ПРЕМИЈЕРКА ПОРУЧИЛА У ХИТ ТВИТУ: Председник је у УН представио једну слободарску земљу и слободарски народ!

Новости онлајн

25. 09. 2022. у 21:57

ГОСТИ овонедељног "Хит Твита" су премијерка Србије Ана Брнабић, некадашњи потпредседник Владе Републике Србије Небојша Човић и новинар „Политике“ Александар Апостоловски.

ПРЕМИЈЕРКА ПОРУЧИЛА У ХИТ ТВИТУ: Председник је у УН представио једну слободарску земљу и слободарски народ!

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Коментаришући то што ће се председник Србије за 72 сата најдаље обратити јавности, Брнабић је рекла да се ради о највећим и најтежим притисцима до сада, од 1999. године.

- То је за оне који су пажљиво слушали председника у његовим обраћањима у претходним месецима, он је неколико пута јасно напоменуо да ће у другој половини септембра ти притисци бити још јачи - рекла је Брнабић и додала да се то сада и дешава.

Како каже, овај викенд је био паклени за њих.

- Јуче је кренуло лудило због потписивања плана консултација, који је само изговор напада на Србију. То је необавезујући документ, друго, то је документ који се потписује већ 26 година. И под три, да га је ико погледао, видели би да се у овом плану не спомиње безбедностни аспект - рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће наставити да се консултују са државама које не признају Косово.

- Покушавају да избаце Русију из Савета безбедности УН. Тај план консултација нема никакву правну снагу, њега није усвојила Влада Србије. Тражио се само било какав разлог за напад и притисак на Србију - рекла је премијерка.

Додаје да је више него очигледно да се тражи разлог да се реагује на говор председника у Њујорку, јер, како каже, поједине силе не могу да истрпе чињенице које је он изнео.

Брнабић је рекла да ће Вучић инсистирати на томе да Србија настави да води самосталну спољну политику колико год то тешко било.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Човић је рекао да су притисци на Србију били такви да смо сви видели резултат те 1999. године.

- Пре тога је било јако пуно притисака од 1991. године, заправо, не могу да се сетим да је Србија икада живела без притисака. Фактички, њихов начин понашања према нама, пре свега мислим на САД, био је тај да нас усмеравају, али кроз непрекидне притиске и обећања која нису извршавана - рекао је Човић.

Како каже, после промена 2000. било је обећање да ћемо 2004. ући у ЕУ, и онда се то стално пролонгирало.

Истиче да је овај притисак који сада врше на Србију, скандал над скандалима.

Апостоловски каже да је згуснута ситуација у целом свету. Подсетио је на више тренутака у прошлости када је такође вршен притисак на Србију.

- Ми смо земља која није навикла да нема притиска. Притисци су овде једна врста константе, сада треба видети о чему се ради сада, јер се види да су се згуснули - рекао је Апостоловски,.

Вучић у Уједињеним нацијама

Апостоловски је рекао да је поређењем стања у Украјини и у Србији, учињена највећа ствар за очување наших државних интереса.

- Ово је био најбољи говор председника Вучића до сада. Оно што се мени чини да је важно, осим ове чињенице, јесте да је то био говор разума, јер у првој тачки он позива на повратак мира и глобалне стабилности.

Како каже, он је скренуо пажњу да су управо велике силе урушиле атмосферу колективне безбедности.

- Апеловао је да се уразуме, јер ће доћи до последица по светски мир, а тај глас долази из Србије, то их посебно боли - рекао је Апостоловски.

Како каже, у већини разговора смо видели позитивне тонове. Додаје да је речено да Србија неће подржати резултате референдума у Украјини, а истовремено да Србија неће подржати да се Русији одузме глас у Савету безбедности.

- То је јасна спољна политика наше земље. Ја се позивам на логику и питам се шта је могло толико да изнервира запад, осим једино не увођења санкција Русији. Србија је подржала принципе засноване на принципима међународног права - рекао је Апостоловски.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Човић је рекао да постоји неколико разлога зашто су почели да нас јавно притискају. Додаје да је пре свега то због тога што нисмо увели санкције Русији.

- Нисмо ни необразовани, ни невешти ни нестручни, имамо велико искуство да разумемо њихову непрекидну ружну игру речима. Јадно и смешно звуче речи и Бајдена и неких других, када Русију окривљују за неке ствари, а када погледате чињенице, видите да од 1990. године, имате до дана данашњег 100 америчких интервенција, од којих је већина без подршке УН - рекао је Човић.

Како каже, ово што је председник Србије рекао, заправо је слика некога ко се усудио и изашао и рекао чињенице.

- Нешто се догађа, нешто се мења, не цветају ни њима баш руже како они мисле. Они имају силу, медије и спиновање. То све покушавају и на нашем простору. А друго, ја не знам какве су несугласице између председника и техничке Владе - рекао је Човић.

Како каже, треба формирати Владу која ће уважавати то да сви треба да размишљамо у функцији државних и националних интереса.

- Председник је на том путу да брани национални и државни интерес - рекао је Човић.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Брнабић је рекла да је Србија навикла на притиске, додаје да је од почетка 2000. године до 2013. године, Србија није имала Владу која је водила самосталну спољну политику. Додаје да су притисци били у смислу сервирања наређења, која ви треба да испуните.

- Од 2013. године па на даље, то је једна потпуно другачија земља и другачији су притисци. Када имате српску владу која брани националне интересе, притисци су много другачији. Данас смо дошли у ситуацију, да у најтежој ситуацији од Другог светсог рата, имамо председника и Владу и СНС, странку која у сваком тренутку чува српске националне интересе - рекла је Брнабић.

Она је рекла да ови притисци не могу да се пореде са неким раније.

- Да ли мислите да смо ми раније могли да не уведемо санкције Русији? Били би међу првима који би морали да уведу - рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да можемо и данас да видимо у опозицији колики је степен одговорности. Додаје да можемо да видимо да ти људи немају ни једну једину идеју.

- Они су ово питање око санкција користили само за добијање политичких поена - рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се након говора председника Вучића чула са њим и да је била поносна на његов говор. Додаје да га је питала да ли је уморан и да претпоставља да је јако задовољан, како каже, он је рекао да није ни једно ни друго, већ да је само рекао истину.

- Имати храбрости да кажете такву истину, у тренутку када сте једина земља у Европи која није увела снакције, велика је ствар - рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је председник у УН представио једну слободарску земљу и слободарски народ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (3)

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор