ЗА СРБИЈУ КОЈА УМЕ ДА ПОБЕДИ: Шест циљева из експозеа Ане Брнабић

В. Н.

26. 10. 2022. у 08:00

ОСНОВНИ задатак будуће владе биће да позиционира државу у свету никад већих изазова и много захтевнијим него што смо могли да замислимо пре две године, да задржи стабилност земље и настави раст и развој.

ЗА СРБИЈУ КОЈА УМЕ ДА ПОБЕДИ: Шест циљева из експозеа Ане Брнабић

Фото Д. Миловановић

Апсолутни приоритет биће енергетика, "дизање" наше привреде, улагање у науке и школе. Борба за Косово и Метохију, наставак европског пута, али и јачање партнерства са свим партнерима, и на Истоку и на Западу.

Ово би биле основне смернице политике будуће владе, које је мандатарка Ана Брнабић трасирала представљајући експозе и кандидате за министре у Скупштини Србије.

Она није оставила дилему да ће ово бити Влада континуитета, поготово када је реч о најнеуралгичнијим тачкама спољне политике и све теже позиције наше земље од које се тражи да хитно заузме страну у руско-украјинском сукобу:

- Наше црвене линије су сасвим јасне. Светиња су нам: интерес Републике Србије, њена пуна самосталност у одлучивању о свим питањима унутрашње и спољне политике, у складу са сопственим националним интересима и принципима међународног права и очување виталних интереса и безбедност нашег народа на КиМ.

ОДБРАНА КОСОВА

ВЛАДА Србије има обавезу да, у сталним консултацијама и најближој могућој сарадњи са председником Александром Вучићем, у овим изазовним временима чува и брани нашу независност и самосталност, води самосталну политику и стално има на уму наше националне интересе. Желимо да постанемо чланица ЕУ и на томе ћемо радити, али истовремено, тражимо да сви покажу поштовање према нашем територијалном интегритету као међународно признате државе, на исти начин како се данас, потпуно исправно, брани територијални интегритет других међународно признатих држава.

Тражимо да се принципи међународног права поштују неселективно, као и Повеља УН, и да се доследно поштују и примењују све резолуције СБ УН. Остајемо земља која по овим питањима има принципијелан и непоколебљив став.

По леђима Србије је, први пут после Другог светског рата, на европском континенту, без одлуке СБ извршена агресија на једну суверену државу, оснивача УН, која није крочила на територију друге државе. Почињена је брутална агресија, којом је уведен принцип права јачег науштрб међународног права. Затим је, у првој деценији овог века, 2008. године, једностраним проглашењем независности од стране Приштине и признањем те независности од стране неких држава, брутално прекршена Резолуција 1244 СБ УН. Ове ствари су отвориле Пандорину кутију и створиле преседане који су довели свет у стање у ком он данас јесте.

Зато сви који данас Србији спочитавају како треба да се понаша, шта да мисли и у шта да верује, треба прво да се запитају:

* Да ли смо ми, који смо учествовали у бомбардовању СРЈ 1999, имали право да нападнемо једну међународно признату државу, без консултација и одлуке СБ УН?

* Да ли ми, у случају Србије, поштујемо основни принцип међународног јавног права, а то је неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава?

* И коначно: Да ли смо ми, у случају Србије, поштовали релевантну Резолуцију СБ УН, или смо је једноставно игнорисали?

У одговорима на ова питања ће се можда наћи и разумевање за тренутну позицију Србије, која само тражи да се принципи међународног права не тумаче како коме одговара, и у зависности од времена, околности и прилика, већ апсолутно и неселективно.

И сви министри у Влади Републике Србије морају то да поштују, и да на сваком кораку и у свакој ситуацији бране такав став наше земље.

Премијерка је поручила и да се наставља борба за наш територијални интегритет, напомињући да је у последње две године осам држава повукло признавање Косова.

- Остајемо посвећени дијалогу са Приштином, али пре било каквих договора о даљим споразумима о нормализацији, Бриселски споразум мора бити у потпуности имплементиран и ЗСО формирана.

Илустрација В. Н.

ЕВРОПСКИ ПУТ

БЕЗ обзира на све проблеме и многа неслагања око значајних питања, наставићемо да радимо на европским интеграцијама Србије, јер Србија припада породици европских народа и земаља. Дуго смо слушали о томе да је за наше интеграције најважније да остваримо значајан напредак у области владавине права. Данас потпуно јасно разумемо поруке из ЕУ да даљи напредак зависи од два питања:

1. да ли ћемо се већ сада усагласити са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, односно да ли ћемо увести санкције Русији

2. колико брзо и на који начин је могуће доћи до финалног споразума о нормализацији са Приштином - што је по себи прилично цинично јер Приштина ни данас, скоро 10 година након потписивања Бриселског споразума, чију имплементацију гарантује ЕУ, није имплементирала саму срж тог споразума - ЗСО.

