ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ: "Притисак који Србија данас трпи директно сразмеран степену лицемерја великих сила које нас притискају"

Танјуг

02. 10. 2022. у 12:33

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Ана Брнабић казала је данас да је притисак који Србија трпи директно сразмеран степену лицемерја великих сила које нас притискају.

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ: Притисак који Србија данас трпи директно сразмеран степену лицемерја великих сила које нас притискају

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Брнабић је, приликом обележавања Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима, казала да су изазови са којима се Србија данас суочава страховити.

- Повеља УН и принципи међународног права чували су мир у свету. Њихово гажење у случају Србије, то је тада било јасно свима који су желели то да виде, отворило је Пандорину кутију, а селективно тумачење принципа међународног права довело је свет тамо где смо данас - рекла је Брнабић.

Навела је да се Србија не стиди да политику привржену принципима слободе искаже свуда у свету и истакла да је доказ за то и говор председника Србије у Уједињеним нацијама.

Премијерка је оценила да су УН формиране да после два светска рата спрече трећи и спасу човечанство од патњи које доносе ратови, а посебно оних које би донео Трећи светски рат

Она је казала да су у слуцају Србије, први пут након Другог светског рата и формирања УН чији је Србија један од оснивача, брутално и безобзирно погажени основни принципи УН и међународног права.

Брнабић је истакла да се Србија залаже за неселективно поштовање међународног права.

- Неселективно значи да је територијални интегтитет међународно признатих држава неповредив и тачка - рекла је Брнабић.

Додала је да он не може бити повредив у слуцају једне земље а неповредив у слуцају друге.

Обележавању Дана сећања и полагању венаца на споменик у Јајинцима присуствовали су и министри Небојша Стефановић, Томислав Момировић, Дарија Кисић, Новица Тончев, потпредседница Скупштине Србије Сандра Божић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, официри Војске Србије, врховни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел, изасланик патријарха Српске православне цркве, преживели логораши, представници дипломатског кора и породица жртава.

БОНУС ВИДЕО: СЕЋАЊЕ - Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

СТРЕС И ПСИХОЛОШКЕ ЗАМКЕ: Докторка открива које грешке Срби често праве током ПОСТА