ВУЧИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: "Ситуација је тешка, тражио сам да и земље Западног Балкана добију помоћ од ЕУ"

Новости онлине

01. 10. 2022. у 13:16

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић дао је изјаве за медије након што је присуствовао данашњој церемонији у Софији поводом пуштања у рад гасног интерконектора Бугарска - Грчка.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: Ситуација је тешка, тражио сам да и земље Западног Балкана добију помоћ од ЕУ

Foto: Printskrin/TV Pink

Председник је рекао да ће Србија наставити да диверзификује своје снабдевање гасом и другим енергентима.

- Градићемо интерконекторе између нас и Северне Македоније и Бугарске, како бисмо могли да се прикључимо на ту ТАП линију. Размишљамо и о другим енергетским пројектима, новим гасоводима на територији Србије, али и о нафтним линијама. Видим да се неки хвале да нам чине велику услугу тиме што им плаћамо велики новац за транзит нафте, па и да то диверсификујемо - каже он.

Вучић истиче да су те ствари од стратешког значаја за нашу земљу, и да ћемо већ половином следеће зиме имати више диверсификованих извора гаса него раније.

- Ситуација је тешка, као што сте чули. Ја то нисам крио, иако је Урсула фон дер Лајен била оптимистичнија. Видели сте да сам пред свима тражио да и земље Западног Балкана добију средства да покрију огромне цене струје коју плаћамо. Само захваљујући добром стању наших финансија преживећемо ову зиму. А шта ћемо са следећом зимом? Трудимо се и радимо, више ћу о томе причати 8. октобра - најавио је председник.

Он је казао да ће Бугарска сада имати много бољу ситуацију зато што ће добијати течни гас из Грчке и Азербејџана.

- Добар посао раде Бугари. Што се нас тиче важно је све. Нисам знао да ли да плачем или да вичем када сам видео шта се десило на Северном току 2. Сада замислите да се то деси негде у Црном мору, и остали бисмо без гаса. Замислите да нисмо правили гасовод који имамо, могли бисмо људима да кажемо већ сада да неће имати струју 12 сати дневно - казао је председник.

Вучић истиче да је кључно да преживе компаније у Србији, а потом је говорио о геополитичкој ситуацији, и истакао да би руско припајање четири украјинске области могло имати тешке последице по нас.

- Осим што постоји навијачки дискурс у нашој земљи где 80 људи навија за Русију, а остали за Украјину. И једни и други кажу да се српски интереси штите подржавањем неких других. То је лаж, српски интереси се штите само ако бринете о Србији, а не о неком другом. То не можете да измените, и ја нећу да се додворавам никоме. Страсти су сувише јаке код нас, и емоције не можете да победите. Потребно је да се руководство не води емоцијама него разумом - каже он.

Председник је додао да ће припајање четири региона Русији резултирати још јачим притисцима на Србију.

- Имали сте и у Влади неке који су се спрдали са нивоом притиска. А онда се десило да у једном дану имамо притисак да ће ЕП донето одлуку о прекиду преговора, па су рекли да неће бити безвизног режима, па да ће увести нама санкције. Па ако то није притисак, онда реците шта јесте. Једино да нам неко стави главу на пањ. Постоји у нашем народу неподношљива лакоћа неодоговорности - рекао је Вучић.

Председник је казао да се није ни данас либио да искаже став Србије, али и да ће дати све да наша земља што боље прође кроз кризу. 

На питање зашто Србија не уводи санкције Русији, Вучић је истакао да се наша земља бори за своју политику, и да је та политика дефинисана закључцима Савета за националну безбедност.

Након што је у хрватском недељнику Експрес објављена његова фотографија са Хитлеровим брковима, уз Орбана и Мелонијеву, Вучић каже да нема проблем са тиме.

- То је слобода медија. Радили су то и Ангели Меркел, за коју се види да је била веома мудра, пошто у њено време није било оваквих сукоба. Мени ту само је једна ствар запарала уши. Замислите да они који су Хилтера са цвећем дочекивали говоре о томе онима који су се од Хитлера борили од првог дана. То више говори о њима - рекао је председник.

О изјави преговарача Мануела Сарацина, који је рекао да неће дозволити нову Републику Српску на Косову, председник каже да је то интересантна изјава.

- Нисам знао да о томе одлучују Немци, ја сам мислио да се о томе договарају Срби и Албанци. Ја њему само да поручим једно, уз сво поштовање: "Господине Сарацин, неће бити ни независног Косова онако како планирате. Схватио сам вашу поруку, надам се и да сте ви разумели моју поруку" - закључио је председник Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (190)

ВАЖНА ВИДЕО ПОРУКА: Да ли знате чему служи број 0800 011 011 (ВИДЕО)