ВУЧИЋ СУТРА У ПРАГУ: Председник на првом састанку Европске политичке заједнице

Танјуг

05. 10. 2022. у 15:24

У ГЛАВНОМ граду Чешке, која тренутно председава ЕУ, Прагу, сутра ће се одржати први састанак такозване Европске политичке заједнице, која треба да окупи чланице Уније и друге европске земље, како је наглашено уочи скупа, у „духу јединства“.

ВУЧИЋ СУТРА У ПРАГУ: Председник на првом састанку Европске политичке заједнице

Фото: Танјуг

Ради се о новом неформалном формату, који је први пут поменуо председник Француске Емануел Макрон, а који ће окупити, између осталих, и ранију чланицу ЕУ Велику Британију, вишедеценијског кандидата за приступ Турску, али и новог кандидата Украјину, те и кандидате и оне које нису са Западног Балкана.

Циљ је да се земље, које нису чланице, боље вежу за ЕУ.

Према ранијим медијским најавама у Праг ће допутовати иницијатор Макрон, али и немачки канцелар Олаф Шолц, нова британска премијерка Лиз Трас, те председници и премијери осталих земаља учесница скупа, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

На састанак Европске политичке заједнице који ће бити одржан у Прашком дворцу, који ће бити отворен у 13 часова, позване су искључиво европске државе - 27 земаља чланица ЕУ,  Велика Британија, Украјина, Србија, Турска, Албанија, Северна Македонија, БиХ, Црна Гора, земље источног партнерства Јерменија, Азербејџан, Грузија, Молдавија, Швајцарска, Лихтенштајн, Исланд и Норвешка.

Изузимајући најмање државе, само Русија и Белорусија са европског континента нису позване на скуп у Праг.

Вучић са Фон дер Лајеновом и Макроном

На крају дана је остављен простор за билатералне састанке, а како је оценио председник Александар Вучић, овај скуп ће бити и прилика да се чују разноврсни предлози, јер ће на једном месту бити представници из различитих делова Европе али и шире, те најавио да ће се у Прагу састати са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, као и са председником Француске Емануелом Макроном.

Завршна пленарна седница одржаће се за вечером, а иако је раније најављивано да је планирано усвајање заједничке декларације, ње, како је указао председник Савета ЕУ Шарл Мишел, неће бити.

У позивном писму за скуп он је најавио да ће у фокусу састанка бити теме попут мира и безбедности, економска ситуација, енергија и клима, те и миграција и мобилност.

Истакао је да је циљ да се окупе европски политички лидери на равноправној основи и да се ради заједно на промовисању дијалога и сарадње о питањима од заједничког интереса, као и да се ојача безбедност, стабилност и просперитет Европе у целини.

Нова платформа, наглашено је, неће бити нова организација, нити ће заменити постојеће структуре или процесе, односно створити нове.

Тема илегалне миграције ће се наћи на дневном реду Европске политичке заједнице, те је, према најави аустријског канцелара Карла Нехамера, планиран и панел са земљама Западног Балкана на ту тему.

БОНУС ВИДЕО: УСРЕД ЊУЈОРКА: Мајсторија председника Вучића са кошаркашком лоптом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (116)

ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ: Меридианбет добитник престиже ЦСР награде Wаннабе магазина