ИСТОРИЈСКО ВУЧИЋЕВО ОБРАЋАЊЕ НАЦИЈИ: Нема санкција Русији; тзв. Косово не може у УН; Расту плате и пензије; Новчана помоћ младима (ВИДЕО)

Novosti online

08. 10. 2022. у 10:03 >> 11:29

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић обратио се нацији и поручио да тзв. Косово не може у УН, Србија неће уводити санкције Русији, а притисци на нашу земљу ће се повећавати. Вучић је најавио раст плата и пензија, те говорио о енергетској кризи, али и о економији и другим важним темама.

ИСТОРИЈСКО ВУЧИЋЕВО ОБРАЋАЊЕ НАЦИЈИ: Нема санкција Русији; тзв. Косово не може у УН; Расту плате и пензије; Новчана помоћ младима (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

- У складу са договором који сам направио са председницом Владе Србије, а из Уставом одређених надлежности који се тичу представљања земље како на нашој територији, тако и у иностранству, желео бих да обавестим грађане Србије о свим важним догађајима. Прво бих говорио о КиМ отвореније, иако ни данас нећу бити у могућности да вам пружим 100 одсто информација које су мени познате јер је добро да не излазимо са свим оним што ми можемо учинити у сваком тренутку. Други део ће бити о енергетској стабилности, пети о финансијској стабилности... - најавио је Вучић.

Косово и Метохија - Приштина не може у УН

Председник је део о КиМ поделио на три нивоа. 

- Наша позиција постаје све компликованија. Западне земље ће покушавати да, како они мисле, "реше проблем Косова" уласком тзв. Косова у УН како би одузели тај аргумент Владимиру Путину и Русији, који могу да се користе тим аргументом - казао је Вучић.

Председник је истакао да то конкретно значи да се мења архитектура разговора. Председник открива да је предлог Немачке и Француске предлог о ком морамо да разговарамо и размишљамо.

- Не можете да баците предлог који долази од две најмоћније земље, али нисам сигуран да можемо да га прихватимо - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је највећа грешка била допустити ЕУ да буде место одлучивања о Косову и Метохији, а ЗСО сада не може бити постављена на место дневног реда.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Вучић је подсетио да Албанци желе да Срби формирају ЗСО као НВО, али нико их не опомиње због тога.

Председник каже да је суштина захтева да Србија дозволи да тзв. Косово уђе у све међународне организације и УН, а добила би наводно брзи улазак у ЕУ и вероватно значајну економску корист.

Вучић каже да је рекао да је за Србију, не само због Устава, неприхватљиво да тзв. Косово буде чланица УН и то ће носити своје последице.

У другом нивоу, проблеми на Косову и Метохији су такве да готово свакодневно имамо провокације Албанаца упадом њихових полицијских снага на север покрајине, подсећа председник.

Председник каже да је Србија разумела поруку политике силе и да наша земља разуме да је међународно право одавно уништено, те да постоји само право силе.

- Нама као држави не остаје ништа друго него да се позивамо на међународно јавно право. Сви остали се држе МЈП кад им то одговара - казао је Вучић.

Он је истакао да је позиција српског народа на КиМ таква да не мора ништа да говори, али ће Србија наставити да помаже свом народу.

- Ми у овом тренутку имамо 8 нота о повлачењу признања тзв. Косова и наставићемо да радимо свој посао - казао је Вучић и додао да можемо очекивати последице због тога.

Вучић додаје да 2. или 3. новембра очекујемо да се донесе одлука Бироа комитета министара да почне пријем лажне државе Косова у Савет Европе.

- Чекају да изађе мађарски члан, а уђе литвански. То је акција која се планира неколико месеци - казао је он.

Политика наше земље је да "могу да нам узму све и да ураде све, а ми ћемо да се боримо свом политичком и правном снагом да чувамо своју земљу, своје границе, свој територијални интегритет".

- Американци повећавају војно присуство на КиМ. Интересантно је што кажу да долазе да "додатно заштите територијални интегритет Косова", а то је нама јасан сигнал да не сањамо поштовање Повеље УН, нити поштовање Резолуције 1244, мора да се зна чија једина мора да се поштује - одлука силе - објаснио је председник.

- Изгледи су нам мали, али како год било, у овом тренутку не постоји воља у српском руководству за прихватањем независности тзв. Косова и примању тзв. Косова у УН - констатовао је Вучић.

