"ТО ЈЕ СЛЕДЕЋА МИНА ЗА СВЕ НАС" Вучић: Молим ЕУ да уради све што може да ојача евро

Novosti online

03. 10. 2022. у 14:04

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић апеловао је данас на ЕУ и Европску централну банку да учине све да ојачају европску валуту, јер би то могла бити следећа "мина" за све нас.

ТО ЈЕ СЛЕДЕЋА МИНА ЗА СВЕ НАС Вучић: Молим ЕУ да уради све што може да ојача евро

Фото: Танјуг

- Људи у Србији нису довољно приметили, ја молим ЕУ да уради све што може да ојача евро, јер је то следећа мина за све нас. Са растом долара нама расту и цене нафте. Долар је толико јак да ће Американци бити у позицији да купе све на европском тлу за мање новца него што су то могли раније. И ми који нисмо у еврозони ћемо да ослабимо, моја велика молба и Виктору и Карлу и свима у ЕУ је да раде на томе да оснаже евро јер би то допринело и свим земљама Западног Балкана и целој Европи - истакао је Вучић данас у Будимпешти, где је присуствовао трилатералном самиту Мађарске, Србије и Аустрије.

"Све што смо урадили може да нестане за шест месеци"

Председник Вучић је, говорећи о енергетској кризи и проблемима са руским гасом, рекао да је ситуација веома озбиљна.

- Људи још нису осетили праву кризу, али смо је осетили ми у државном апарату. Све што смо последњих година урадили како треба, што смо издигли земљу, али све може да нестане за шест месеци, не нашом кривицом. Наша кривица је нула. Није питање да ли ћемо ми имати гаса за наша домаћинства, питање је шта ћемо са компанијама. Затвараће нам се у региону шопинг молови јер људи не могу да плате рачуне за енергију. Ми то и даље држимо као социјалну категорију, али држава губи новац. Не можемо да се меримо са Немцима и Французима, они могу компанијама да доставе паре. Наравно да смо разговарали о томе. Када би сутра наступио мир, скочио бих шест метара од радости, али то се неће десити. Ситуација је грозна, а биће још гора. Али лакше је кад имамо пријатеље и кад можемо једни другима да помогнемо колико год је то могуће - казао је Вучић.

Орбан: Док Мађарска има гаса, имаће га и Србија

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао je данас да док Мађарска има гаса, имаће га и Србија.

- Наравно, ни ми не пливамо у гасу. Ми имамо довољне количине за 5-6 месеци, али слободно могу да кажем да док Мађарска има гаса, имаће га и Србија. Гас у Мађарску долази преко Србије, а то само диже на значају заједничке акције наших земаља. Ми са Србијом дугорочно радимо на енергетском систему. Што се тиче компанија, то је важан изазов за Европу. Ја сада обазриво говорим о томе, али Немачка је сада у стању да Немачка може да помогне својим компанијама, али нема решења за целу Европу. Богати ће помагати својим компанијама, али сиромашни то не могу и то ће нарушити европско јединство - казао је Орбан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (53)

НОВИ СКАНДАЛ У ГРУПИ ОРЛОВА: Ово се не памти на Мундијалу