БУДУЋИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ ОТВОРЕНО О СВИМ ТЕМАМА: Вучевић говорио о огромним притисцима на Вучића, Русији, КиМ...

Novosti online

01. 10. 2022. у 11:47

МИЛОШ Вучевић, будући потпредседник Владе Србије, још увек актуелни градоначелник Новог Сада, је анализирао најважније политичке теме у земљи, региону, као и кризу у свету изазваном руско-украјинским ратом.

БУДУЋИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ ОТВОРЕНО О СВИМ ТЕМАМА: Вучевић говорио о огромним притисцима на Вучића, Русији, КиМ...

Фото: Инстаграм

Он је гостујући на телевизији Пинк да су све већи притисци на председника Александра Вучича и нашу земљу није нешто што се дешава иза кулиса, само што је то сада огољена сила и притисак је очигледан.

 

Вучевић сматра да је ово глобални сукоб, а не локални рат.

–Не излазимо ми из лаког периода, и лето је било веома сложено, али улазимо у још компликованију или тежу јесен и не можемо предвидети каква ће бити зима која је пред нама. Потпуно идемо у радикализацију глобаног сукоба, ово није неки локално-регионални рат. Нико не може да предвиди докле тај рат може да иде. Ако Русија прогласи ове територије за део Руске федерације, Москва ће тумачити да је то напад на Федерацију и тада стварају услове за неку другу примењу оруђа, оружја. Украјина неће признати тај референдум, као ни Запад. Сви смо изложени додатним притисцима и уценама. За нама је додатно компликовано због питања КиМ. Нама је најкомпликованије јер имамо додатне унутрашње проблеме, који се рефлектују на нашу позицију. Имамо причу територијалног интегритета и неповредивости граница Украније, то не важи за Србију, имамо да Москва каже имате пример КиМ односно да сте ви то на Западу, а ми треба да издржимо на тој танкој жици да не пропадне- рекао је Вучевић.


Он је истакао да притисак са Запада убацује у пету брзину и да су Париз и Берлин одредили специјалне изасланике.

-Наравно, имате Ескобара, који долази испред највеће силе Америке који вуче потезе и контролише цели процес. И имате притисак на председника Вучића и Србију да признамо тзв. Косово као независну државу. Значи да су границе повредиве. Ако Србија потпише тај кључни документ са тзв.


Косовом, макар га формално не признала, да ми признамо како они кажу политичку реалност, онда би то значило да је та држава из које је та територија отишла, а Кијев неће да призна Лугарску или Крим или Запорежје. Став Србије је да ми не можемо да признамо референдуме који су одржали, јер би то значило да ми признајемо и да Албанци имају исти тај модалитет кретања ка њиховој независности. Морамо рећи и да Русија није признала независност Косова и била је уз Кину фер и коректна у Савету безбедности. С друге стране, данас и Русији одговара да каже овима са Запада “Извините, ви сте отворили Пандорину кутију”. И онда имамо Каталонију, Шкотску – истиче Вучевић и додаје:

–И онда они који су осмислили оно што они виде као независно Косово, покушавају да затворе тај предмет и да је решен, да су се Срби помирили с тиме да је Косово независна држава. И онда чујете и од неких невладиних организација и политичких странака у Србији да то већ траје, ајмо на другу страну, лажемо сами себе, трошимо ресурсе, боље то да признамо. Ми не можемо да признамо независно Косово јер бисмо сами себе упуцали у ноге. Нити треба нити је могуће замислити да неко протера Албанце преко Проклетија, већ мора да се тражи неки историјски договор између Албанаца и Срба. И морају да разумеју да не могу Албанци све да добију, а Срби све да изгубе. Па не могу наше границе да се мењају као у Монополу или Ризико игрици. Југославију су разбили, јер су рекли да су границе повредиве и рекли нам не може Република српска крајина. А онда је дошла на ред Србија када су 1997. и 1998. године, када је кренуо рат на Косову, закључно са 2008. годином рекли да ипак могу да се мењају границе и да то може да буде држава. Југославија не мо може, Хрватска и Босна може, Србија не може, Украјина може да опстане. Шта је проблем за нас? Немамо нуклеарно оружје, ми нисмо сила. Нас има мало, у смислу бројева. И на нама је идеално да се тестирају ствари и покажу мишићи. Не знам како ће то све даље ићи и делује да смо у немогућној ситуацији – нагласио је Вучевић.


Градоначелник Новог Сада се потом осврнуо на недавно одржане парламентарне изборе у Италији. Одговарајучи на питање о новој италијанској влади Вучевић каже да верује да Рим види Србију као искреног пријатеља, те да је велики број инвестиција из Италије дошао у Србију.

– Верујем да ће будућа премијерка Италије, госпођа Мелони, тражити најбољи однос са Србијом. Пратио сам последње изјаве Мелони мислим да она није радикална десница, већ десни центар. Италија има своје унутрашње изазове. Сигурно ће Рим тражити своје место између Париза и Берлина, као велики играч у ЕУ - сматра Вучевић.

Вучевић је говорећи о финишу политичке кампање за изборе у БиХ и Републици Српској рекао да Вучић не може да подржи никога и да је он председник свих Срба.

-Он је председник свих Срба. Кога год да грађани изаберу у Републици Српској он ће са њима сарађивати. Кога ће изабрати то је на нама да гледамо и чујемо, видећемо у недељу увече. Наш апел је да задржите елемент слоге. Мислим да је СНС показао да су интереси Србије важнији од интереса странке. Верујем да ће бити елементарне културе и да наставе сутра да заједно раде- нагласио је Вучевић, а о новим напада председника Црне Горе каже:

-Мило Ђукановић је оптужио да ми опет правимо Велику Србију. За све је крив Вучић. Ја имам питање за Кривокапића, па што ви нисте потписали темељни споразум са црквом? Како је Дритан Абазовић потписао? А Кривокапићу се неколико пута кварила оловка - рекао је градоначелник.

Неки чланови владе из СНС требало би да прате политику коју води шеф државе и странке сматра Вучевић.

-Неки су сад појачали реторику, да сада одиграју с неким изјавама. Мислим да би било пристојно да прате оно што ради Вучић, да му не кваре позицију. Ако курс брода иде на једну страну, немојте бацати сидро на другу страну. Немојте да кварите игру и да Србија покаже све карте. Чекајте да преживимо да знамо који потез да одиграмо. Не ради се то. Пустите га да води политику и размислите зашто неке ствари ради, зашто некад мора да прогута жабу да бисмо имали гаса. Добра вест из Бугарске је данас са гасоводом - изјавио је Вучевић.

На крају, имао је питање и за Русију, јер како каже "седам месеци нисмо увели санкције, шта је онда проблем са трећином гаса?"


- Имам питање и за Русе, што смо стално под знаком питања? Ако је неко био истрајан то је Александар Вучић. Након седам месеци нисмо увели санкције. Шта је онда проблем са трећином гаса? Треба да сачувамо нашу децу, а не оно што нам се дешавало у 20. веку. Мене плаши да ће ово бити хладна зима. Оно што можемо да видимо као одраз озбиљног политичара је изјава Ангеле Меркел, која се пита шта ће бити дан после сукоба, јер ће се овај сукоб једног дана завршити - закључио је Вучевић.

(Новости/нсузиво)

БОНУС ВИДЕО: Сећање на Павла Вујисића
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (67)

НОВИ СКАНДАЛ У ГРУПИ ОРЛОВА: Ово се не памти на Мундијалу