ЕУ ТРАЖИ ДА СЕ ОДЛОЖИ РОК ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЈУ АУТОМОБИЛА ЗА 10 МЕСЕЦИ Стано: "Ово је од геополитичког значаја"

Новости онлине

21. 10. 2022. у 16:36

ПОРТПАРОЛ Европске уније Петер Стано потврдио је да Европска унија тражи од самопроглашених косовских власти да одложе рок за пререгистрацију возила са српским таблицама за десет месеци

ЕУ ТРАЖИ ДА СЕ ОДЛОЖИ РОК ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЈУ АУТОМОБИЛА ЗА 10 МЕСЕЦИ Стано: Ово је од геополитичког значаја

Фото: Драган Миловановић

Иако, Стано каже да је одлука тзв.Косова о пререгистрацији таблица легитимна, према његовим речима, важно је дати довољно времена за спровођење овог плана, да се он припреми и спроведе у блиској консултацији са грађанима и у складу са европском праксом.

"Закључци о слободи кретања из 2016. године садржали су рокове за пререгистрацију, који би требало да дају смернице. Зато смо од почетка овог процеса препоручили Влади Косова да одреди рок од 12 месеци за пререгистрацију. Следећи исто резоновање, сада тражимо од Владе Косова да одложи постојећи рок за десет месеци", навео је Стано.

Ово продужење, према његовим речима, омогућило би информативну кампању и садржајније и свеобухватније консултације са грађанима које ова одлука погађа. 

Истовремено, како тврди Стано, то би омогућило Косову да издаје косовске личне карте и возачке дозволе свим косовским Србима на северу.

"Мора се избећи ескалација тензија и потенцијално насиље на северу Косова. Ово је од посебног значаја у актуелном геополитичком контексту, како би се одржала стабилност", поручио је Стано.

Косово онлине/РТК

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске