ПРОЈЕКТОВАЊЕ ВЕЛИКЕ ХРВАТСКЕ: Партија одваја Србе преко Дрине од оних у Србији

др Бранислав Глигоријевић

04. 10. 2022. у 20:00

ЦЕЛОКУПНА ПОЛИТИКА Коминтерне од 1924. године, заснована на разбијању Југославије постављала је на дневни ред српско национално питање, управо стога што га је потпуно игнорисала.

ПРОЈЕКТОВАЊЕ ВЕЛИКЕ ХРВАТСКЕ: Партија одваја Србе преко Дрине од оних у Србији

Фото: Профимедија, Архива Југославије, Архив Србије, Музеј Југославије, Архив Београда и Википедија

Идеолошким конструкцијама, на којима је та политика грађена: о "версајској" Југославији у којој је Србија анектирала друге југословенске земље и покорила друге народе, о српској нацији као "владајућој" која угњетава све друге народе тежила је само да националне покрете свих других Југословена усмери против југословенске заједнице. Мењали су се, стога, и погледи на класне односе у Југославији: српска буржоазија је та која не само да врши национално угњетавање, него и економску експлоатацију свих радних маса, док се на представнике других националних буржоазија, ма колико представљали класне угњетаче, гледало понајпре као на снаге покрета за национално ослобођење. Од 1929. године у тој политици се ништа битно не мења. Политика разбијања Југославије тада се уклапа у Стаљинову доктрину очувања "социјализма у једној земљи" од спољне интервенције.

У свему овоме најважније је да се принцип националног самоопредељења и отцепљења није узимао доследно, полазећи од појединих народа, већ од територија које ти народи у већини или само делимично настањују, а које као посебне државе нису до тада постојале и чије су државне границе непознате. Потпуно се игнорисала и чињеница, да се у југословенском случају, национални интереси појединих народа често укрштају на једном националном простору. У пројектованој великој Хрватској, која би обухватила и знатан део Босне и Херцеговине и Војводине, у великој Мађарској којој би се прикључили делови Војводине, у "великој Албанији", којој би се прикључили Косово и Метохија, остао би, у знатном броју, српски народ у компактним целинама, који не би имао право на национално самоопредељење и конституисање своје националне државе. Концепт Коминтерне и КПЈ за отцепљења није се односио на народе, већ на "историјске" покрајине.

Само су појединци указали на овај велики несклад. Један од њих, Ђуро Цвијић, упозоравао је руководство КПЈ да и српском народу у Хрватској припада право самоопредељења. "Хрватски национални териториј има облик прстена", писао је Цвијић, "у чијој средини се налази скоро компактно српско подручје од Глине од Гламоча и од Прњавора до Плашкога. Баш зато сам ја у пројекат 'Упута за рад Групе хрватског нац. револуционарног покрета', у програмском дијелу уметнуо став: 'Српском подручју које се компактно налази у средини хрватског националног територија, признаје се право самоопредељења'".

ОВАКАВ СТАВ, међутим, неће ући ни у један документ Коминтерне и КПЈ. Штавише у њима ће се наћи закључци којима се српски народ у Хрватској одваја од оног у Србији и настоји тако асимиловати. У најважније одлуке Четвртом конгресу КПЈ ушао је став да "крупна великосрпска буржоазија" експлоатише не само речене угњетене нације већ и "целокупне присаједињене покрајине", што значи и српски народ у тим покрајинама. Оцене о "угњетавању српског народа изван Србије проширене су на сталне захтеве о протеривању "србијанских окупатора" из Хрватске и других крајева. Цвијић је опет, сматрао да му све то личи на франковачку паролу, коју би због националне измешаности Хрвата и пречанских Срба требало одлучно сузбијати, баш као и "франковачко-империјалистичку и фашистичку концепцију Велике Хрватске до Дрине и Земуна". Још зато је то потребније - сматра Цвијић - што хрватски шовинисти избацују у земљи паролу: "Напоље са Србима из Хрватске", имајући у перспективи решење питања националне измешаности по узору на сеобу Грка из Мале Азије и сеобу Бугара из Турске и Грчке, Тракије и Македоније: "Нисам само једанпут имао у земљи прилике да сузбијам таква гледишта!"

Партијско руководство на челу са Миланом Горкићем није се сложило с оваквим Цвијићевим расуђивањем, сматрајући да би се његовим прихватањем "сишло са партијске линије у националном питању". Партијске пароле нису исте као и франковачке - пише Горкић. Али представимо да и јесте. Зашто је не би могли истаћи у томе случају? [,..] Пречански Срби су данас такође национално угњетени".

"Ваш став", писао је Цвијић Горкићу, "и пречански Срби су данас такође национално угњетени", из чега не може да се извуче други закључак, него да пречанске Србе сматрате другом нацијом од Србијанаца, пошаљите другу Стаљину да би њега и Коминтерну обогатили сасвим новом концепцијом о. нацији и националном угњетавању".

БОНУС ВИДЕО: ПОНОВО ЋЕ ИМАТИ БОЖАНСТВЕНИ ЗВУК - Реконструкција највећих оргуља у Банату

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

НЕ МИРУЈЕ НИ У ПЕНЗИЈИ: Жика открио шта ради после повлачења са телевизије - има везе са српском традицијом