ВУЧИЋЕВО ОГЛЕДАЛО ПРЕД ЛИЦЕМЕРИМА КОЈИ РУШЕ ПРАВО: Његов наступ је и снажан адут Београда у наставку дипломатске борбе за очување КиМ

Д. МИЛИНКОВИЋ С./С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

23. 09. 2022. у 08:00

ПОРУКА коју је председник Србије Александар Вучић послао лидерима на Генералној скупштини Уједињених нација - да је одбрана међународног права, које су велике силе сурово погазиле, једина сламка спаса за преживљавање малих држава и последњи бедем против урушавања планетарног поретка - требало би да буде отрежњујуће за велики део планете, али и снажан адут у наставку наше борбе за Косово и Метохију.

ВУЧИЋЕВО ОГЛЕДАЛО ПРЕД ЛИЦЕМЕРИМА КОЈИ РУШЕ ПРАВО: Његов наступ је и снажан адут Београда у наставку дипломатске борбе за очување КиМ

Фото: Танјуг/AP Photo/Jason DeCrow

Саговорници "Новости" указују да је Вучић, у реторичком смислу, за говорницом УН поставио и огледало у којем се јасно рефлектује лицемерна и дрска позиција највећих западних сила док се грчевито боре за поштовање међународног права и Повеље УН у случају Украјине, а брутално су их згазили у случају Србије. Они очекују и да након обраћања српског председника уследе и нова повлачења признавања Косова.

Вучић је на Ист Риверу изнео поразну истину да скоро сви само воде рачуна о својим интересима, неретко газећи принципе на којима почивају УН, да нико никог не слуша и не тежи стварним договорима.

- Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине, многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од Другог светског рата. Истина је да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи када је Србија нападнута, а да није извршила напад на било коју другу суверену земљу. То се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља - у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитмитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање - казао је председник Вучић.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић указао је да је Вучић навео важну ствар, а то је да су пре њега у ГС УН говорила 23 лидера различитих држава који су бранили територијални интегритет Украјине, а да притом чак њих 17 долази из земаља које су брутално прекршиле територијални интегритет Србије.

- Вучић није имао никавих илузија о томе да би на тај начин могао променити ставове неких моћних и великих држава, али је то било веома важно учинити јер ГС УН представља највећи форум светске дипломатије у чијем раду учествују представници 193 државе које су пуноправне чланице УН. Јако је било важно на овакав јасан и ефективан начин учврстити позицију држава које поштују територијални интегритет Србије, а оне представљају убедљиву већину у Генералној скупштини УН, али и указати онима који су донели неке, из наше перспективе посматрано, погрешне одлуке у претходним годинама како би те одлуке могле поново размотрити - рекао је Старовић.

Он је изнео податак да је до 2017. било више од 110 држава које су признавале једнострано проглашену независност КиМ, од којих је претходних година 26 повукло признавање Косова. Старовић је рекао и да се Србија налази под две врсте притисака - притисци који се тичу жеље највећег дела политичког Запада да она на неки начин легитимише или призна једнострано проглашену независност КиМ и притисци да се прикључимо режиму санкција против Русије.

ИМАО ВИШЕ ПРЕГЛЕДА ОД ЗЕЛЕНСКОГ

КАКАВ је утисак оставио говор председника Вучића на Генералној скупштини УН најбоље сведочи податак да је његов наступ имао више прегледа на званичном каналу светске организације од обраћања украјинског лидера Владимира Зеленског, који је данима громогласно најављиван као "главна звезда" сесије. Очигледно је да су Вучићеве тезе ослоњене на став да је одбрана међународног права, које су велике силе сурово погазиле, једина сламка спаса за преживљавање малих држава и последњи бедем против урушавања планетарног поретка, дошле на добар пријем код гледалаца широм света. Његов искрен говор у којем је подсетио и на лицемерје Запада који је два пута брутално погазио територијални интегритет Србије, док се истовремено брине за целовитост  Украјине, изазвао је и салву позитивних коментара. Осим тога, његове ставове изнете на Ист Риверу ретвитовали су на "Твитеру" и многи популарни амерички блогери.

Некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за "Новости", да је Вучић за говорницом на Ист Риверу оживео проблем који је Запад хтео да стави под пепео - агресију на Србију која није била одобрена од стране Савета безбедности и као таква била је злочин према миру:

- Вучић је подсетио свет да прави браниоци међународног права нису велике силе, него мале државе, којима је услов опстанка управо борба за поштовање међународног права. Указао је да је косовски случај суи генерис који као Дамаклов мач стоји над свима, јер западне силе могу сваког часа да га искористе за своје империјалне циљеве и да разоре било коју земљу. То је и јавни апел многим земљама да можда и енергичније него досад одбијају да признају Косово или да ако су то учиниле, ту одлуку повуку.

ПОУЧАН ПРИМЕР ДРУШТВА НАРОДА

НАШИ саговорници указују на још један важан аспект Вучићевог обраћања у УН, а то су опасности које су се надвиле над ову организацију. Кажу да је председник дао подршку УН које су под великим притиском и питање је, уколико се ти проблеми не реше, да ли ће уопште бити релевантан фактор у временима која долазе. Бивши дипломата Зоран Миливојевић истакао је да је једна од кључних поента говора председника Србије да се очува међународни поредак који се заснива на Повељи УН, јер је то једини механизам који функционише и треба га очувати. Миливојевић је рекао да не треба дозволити да се понови историја од пре 100 година, када је нестало Друштво народа.

И амбасадор у пензији Бранко Бранковић указује на значај Вучићевог обраћања у УН у овом тренутку који је изузетно важан за питање Косова:

- Вучићево питање како не признајете Донбас, а Косово сте признали, погађа тачно у мету. Очекујем да то има посебног одјека у земљама Латинске Америке, Африке и Азије, које су под притиском да признају Косово или размишљају да преиначе раније донету одлуку. Српски председник је још једном разголитио опасно лицемерје Запада и очекујем да ће у наредном периоду уследити нови талас отпризнавања Косова, без обзира што ће САД наставити са притисцима на те државе, јер сад оне имају аргументе у рукама - не дате да признамо Донбас, а тражите да признамо Косово.

Да је председник Вучић говорио на ГС УН пре свега као озбиљан политичар који указује на оно што су прави проблеми, оценио је јуче и социолог и професор Филозофског факултета Владимир Вулетић.

- Вучић је опрезно, на дипломатски начин, осудио интервенцију у Украјини, али је, с друге стране, осудио и све оне које хоће да случајеве Србије и Украјине посматрају различито. То се односи на оне који траже поштовање територијалног интегритета Украјине, а да у исто време не признају територијални интегритет Србије.

ЕВРОПСКЕ СИЛЕ ПРЕКРШИЛЕ ДВА МЕЂУНАРОДНА ДОКУМЕНТА ЗА ЧИЈЕ СУ СПРОВОЂЕЊЕ ГАРАНТОВАЛЕ, А КОЈИ СУ ПАРАФИРАНИ 2013. И ДВЕ ГОДИНЕ КАСНИЈЕ

ЗАПАД ЗГАЗИО БРИСЕЛСКИ И МИНСКИ СПОРАЗУМ И ДОКАЗАО ДА СЕ ДОГОВОРИ УОПШТЕ НЕ ПОШТУЈУ

МИНСКИ и Бриселски споразум су докази да се међународни договори не поштују без обзира на то што су на њих потписе ставили представници великих светских сила и да више не постоје чврсте гаранције да ће договорено бити и испуњено.

Ову тезу, током заседања Генералне скупштине Уједињених нација заступа руска делегација на челу са министром спољних послова Сергејом Лавровом. Наиме, Москва стоји на становишту да интервенције у Украјини не би било да је све што је договорено на папиру спроведено на терену. У Минском споразуму који је потписан 2015. године, уз учешће Немачке, Француске, Русије и Украјине наведено је да треба да се реши питање специјалног статуса за Донбас који подразумева право да говоре на свом руском језику, да имају сопствену локалну полицију која би обезбеђивала јавни ред и треће, право да их чују кад се именују тужиоци и судије и на посебне економске односе са Руском Федерацијом. Ништа од наведеног није испуњено.

А, пре доношења овог споразума, Европа је 2013. године парафирала Бриселски споразум Београда и Приштине, који подразумева оснивање Заједнице српских општина која није фомирана ни данас. Европска унија није имала кредибилитет да убеди Кијев, а ни Приштину да се спроведе оно што је договорено.

Председник Александар Вучић је рекао да је "министар Лавров изашао с тезом - везујући минске и бриселске договоре".
- Он каже да се ово дешава у Украјини због непоштовања минских договора, пружајући тиме одређену подршку Србији због онога што није испуњено Бриселским споразумом - прецизирао је Вучић.

Бивши дипломата Владислав Јовановић указује да је још од римских времена на снази правило да све што је договорено треба и да се испуни:

- Међутим, сада смо сведоци да се политички запад, као посредник и гарант разних споразума, често прави луд када на ред дође спровођење договореног. Тако је и у случају Минског споразума, Запад системски избегавао да се договори испуне и охрабривао и припремао украјинску власт да силом интервенише у Донбасу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (35)

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ДЕЦЕМБАР: Од 6. децембра долази до потпуног преокрета