КИПАР НЕ МЕЊА СТАВ О КОСОВУ: Хараламбос Петридис, кипарски министар одбране за „Новости“

Р. Драговић

28. 11. 2022. у 08:01

РЕПУБЛИКА Кипар држи се принципијелног става о непризнавању једностраног проглашења независности Косова и Метохије. Принципи суверенитета и територијалног интегритета за нас су неотуђиви и неупитни.

КИПАР НЕ МЕЊА СТАВ О КОСОВУ: Хараламбос Петридис, кипарски министар одбране за „Новости“

Фото МИП Кипра

Уочи дводневне посете Србији, од које се очекује да још једном навише помери лествицу пријатељства две државе и њихових народа, ово, у интервјуу за "Новости", поручује министар одбране Кипра Хараламбос Петридис. Његов долазак у Београд прилика је да се продуби изузетно успешна војна сарадња Србије и Кипра, али и да се дефинишу и друге области у којима би две државе могле да јачају узајамне везе.

- Посебно сам почаствован што сам први министар одбране позван у званичну посету Београду након ступања на дужност нове владе Србије.То је велика част која потврђује сарадњу и пријатељство између Кипра и Србије - истиче Петридис.

*Наше две државе имају дугу традицију пријатељства. Како оцењујете свеукупне билатералне односе Србије и Кипра?

- Кипар и Србија имају одличне билатералне односе који покривају широк спектар области, укључујући, наравно, и сарадњу у области одбране.Наше билатералне односе карактеришу стабилност, висок степен међусобног поверења и разумевања, као и обострана посвећеност њиховом јачању. Поред тога, наши народи имају дубоке историјске везе, што употпуњује и билатералну сарадњу.

*Сведоци смо снажног замаха сарадње у области одбране последњих година. У чему се она састоји и како је оцењујете?

- Као што сам поменуо, имамо дугогодишњу билатералну сарадњу, па и на терену одбране. Она траје дуже од деценије, и континуирано се развија и напредује. Важан аспект је учешће Србије у мировним снагама Уједињених нација на Кипру, (UNFICYP), са војним особљем и особљем полиције УН.Влада и народ Кипра су захвални на важном доприносу миру ваше земље и њених оружаних снага. Поред тога, имамо годишњи програм сарадње у области одбране који садржи бројне активности - вежбе, обуке и размену особља - које се одвијају у Србији и на Кипру.

Фото МИП Кипра

Вучевић и Петридис

*Највише пажње у последње време изазивају уговори о набавци наоружања. О чему је реч?

- Одбрамбена индустрија Србије пружила је драгоцену подршку нашим оружаним снагама и захвални смо што се ова сарадња заснива на међусобном поверењу и надовезује се на наше свеукупно одличне билатералне односе. Последњих година, а у оквиру наших настојања да осавременимо способности наших оружаних снага, од Србије смо набавили артиљеријски систем НОРА и вишецевне бацаче ракета.Овом сарадњом унапређујемо нашу одбрану и војну сарадњу и негујемо ближе везе између наших оружаних снага.

*Како видите пут Србије у Европску унију, на којем се наша земља суочава са препрекама које друге државе чланице нису имале пред собом? Осећа ли Кипар притисак да промени свој принципијелан став о једнострано проглашеној независности КиМ у светлу сукоба у Украјини, који је наново отворио ово питање.

- Република Кипар непоколебљиво подржава приступни пут Србије ка ЕУ. Признајемо да је Србија уложила велике напоре у спровођењу реформи у вези са ЕУ током протеклих месеци и желео бих да вас охрабрим да наставите да напредујете са истом одлучношћу и посвећеношћу. Истовремено, сви се налазимо у критичном геополитичком тренутку, када смо позвани да доносимо тешке одлуке и да покажемо своју приврженост европским вредностима и јасној стратешкој оријентацији.То је оно што се од држава ЕУ и будућих држава чланица ЕУ очекује да ураде и то важи за све подједнако. У овој ери геополитичких преокрета треба да градимо јака партнерства заснована на очувању и одбрани међународног поретка заснованог на правилима, стабилности и просперитету Европе, што наравно укључује и западни Балкан.

*Тензије се последњих месеци осећају у многим деловима света. Каква је безбедносна ситуација у источном Медитерану, где се рађа нови концепт безбедности овог региона?

- Несумњиво је да је потенцијал експлоатације нафте и гаса креирао нову динамику. Земље источног Медитерана, као што су Кипар, Грчка, Израел и Египат, заједно са другима, данас су на челу нове геополитичке релевантности у региону, која је у прошлости била игнорисана или виђена само у смислу Блиског истока или регионалне улоге Турске. Сведоци смо промене парадигме у источном Медитерану.Стварање међусобно повезаних партнерстава наших земаља није било само по себи разумљиво у не тако далекој прошлости. Успоставили смо трилатералне механизме одбрамбене сарадње између Кипра и Грчке са Израелом, Египтом и Јорданом. Поврх тога, имамо снажну билатералну сарадњу и са Либаном, УАЕ, Саудијском Арабијом и бројним европским и НАТО земљама укључујући, наравно, САД, Француску, Британију, Италију и Немачку. Сигуран и безбедан источни Медитеран доприноси сигурној и безбедној Европи, а тиме и сигурном и безбедном Индо-Пацифику. Поштовање Конвенције УН о праву мора је круцијално.Оштро осуђујемо ревизионистичку и агресивну реторику Турске која угрожава безбедност и стабилност региона.

ПРИЈАТЕЉСТВО СА ВУЧЕВИЋЕМ

РЕСОР одбране у новој влади Србије преузео је Милош Вучевић, са којим ћете се срести у Београду. Какав лични подстицај узајамној сарадњи очекујете од српског колеге?

- На личном плану, имао сам прилику да успоставим чврст пословни однос и искрено пријатељство са министром одбране Милошем Вучевићем. То датира у време када смо радили у домену локалне самоуправе - када смо били градоначелници општине Агланџја на Кипру и Новог Сада у Србији. Отуда је моја посета Београду двострука, посета драгом пријатељу и колеги са којим ћемо унапредити нашу дугогодишњу сарадњу у области одбране и разговарати о питањима од заједничког интереса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (1)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну