ВУЧИЋУ ПРВО ПИТАЊЕ - КАД УВОДИТЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: У Прагу данас почиње Самит о формирању Европске политичке заједнице

Г. Ч. - М. Ст.

06. 10. 2022. у 07:00

ЈЕДИНСТВЕНИ став по питању Русије, односно политичка дистанца према њој, у оквиру којих се очекују снажни притисци на Србију да се определи по европској вољи, суштина је самита у Прагу који почиње данас, док ће се формално, расправљати о формирању Европске политичке заједнице.

ВУЧИЋУ ПРВО ПИТАЊЕ - КАД УВОДИТЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: У Прагу данас почиње Самит о формирању Европске политичке заједнице

Фон дер Лајенова, Макрон и Мишел, Фото АП

На дневном реду прашких сусрета наћи ће се и "мир, енергетика, климатска питања и економска ситуација".

У тренутку када се уздиже антируски блок, председник Србије на самит долази са тешким задатком, да одбрани позицију Србије пред лидерима земаља које су увеле санкције Русији, што изричито захтевају и од Београда. Нови двојац Британија-Француска, искористиће ове сусрете, како за формирање овог блока, тако и за јачање своје улоге и преузимање иницијативе у односу на Вашингтон и Брисел. С друге стране, сматрају наши саговорници, питање је да ли ће, уколико се Србија одлучи да се прикључи Европској политичкој заједници, моћи без увођења санкција, јер ће један од предуслова, највероватније, бити геополитичко усклађивање са ЕУ о Русији.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да ће председник Србије бити "сам против њих 40" и да очекује да ће се на самиту постављати питање да ли су ставови Србије у складу са европским вредностима.

- У Прагу ће сигурно бити под бруталним нападом и баражном паљбом, биће изложен питањима - зашто нисмо увели санкције, зашто смо једини, каква је наша спољна политика. Користиће све за бруталне нападе на Србију, али, срећом, Вучић ужива велико поштовање европских лидера.

Премијерка је подсетила да јој је у Јапану председник Европског савета Шарл Мишел рекао да разуме да је тешко, али да моли да председник Вучић буде у Прагу јер нико тако добро не брани и не образлаже позицију Србије:

- Мишел је нагласио да желе да се европски пут Србије настави, али да је за њих важно да Вучић буде на Самиту и образложи спољну политику јер је то нешто што сви прате.

Председниково излагање је значајно јер је онда пријатељима Србије у ЕУ лакше да бране позицију Србије. Не била му у кожи, некада се осећате као црна овца. Треба много менталне посвећености и енергије да браните позиције Србије.

Како преносе дипломатски извори, на првом састанку у Прагу неће званично бити покренуто питање неприхватања Србије да уведе санкције Русији и биће испоручен захтев да то учини, али се очекује да буду послате поруке "о потреби прихватања санкција и да Београд објасни зашто то не чини".

Слободан Зечевић, научни сарадник у Институту за европске студије, сматра да је интерес Србије придруживање таквој организацији како не би била изолована, али се поставља питање шта ће бити ако се као услов постави питање увођења санкција Москви.

- Можда то неће бити услов, јер би одмах елеминисали Турску, што им није интерес, али у сваком случају врло је деликатна наша позиција на међународној сцени - објашњава Зечевић.

Фото АП

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић објашњава да прашки сусрети могу да утичу на политику српске владе, уколико она изабере потпуну интеграцију у такозвани западни свет:

- У мери у којој је Србија спремна да прихвати ту логику увођења санкција према Русији у тој мери ће и тај састанак утицати на будућу политику Србије, односно на формирање владе, њен састав и на њено функционисање. Србија, уколико прихвати чланство у Европској политичкој заједници, у скорије време мораће да уведе санкције Русији.

Према ранијим најавама, у Праг стижу иницијатор Макрон, али и немачки канцелар Олаф Шолц, нова британска премијерка Лиз Трас. Позвано је 27 земаља чланица ЕУ, али и Велика Британија, Украјина, Турска, Албанија, Северна Македонија, БиХ, Црна Гора, Србија, тзв. Косово, Јерменија, Азербејџан, Грузија, Молдавија, Швајцарска, Лихтенштајн, Исланд и Норвешка.

ПЛАНИРАН САСТАНАК СА УРСУЛОМ

НА крају дана је остављен простор за билатералне састанке, а како је оценио председник Вучић, овај скуп ће бити и прилика да се чују разноврсни предлози, јер ће на једном месту бити представници из различитих делова Европе али и шире, те најавио да ће се у Прагу састати са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, као и са Макроном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (64)

ТАЈАНСТВЕНА ЕСКАДРИЛА X-500 У РАТУ ИСЦРПЉИВАЊА: Како је совјетски МИГ-25 владао небом изнад Израела