да погурају Бугарске пријатеље да наставе добру сарадњу са Србијом.

- Надамо се да ћемо наредне године да видимо гас у Србији који ће стићи из Азербејџана. Гурамо пројекте који би донели пројекте, електричну енергију и остало на Западни Балкан - каже Вархељи.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Питања новинара

Одлазак у Тирану

- Ја се емоција не стидим. Десет и по година сам у врху власти. Не стидим се својих емоција јер је за мене кључно питање да ли је то што сам рекао истина или није. Рекао сам сушту истину - сваку реч. Шта можете рећи од овога што сам рекао да није истина. Да ли разумете да ми треба да се буквално породимо у Бриселу да бисмо убацили део реченице који нам гарантује да све што је потписано мора да се спроведе у дело. Сваке недеље производите нове акције које праве тензије и које доводе у питање опстанак мира и стабилности. Онда сам приморан да слушам глупости и лудости о томе како је Христ дошао на власт у Приштину. Ово знају сви у Европи само се праве да не знају да је то тако јер имају једну државу чланицу која ће увек да буде најострашћеније уз њих. Да ли сте мислили да не смем да се уплашим да кажем нешто. Мени је ово последњи мандат, ја сам добио огромно поверење народа које морам да оправдам тиме што се борим за народ. Ако сам нешто урадио оним што сам рекао синоћ и данас, да неко чује о патњи српског народа на Косову и Метохији, да укажем на оно што се дешава, шта ме брига што сам ја изгубио у очима било кога у Вашингтону, Берлину или било где другде. Ако је то био једини начин да нешто покренем, срећан сам што сам то урадио. Ја не разумем људе који немају емоцију, а како да немам емоцију када је у питању опстанак мог народа - рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. 

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Истиче да је до сада свугде ишао у најбољој вери да сачувамо мир. 

- Не видим велики смисао да одем у Тирану али сам спреман, и рекао сам то Оливеру, нисам донео никакву одлуку. Ја сам се надао да ће ићи Ана, али су они мене позвали. Током викенда ћу да донесем одлуку - навео је председник. 

Упитао је Вархељија да ли у Европи постоји негде да се у медијима псује мајка председнику републике. 

- Кад смо код медијских стратегија - је л' сте чули то, Оливере? Да ли то има негде у Европи. Пошто код нас нема довољно демократије, довољно слобода, осим да председнику псују мајку, осим што га три године оптужују да је учествовао у неком криминалу за који се докаже судски да појма није имао, па нити извини. Па само да питам ко мери врсте слобода у Србији, те вас молим да ми пошаљете у току дана где то још има да неко псује мајку председнику републике у Европи, да идем у ту земљу, да видим те слободе и да уживам у таквим слободама. Где то још има осим у Србији. Код нас је демократија узнапредовала, али ови што то прате нису забележили добро, па их позивама да мало забележе, пошто такав случај демократије не постоји нигде - рекао је Вучић. 

Ја сам обичан човек који има и срце и душу и који се бори за свој народ. 

- Око Тиране не знам, али знам да је све што сам рекао истина. Једино што није истина је што не знам да ли ће за 7 или 10 дана опет смислити неку будалаштину. Шта су Срби ти урадили? Онда се чуде што Срби реагују - истиче Вучић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (76)

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године