Сукоби ће дуго да трају, улажемо у војску

Председник је рекао да су се после сукоба у Украјини показало пет важних ствари - здравство као стуб, финансијска стабилност, енергетска стабилност, храна и армија.

- Кренули смо у додатна велика улагања у део наше наменске индустрије. Улагаћемо још стотине милиона евра у модернизацију наших капацитета јер је јасно да ће сукоби у свету дуго да трају - казао је председник.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Председник је потписао наредбу за све наше фабрике наменске индустрије да 20 одсто наших производа мора бити остављено Републици Србији и војсци.

Енергетска криза - Хрватска непоуздан снабдевач

Србија годинама има само један нафтовод "Јанаф" и он иде преко Хрватске, подсећа председник, а Хрватска се показала као непоуздан снабдевач.

- Уложићемо 12 милијарди у инфраструктуру у наредних 6 година - најавио је он. 

Србија ће кренути у изградњу 128 километара нафотвода Нови Сад - Мађарска. Нафотовод би могао да кошта до 100 милиона евра.

- Идеја је да градимо нафтовод и кроз Северну Македонију до Луке Драч, како бисмо премрежили нашу земљу нафтоводом. Могао би да кошта до 100 милиона евра - рекао је Вучић.

Нафте имамо довољно за 75 дана уколико би нам било ко прекинуо доток нафте и 59 дана за бензин, открио је он.

- Радимо на новим складиштима нафте. Постоје две понуде. Један је британски предлог, али они траже посебне услове за арбитраже и понуду конзорцијума наших нафташа - рекао је он.

У овом тренутку имамо највеће резерве гаса, саопштио је Вучић. Резерве имамо у руском, мађарском делу складишта и у Банатском двору.

- Нисмо могли да се договоримо са руским партнерима да имамо још складишта у Србији. Са 660 милиона тона у сваком тренутку имамо несумњиво два месеца гас, а да нам ниједан кубни метар не дође Турског тока - тврди председник.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Он је подсетио да је наша цена гаса 330 евра, а у Хрватској 674, у Немачкој 2095...

- Повећање цене гаса неће бити не посебно значајна и грађани Србије могу мирно да чекају зиму по том питању - рекао је Вучић.

У овом тренутку нема потребе да увозимо струју, тврди он.

- Јутрос у четири сата смо укључили ТЕ-ТО Зрењанин - казао је Вучић.

Истиче да наши људи раде све боље, иако је ситуација веома компликована.

- Када буде скок цена струје, то ће бити у веома разумним и малим оквирима - рекао је Вучић, а Србија ће "и даље бити земља са најнижом ценом електричне енрергије".

- У наредном периоду морамо и са Индијцима и Кинезима разговарамо о изградњи још једне рафинерије на нашој територији, а нафту можемо да увозимо и из Ирана и Венецуеле, али ту погодност не можемо да искористимо јер имамо само једну рафинерију - тврди Вучић. 

У овом тренутку градимо унутрашње гасоводе, објашњава Вучић.

- Гради се Александровац - Тутин. Сад раде убрзано после милион проблема које смо имали - казао је он и објаснио да је север Србије добро гасификован.

Са мађарским партнерима разговарамо да се још боље увежемо и предлог имамо да постанмо сувласници нуклеарних електрана Пакш 1 и Пакш 2, а то бисмо платили новцем, објаснио је он.

Наша земља има новца и добро је што смо обезбедили милијарду евра од УАЕ, јавни дуг је на 53,7 одсто БДП-а.

- САД дугују 1000 пута више од Србије, ако се посматра апсолутни дуг, али они имају 400 пута већи БДП - рекао је Вучић.

Имамо хране

Нећемо имати проблема са храном иако смо имали несрећу са сушом, па су залихе кукуруза значајно смањени.

- Повећали смо количине пасуља, грашка и свега другог - рекао је Вучић.

Расту плате и пензије, 5.000 динара младима

- Од првог новембра идемо на повећање пензија. Пензионери ће повећане пензије примити почетком децембра - рекао је Вучић, а укупно повећање биће између 20,2 и 20,8 одсто.

- Просечна пензија ће бити негде око 322-323 евра, рачунајући и пољопривредне пензије које су јако мале јер нису уплаћивани доприноси - рекао је он.

