ВУЧИЋ: До краја године Србија усклађује визну политику са ЕУ

Тањуг

03. 10. 2022. у 13:24

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је данас у Будимпешти да је на трилатералном самиту о илегалној миграцији договорено да до краја године Србија веома значајно усклади визну политику са ЕУ.

ВУЧИЋ:  До краја године Србија усклађује визну политику са ЕУ

Принтсцреен

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу после састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером, рекао да је разговарано о свим важним и тешким питањима са којима се суочавамо, тако и о енергетици, и финансијској ситуацији у ове три земље, јер су сви притиснути, што знају и Мађари и Аустријанци добро, а како је рекао, "тек ми који смо сиромашнији од њих, и колико ће тешко бити премостити јесен, зиму, а и пролеће".

- Плашим се, за разлику од других који су оптимисти, да ће још тежа бити следећа зима - казао је он.

Вучић је рекао да је захвалан што се предузима заједничка акција у једној области, где је Србија специфичан случај.

- Имамо поново раст избеглица из Авганистана, Сирије, Пакистана и других земаља. Истовремено имамо и долазак људи из Русије. На данашњи дан имамо регистровано 17.000 оних који имају боравак у Србији из Русије и Украјине заједно. То је све не мали терет за једну релативно малу земљу каква је Србија - додао је он.

Вучић је истакао да је договорио са мађарским и аустријским премијером, о чему ће они обавестити председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, да ће се Србија до краја године веома значајно ускладити са визном политиком ЕУ.

- Тиме ћемо онемогућити да неко користи Србију као долазну земљу не због стварних потреба, већ илегалне миграције ка западу - истакао је он.

Вучић је казао да људи у Београду не знају са колико проблема се српска полиција суочава на границама, али да то грађани Кањиже и Суботице и те како знају.

- Решили смо да покушамо заједничким радом да помогнемо и Аустрији и Мађарској, а тако и Србији. Наши експерти ће се састати 7. октобра у Београду и направити предлог споразума. Затим ћемо се састати у Београду да направимо акциони план како бисмо заштитили наше земље, а тако и друге делове Европе - нагласио је он.

Поуздани партнери

Вучић је истакао да ће Србија бити поуздан партнер мађарским и аустријским пријатељима, одговорна и озбиљна земља.

- Важно је да смо говорећи о свим другим темама добро разумели једни друге. Када причате о резервама гаса, свако чува своје, али када буде зафалило узећемо од неког, и ако неком другом треба узеће од нас. Исто важи и за храну, јер ће сигурно бити криза са храном - 48 земаља биће на ивици глади, а то ће се пребацити на миграторне токове - нагласио је он.

Вучић се захвалио Орбану и Нехамеру на подршци Србији на европском путу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (61)

МУЖ МИЛИЦЕ НЕДИЋ ЈЕ ПОЗНАТИ НОВИНАР: Волим да чујем његове похвале о послу, а још драже су ми критике (ФОТО)