НАСТАВАК СТРАТЕШКИХ ВЕЗА СА ПАРИЗОМ: Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала са председницом владе Француске Елизабет Борн

Г. ЧВОРОВИЋ - Од сталног дописника: ПАРИЗ

29. 11. 2022. у 20:36

ПУНА је посвећеност Француске томе да морају прво да се имплементирају постигнути споразуми у дијалогу с Приштином, поручила је јуче председница Владе Србије Ана Брнабић после сусрета са француском премијерком Елизабет Борн.

НАСТАВАК СТРАТЕШКИХ ВЕЗА СА ПАРИЗОМ: Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала са председницом владе Француске Елизабет Борн

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Пеђа Вучковић

Брнабићева је истакла да нису разговарале о француско-немачком предлогу:

- Пре било каквих нових предлога и разговора о новим споразумима, неопходно је и сасвим природно и логично да се у потпуности примене постојећи споразуми. То је полазна тачка. Јер, ко ће онда гарантовати имплементацију било ког другог споразума? Најважније је да Приштина коначно крене у оснивање ЗСО, да се самим тим онда и Срби, као што су и рекли, врате у институције, да имамо додатну стабилност и простор да разговарамо о другим предлозима и наставимо дијалог.

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Пеђа Вучковић

Премијерка је нагласила и да постоји континуирана подршка Француске на еворпском путу Србије, али и да Француска огромну пажњу посвећује реформама у области владавине права:

- У том смислу смо причали и о изменама Устава у области правосуђа, о читавом сету закона о којима треба да се изјасни и скупштина до марта следеће године, о слободи медија, борби против организованог криминала и корпуције. У свакој од тих области имамо добру сарадњу с Француском и осталим европским партнерима. Лопта је у пољу ЕУ, јер смо испунили све што је потребно за отварање кластера 3 о конкурентности и економији. Настављамо даље у реформама, то је у интересу Србије.

Истакла је да су стратешко партнерство и додатно јачање економских веза биле главне тема састанка. Такође је поручила да са Француском имамо веома добре политичке односе и да постоје веома добра сарадња и разумевање између председника Александра Вучића и Еманеула Макрона. Са Борновом је било речи о још већем присуству француских компанија у Србији, а истакла је и да ће од следеће сезоне захваљујући компанији "Суез" десет одсто грејања у Београду долазити из депоније у Винчи.

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Пеђа Вучковић

 

Премијерка је искористила прилику да се састане и са премијером Републике Кореје Хан Док Суом а имала је и састанак и у фирми РАТП, која управља париским градским саобраћајем:

- Та компанија неће градити метро у Београду, већ ће нам помоћи експертизом како да га најбоље уклопимо у нашу транспортну инфраструктуру.

Разговарала је и са генералним секретаром Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) Матијасом Корманом:

- Ми нисмо чланица ОЕЦД. Било је разговора о томе када би требало да покренемо иницијативу. Нема много земља које су толико напредовале у дигитализацији као што је Србија, а ОЕЦД је то препознао – истакла је Брнабићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ЋЕРКА глумице Дубравке Мијатовић, Ива Радаковић, не експонира се јавно, а када је виде многи кажу да личи на своју мајку од које је, како изгледа, наследила лепоту.

28. 01. 2023. у 08:23

Коментари (0)

НАТО НА НОГАМА ЗБОГ БЕРБОКОВЕ: Бура после изјаве немачке шефице дипломатије