Плате ће бити за 12,5 одсто увећане, а за војна лица, официре и подофицире 25 одсто.

- Минимална зарада ће бити 40.020 динара - рекао је он.

Пред нову годину ће држава исплатити 5.000 динара младим људима (16-29 година), пријављивање ће бити од 1. до 19. децембра.

- Инфестиције нам живот значе. Оне нам обезбеђују сигурност. Ми ћемо у наредних годину дана пет аутопутева/брзих саобраћајница завршити. До Крушевца би требало да буде готово до краја године - рекао је Вучић и тада ће из Крушевца бити могуће доћи за сат и десет, сат и петнаест минута у Београд. 

Очекујемо завршетак и брзе саобрајнице до Ваљева до краја следеће године, а Рума - Шабац до септембра следеће године.

- Радимо брзу пругу Београд - Ниш. Ту имамо јаку подршку ЕУ. Без обзира шта мислимо о политици ЕУ о питању КиМ, али Србија и њена Влада мораће да наставе на много реформи на свом европском путу - рекао је он.

Нема санкција Русији

Србија ће се руководити у складу са својим интересима и "никоме ништа није дужна", тврди он поводом неувођења санкција Русији.

- Задржаћемо ту нашу политику до тренутка док штета не буде већа од користи, па будемо морали да прихватимо другу реалност. Немамо консензус око тога, ја сам нешто опрезнији у погледу промене политике и дневном реаговању. Можда ће будућа Влада донети другу одлуку - казао је Вучић.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Председник каже да је највеће лицемерје то да они који нам држе придике о санкцијама Русији, купују од те исте Русије.

- Вакум гасно уље Хрвати купују од Руса, а Србији не дају да то уради. Где је логика? Ко сте ви да одлучујете о томе шта ће Србија да ради? - питао је Вучић.

Председни је отркио да је 1999. године Мађарска је требала копном да нападне Србију, како би се развукле наше снаге. Виктор Орбан је то поврдио председнику Србије, казао му да то може да каже и од њега је Бил Клинтон тражио да нападну Србију, а Орбан је то одбио. Гархард Шредер је помогао Орбану да одоли притиску, а Маргарет Тачер му је рекла да ће више британских војника погинути због те Орбанове одлуке.

Председник је, говорећи о изборима за председника РС, рекао да ће честитати победнику када ЦИК саопшти коначне резултате.

- Моје је да будем у најближим односима са било ким ко буде владао - навео је он.

О силоватељима

Председник је рекао да је за пооштравање казне силоватељима и каже да је спреман да и сам покрене законодавну иницијативу у том погледу.

- Лицемерје оних који би да туку новинаре, а говоре о заштитима новинара је такво да немма речи - рекао је он поводом физичког напада на Драгана Ј. Вучићевића.

Он је рекао да је таблоид "Данас" објавио интервју са глумцем Гораном Јевтићем, "правоснажно осуђеним силоватељом и педофилом".

- Он је вршио недозвољене полне радње над малолетним дечаком. Што тада нисте протествовали? - питао је Вучић.

Пререгистрација возила

Одговарајући на питање новинара о пререгистрацији возила, председник је указао на чињеницу да Албанцима не иде добро тај план.

- Видим да им "одлично" иде пререгистрација. Срби, како су "добро слушали милозвучни глас Аљбина Куртија", њих 9 се свега пријавило. Ипак, Србима предстоји тешко време. Шта год да се деси, албански партнери из Квинте биће уз њих - рекао је он.

Одговор Зекановићу

Председник је одговорио на агресивну кампању мржње у хрватским медијима против њега и против наше државе.

- Могли би они без сваке нафте, али без мржње према Вучићу и Србији не могу. Да ли смо ми њима забранили негде да дођу или је нама забрањено да положимо цвет мученицима и страдањима. То је оргијање? Ја сам мислио да је оргијање нешто друго, а не полагање цвета мученицима. Да си ти, Хрвоје, жив и здрав, то је све што могу да им кажем - рекао је Вучић.

БОНУС ВИДЕО: Овако је Вучић "одувао" хрватске новинаре

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (71)

УЕФА БЕЗ МИЛОСТИ ПРЕМА АЛБАНЦИМА: Жестока казна због вређања Срба, провокатор Даку суспендован због срамног скандирања