МИНИСТАРКА БЕГОВИЋ РЕАГОВАЛА НА ТЕКСТ ОБЈАВЉЕН У ЛИСТУ "ДАНАС": Аутори да нам објасне шта је чисти српски геном

Танјуг

27. 11. 2022. у 21:30 >> 10:43

МИНИСТАРКА науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић оценила је да је сам наслов текста објављеног у листу Данас, у којем се преноси саопштење покрета Двери о вантелесној оплодњи, ''пре свега резултат незнања или осмишљене злоупотребе знања''.

МИНИСТАРКА БЕГОВИЋ РЕАГОВАЛА НА ТЕКСТ ОБЈАВЉЕН У ЛИСТУ ДАНАС: Аутори да нам објасне шта је чисти српски геном

Фото: З. Јовановић

- Прво, не видим добру намеру у оваквој изјави јер она представља пре свега притисак на жене, које из различитих медицинских разлога, на пример услед недостатка здраве јајне ћелије након примене хемиотерапије, не могу без донорске јајне ћелије да остану у другом стању - рекла је министарка. 

Она је истакла да нико нема право да спречава личну срећу тих жена, као и да оне доприносе повећању наталитета у Србији. 

- Држава им на овај начин само олакшава да уместо да саме траже по свету банке донора, баве се локалним правним регулативама, троше лична средства на ово, сада могу о трошку државе у својој земљи да обаве ову процедуру. Такође, оваква размишљања воде на озбиљну странпутицу на којој је ова планета већ била, а зове се фашизам. Мислила сам да макар у овој земљи тога више нема - казала је Беговић. 

- Волела бих да нам аутори текста кажу како изгледа чисти српски геном. И лепота Балкана јесте велики диверзитет гена и зато волимо да се хвалимо како смо ми у Србији лепи и различити. И то је добро и са становишта принципа који владају у природи, јер када се укрштају исте генетике то доводи до слабљења и нестанка врсте. Биодиверзитет о коме такође сви причају није само диверзитет организама већ и гена. То омогућава опстанак једне врсте - нагласила је. 

Зато, истакла је, треба подржати суграђанке које желе да имају потомоство и да се макар око тога сложимо. 

- Не морате бити у браку да бисте имали децу и обрнуто. То је питање личног избора и за то морамо сви да се боримо и станемо иза тога. Олакшајмо нашим женама да могу кроз ову, не тако лаку и пријатну процедуру, да прођу у својој земљи, у свом окружењу са својим породицама и пријатељима уместо да саме морају да одлазе у иностранство без икакве подршке - поручила је Беговић. 

Додала је да тривијалне и нестручне изјаве попут ових објављених у београдском листу заслужују сваку осуду. 

- Наша држава ће помоћи женама да остваре своје право на мајчинство...А ако причамо о обележјима једног народа њих чине писмо, језик, култура, религија(е) - снага народа огледа се у јединству и подршци коју пружамо једни другима - закључила је министарка Беговић.

Двери су раније објавиле саопштење које је пренео "Данас", а у којем се наводи да вантелесна оплодња са донираним материјалом може утицати на промену генома будућих нараштаја и да зато о томе треба да буде спроведена јавна расправа. 

Странка на чијем челу је Бошко Обрадовић сматра да то што ће за овакав вид вантелесне оплодње моћи да се пријаве и жене без партнера, "инсинуира могућности даље афирмације тренутно противзаконитог сурогат материнства и комерцијализацију трудноће, али и заобилажење закона којим би био отворен пут да хомосексуални парови наручују и усвајају децу". 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (1)

ПРЕКРЕТНИЦА - ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕМО Јелена о најтежим тренуцима у вези са Новаком