ЕНЕРГЕТИКА

- ОД 24. фебруара ове године, када је започео рат у Украјини, све у свету, а посебно на европском тлу, се променило. Готово једина спољнополитичка тема је Украјина и однос према Русији, а две искључиве економске теме постале су: енергетика и инфлација. Свет полако, од тог 24. фебруара клизи у трећи светски рат. У политичком смислу, све више делује да су емоције надвладале разум, а да ће највећа јагма у будућности бити јагма за енергентима и храном.

- Никога, зато, неће чудити што ће нам апсолутни приоритет у мандату ове владе бити енергетика.

Премијерка је најавила да већ следеће године можемо да рачунамо на нове енергетске капацитете: завршава се изградња блока Б3 термоелектране "Костолац Б", наставља се изградња гасне интерконекције до Бугарске, као и хидроелектране Бук-Бијела у БиХ...

Креће се у изградњу ревирзибилних хидроелектрана "Бистрица" и "Ђердап 3", а један од приоритета Владе биће и изградња нафтовода ка Мађарској.

- У нову енергетску политику Републике Србије уложићемо око 12 милијарди евра у наредним годинама у оквиру развојног плана "Србија 2025".

РАСТ ПРИВРЕДЕ

- ДОДАТНИМ повећањем конкурентности и продуктивности наше привреде наставићемо капиталне инвестиције у путну и железничку инфраструктуру и задржати тренд континуираног раста плата и пензија, а да све то урадимо на фискално одговоран начин, држећи јавни дуг испод 60 одсто нашег БДП.

- Тај раст, пре свега, треба да буде резултат додатног унапређења нашег образовног система, већег улагања у науку и иновације, и употребе савремених технологија, као што је вештачка интелигенција (ВИ). У мандату ове владе биће додатно ојачано дуално образовање.

- Све наведено је начин да дођемо до зацртаног циља да до 2026. године просечна плата у Србији буде 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра.

СТАБИЛНОСТ

- ДА бисмо ово остварили, предуслов је да учинимо све да сачувамо мир и стабилност на овим просторима. Политичка стабилност нам је омогућила да се боримо за националне интересе. Да нисмо достигли овај ниво политичке и економске стабилности не би било ни плана "Србија 2025", не бисмо могли да обнављамо нашу војску, да доносимо суверене одлуке о будућности нашег народа, да штитимо наше културно и историјско наслеђе, да доносимо планове којима поспешујемо рађање и бригу о породици.

- Наставићемо да радимо на иницијативи "Отворени Балкан" и надамо се да ће нам се ускоро придружити и Црна Гора и БиХ. Иницијатива је отворена и за Приштину, јер ће обезбедити дијалог о најважнијим темама за квалитет живота свих људи на овим просторима, а самим тим и безбедност Срба на КиМ.

- Неговаћемо специјалне и посебне везе са Републиком Српском, поштујући Дејтонски споразум чији смо гарант, и инсистирајући на све бољим односима са БиХ, а што показујемо и изградњом ауто-пута између Београда и Сарајева. Још више ћемо радити на враћању наших људи из иностранства.

ПОРУКА ТИМУ

БРНАБИЋЕВА је поручила будућим министрима да од њих очекује да се у потпуности посвете свом послу:

- Очекујем да покажу, у сваком тренутку, сваког дана, дужно поштовање према свим грађанима у чијем интересу, и за чији интерес искључиво треба да радимо. Ово је година у којој подвлачимо црту након 10 година промена у Србији. Грађани Србије су те 2012. године тражили промене и да се Србија спасе од пропадања. СНС и коалиција окупљена око наше странке, преузела је одговорност, у тако тешким околностима. Својим радом, заједно са грађанима, од земље краха, на корак од банкрота, дошли смо до друштва могућности. Ова влада, и сви њени чланови, морају да схвате тежину свог задатка и бреме одговорности коју морају да понесу. У годинама пред нама, упркос свему, ми морамо да нађемо снаге и начина да сачувамо све оно што смо подизали и градили последњих година, и морамо да нађемо простор за Србију да настави да напредује, и ја сам убеђена да ће модерна, јака и слободна Србија наставити да побеђује.

БОНУС ВИДЕО

БОРИСЛАВ НОВАКОВИЋ НАПРАВИО ИНЦИДЕНТ: Умало туча у Скупштини на посебној седници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (1)

СТАВ БЕОГРАЂАНА: Питали смо грађане шта мисле о забрани пушења у затвореном коју тражи министарка Даница Грујичић (АНКЕТА)