ИЗ ЧЕКАОНИЦЕ ЗА ЕУ ДО АНТИРУСКОГ БЛОКА: План британске премијерке и француског председника

М. СТАНОЈКОВИЋ

05. 10. 2022. у 07:21

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас и француски председник Емануел Макрон имају нови план за формирање антируског блока у Европи.

ИЗ ЧЕКАОНИЦЕ ЗА ЕУ ДО АНТИРУСКОГ БЛОКА: План британске премијерке и француског председника

Фото: Танјуг/АП пхото

У светлу предстојећег самита у Прагу, на коме се расправља о оснивању Европске политичке заједнице, појавили су се наводи да овај двојац намерава да за столом уједини земље кандидате за чланство у ЕУ које губе стрпљење за улазак у "клуб 27" и да се тако спрече покушаји Русије и Кине да стекну утицај на јужном и источном делу Европе.

Идеја је, како је пренео Ројтерс, да се са кандидатима за чланство у ЕУ изграде бољи односи како би престали да се ослањају искључиво на инвестиције Русије и Кине. Макрон је забринут да би дуг пут ка испуњавању критеријума за ЕУ могао да обесхрабри народе Западног Балкана и да подстакне евроскептицизам.

- На састанак су позвани, између осталог, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Албанија, Јерменија, Азербејџан - пренео је Ројтерс.

Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков тим поводом је саопштио да "формирање нових блокова појединих европских земаља неће допринети стабилности, предвидљивости и деескалацији напете ситуације".

Долазак Британије на самит, како сматрају познаваоци политичких прилика, дају јој прилику да обликује нови европски форум изнутра након "брегзита" и наговештава да жели да преузме иницијативу од ЕУ на овом простору.

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић објашњава да је на линији санкција према Русији овај простор заокружен у функцији Запада, али да се Британија, која је изашла из ЕУ, овога пута појављује као актер заједно са Француском, која је сада водећа сила ЕУ:

- Британија жели да преузме иницијативу од ЕУ, овде се прескаче ЕУ и даје до знања да се питају две нуклеарне силе, сталне чланице Савета безебдности УН. Оне желе да се зна да су равноправне са САД. Сада се тежиште помера са Вашингтона и Брисела, где Француска и Британија желе да покажу свој утицај.

Миливојевић објашњава да се за нас ништа суштински не мења, јер смо већ све време изложени том притиску да уведемо санкције Русији и окренемо се искључиво ЕУ:

- Од Британије свакако не можемо ништа добро очекивати, већ само додатне притиске када је реч о Косову и Метохији, ситуацији у БиХ и санкцијама Русији.

Политички аналитичар Драгољуб Анђелковић објашњава да се већина ових земаља које се помињу већ определила ка Русији сходно западној политици:

- Сви су сем БиХ, због Републике Српске, и Србије већ увели санкције Русији. Ако такве индиције уистину постоје, а узимајући у обзир и политичку заједницу, ово би био само додатак на већ постојећу политику коју Запад води.

СУТРА СЕ ОДРЖАВА САМИТ У ПРАГУ

НА самит о формирању Европске политичке заједнице који почиње сутра у Прагу позвано је 27 челника земаља ЕУ и 17 лидера са континента који тренутно нису у клубу, укључујући Британију, Турску, Норвешку и Украјину. Ова заједница је нови формат који је предложио Макрон, а који би обухватио државе Западног Балкана, Турску, Украјину, али и некадашњу чланицу Уније Велику Британију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (18)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону