ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ЊУЈОРКА: "Ми због Косова имамо само своју страну, морамо да будемо свуда"

Новости онлине

20. 09. 2022. у 19:33

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић вечерас се укључио у Дневник РТС-а из Њујорка, где присуствује 77. Генералној скупштини Уједињених нација.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ЊУЈОРКА: Ми због Косова имамо само своју страну, морамо да будемо свуда

Фото: РТС принтскрин

Председник је на почетку обраћања рекао да је стање у свету још теже, и да ту ситуацију додатно отежава чињеница да УН играју слабију улогу у свету.

- Велике силе су све преузеле на себе и дефакто рушиле поредак УН претходних деценија. Не памтим да је овде био овако велики скуп. То значи да људи траже неки излаз и неку наду. Ако сте слушали турског и киргиског председника видите да су кризе у сваком делу света. Ми ћемо наредних седам до десет дана доносити важне одлуке са којима ћемо упознати грађане, и верујем да ћу током следеће недеље да се обратим са одређеним плановима - рекао је председник.

О Путиновом обраћању, председник Вучић је рекао да није тешко за претпоставити шта ће руски лидер рећи.

- Претпостављам да се из фазе специјалне операције приближавамо великом ратном сукобу, и сад је питање где су границе и да ли ћемо после месец или два ићи у велики светски сукоб какав нисмо имали од Другог светског рата. За све нас, мале, не постоје лепе и лаке вести, и очекујем да све што будемо видели буде даље усложњавање односа између Запада и Русије и Кине - рекао је он.

Председник је додао да се труди да избори рационалну позицију за Србију, и додао је да већ неколико месеци круже информације да ће Приштина ући у УН, али да је ових дана поново пуштена та прича.

- То је додатни притисак на Србију, да прихватимо папир који ја нисам узео. Јасно је да је нека друга страна пустила у јавност. Ја имам једну веома добру вест за грађане Србије. На једном од састанака који није снимљен ја сам добио још једну ноту о повлачењу признања независности Косова. Ми радимо и ћутимо, али када крену да траже чланства у неке нове институције, тог тренутка ће се изненадити бројем држава које то не прихватају - рекао је Вучић.

Он је додао да Србија и даље наставља да тражи компромисна решења, али и да снажи економску сарадњу са САД, и да је то важно за нашу земљу.

- Као што се трудимо да чувамо добре односе са Русијом и Кином. То је једина политика коју можемо да имамо. Ми због Косова можемо да имамо само своју страну. Ми морамо да будемо свуда, зато што се боримо за голи живот свог народа и своје земље - казао је председник.

Вучић додаје да ће сви светски лидери прочитати његов говор, и да ће га и чути пошто Зеленски говори непосредно пре њега.

- Тај говор ће бити другачији од многих које смо чули. Прескакаћу куртоазне флоскуле, пошто имам 15 минута. Ако пробају да ме прекину, нећу им дати, видим ни да ове великане нису прекидали. У овом дому сам једнако важан и једнако је важна Србија као и веће земље. Садржај ће бити прецизан и тачан. За мене је лично важно да остане забележено шта сам рекао у УН, због неких историјских уџбеника. Верујем да ће зато многи боље разумети шта се све дешавало на Балкану - истиче он.

Председник је рекао и да ће вечерас учествовати на састанку регионалних лидера, а потом подсетио да је најављена подршка од стране ЕУ неким земљама које се понашају неодговорно.

- Морамо и ми да имамо њихову подршку, зато што смо се понашали одговорно. Испоштујте оне који су радили добро. Не можете помагати једнима, него свима, и то сам се и договорио са Рамом. Виће вечерас и Абазовић, Вјоса Османи, Џаферовић. Имаћу састанке и са Лајчаком, Гутерешом, са конгресменом Сволвелом. Много посла данас, а онда састанак са пријатељима Гренелом и Кушнером. Тек је почетак дана овде, али да поновим, добра вест за људе у Србији, још једна фасцикла, још једно повлачење признања - закључио је Вучић.

Вучић се вечерас, на отварању Генералне дебате светских лидера у оквиру заседања ГС УН, састао и разговарао са бројним светским лидерима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (80)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну