БРНАБИЋ: У хрватском руководству се такмиче ко ће бити већи усташа - Они ће данас у Прагу видети ко је Александар Вучић

Novosti online

06. 10. 2022. у 08:58

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је да је то што је Хрватска тражила да се заустави допремање руске нафте Србији преко Јанафа, у оквиру новог пакета санкција ЕУ Русији, отворени акт непријатељства Хрватске према Србији.

БРНАБИЋ: У хрватском руководству се такмиче ко ће бити већи усташа - Они ће данас у Прагу видети ко је Александар Вучић

Фото: Танјуг

- Ова одлука је све променила. До јуче сам мислила да ће Вучић бити у Прагу под пристисцима и под паљбом сви на једног, а данас, након ове срамотне одлуке на којој је инсистирала Хрватска, Вучић ће жестоко одговорити, они ће данас видети ко је Вучић и колико је јак и одлучан, показаће им њихову срамоту. Мислим да до сада нису видели Вучића... Вучића који има јаке аргументе, којима ће да им покаже сву њихову бруку. То да они из пакета санкција изузму неке чланице Уније, али да на експлицитан захтев Хрватске, не изузму Србију. Они тиме чине директну финансијску штету Србији, нашој земљи, привреди и грађанима избијају из џепа стотине и стотине милиона евра - казала је Брнабићева, гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи.

Премијерка додаје да је ово отворени акт непријатељства Хрватске према Србији.

- У свом њиховом јаду и беди, Хрватска није могла да се уздржи да не каже да су то они урадили. Ја ћу сачекати повратак председника Вучића, као и његово обраћање у суботу, и ми ћемо морати у односу на ово да донесемо неке стратешке одлуке и да правимо неке стратешке промене. Све оно што Европска унија замера Русији, то су они јуче урадили нама. Председник Вучић данас око 18 часова има састанак са Фон дер Лајен, и шта он може њима, Европској унији да каже. У Великој Британији 250.000 компанија се угасило у првој половини године, у таквим тренуцима, када имате једну јаку економију као што је Британија и тако се дешава, ви то урадите једној Србији, која се бори, све од себе даје да нешто промени, постане јака економски, да помогне суседима... Ово је све променило. Не знам како ће се било ко сада тамо усудити да било шта пребаци Александру Вучићу. Од нас траже да уведемо санкције Русији земље које су извршиле бруталну агресију на нас. И онда 2008. године прекршили Резолуцију 1244 и ту поломили кичму међународног права.

- Неко мора да одговара, то је основна европска вредност, а ви нама због тога уводите санкције - казала је премијерка, која је рекла да се са председником чула јутрос пред полазак у Праг више пута.

Брнабићева је, такође, рекла да Србија 50 посто руске нафте добија преко Јанафа, а сва остала нафта је најмање 20 посто скупља од те.

- Ово је осми пакет санкција, све земље су изузете осим Србије. Ми немамо алтернативни нафтовод. Ми зависимо од тог нафтовода, који смо и ми градили. Политички критеријуми су утицали на њихову одлуку, енергетику користе за политичку одмазду. НИС може да вам покаже милион преписки са Јанафом, где гарантују да неће прекинути доток нафте. Србија не може да користи руску нафту, а Бугарска може - истакла је премијерка и додала да се председник увек бори, увек тражи алтернативу.

- Како год да окренете, ми не можемо да нађемо јефтинију нафту од ове.

- Један од постулата Европске политичке заједнице, чији се први самит одржава данас, јесте да се шире и јачају европске вредности. Е вече пре тог самита ми смо видели једну европску вредност. Ни Брисел ни Европска унија се нису огласили - каже Брнабићева.

Премијерка је још једном подсетила да је председнику Вучићу забрањена посета Јасеновцу.

- Вучић, који је и потомак јасеновачких жртава, може да иде где ход хоће на територији Хрватске, осим у Јасеновац - рекла је Брнабићева, која се запитала зашто то нико није осудио.

- Хрватско руководство се утркује у неоусташтву. Такмиче се ко ће бити већи усташа. Забрањен је долазак Вучића и посета Јасеновцу, али само Јасеновцу, то је суштина. Може било где на територију Хрватске, али не може у Јасеновац, то је за њега забрањена територија, а потомак је јасеновачких жртава. Ово је озбиљно неоусташтво. Председник једне државе чланице ЕУ (Милановић) каже "Ја ћу ако будем желео да оптужим Вучића". Човек је лажно сведочио да је Вучић у Петрињи мучио ратне заробљенике, али за то није одговарао, иако је за то оптужио председника једне земље. Хрватски бранитељ је претио Вучићу смрћу, али ништа ни поводом тога нису урадили. О каквим европским вредностима да причамо. Рат у Украјини није први оружани сукоб на тлу Европе, него је 19 земаља већ бомбардовало Југославију и узели нам део територије, рекла је Брнабићева.

- Онда су нашли човека који је лажно оптужио председника Вучића да је мучио затворенике у Петрињи, лажно је сведочио човек. На сву срећу Вучић никада у животу није био у Петрињи. И је ли одговарао тај човек? Није... Био је и један хрватски бранитељ, који је претио председнику Србије смрћу и је ли одговарао? - запитала се премијерка.

- И шта ће Брисел да каже, вероватно ништа. Једва чекам данас, некако сам са зебњом очекивала данашњи самит, а сада заиста очекујем са задовољством његово иступање. Знам колико је правда, колико су аргументи на нашој страни. Сви треба данас да очекујемо укључења и изјаве председника из Прага, али и његово обраћање у суботу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (44)

МАНДИНЕ ГОРКЕ РЕЧИ ИЗ 90их: Учити децу да буду поштени је као да их учите да буду идиоти