ВУЧИЋ О ПРЕДСТОЈЕЋОЈ ЗИМИ: Биће велике несташице хране не само у Африци, већ и у Европи - Сви желе да купују од нас

Новости онлајн

16. 09. 2022. у 13:28 >> 13:47

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном.

ВУЧИЋ О ПРЕДСТОЈЕЋОЈ ЗИМИ: Биће велике несташице хране не само у Африци, већ и у Европи - Сви желе да купују од нас

Foto: Printskrin

Поводом доделе ордена мађарском премијеру Виктору Орбану председник Србије Александар Вучић рекао је да је за нас важно, осим признања које је Орбан заслужио јер је на страни Србије то што се разговарало о предстојећој јесени и зими.

- Орбан сматра да су наредних шест месеци одлучујући - додао је Вучић.

Вучић је рекао да је суштина то што ће домаћинства живети теже, али да ће суштина бити то чија привреда ће успети да преживи.

- Немачка ће то сигурно преживети... Она ће успети уз све проблеме, вероватно и Француска и Шпанија - оценио је Вучић и додао да ће опет доћи до губитка радних места.

Председник Србије рекао је да је јако важно да се сачува рекордно ниска стопа незапослености у Србији.

- Треба да видимо и како можемо да увозимо електричну енергију од Мађарске, од њихове нуклеарке... Да видимо на који начин то можемо да направимо - рекао је Вучић и додао да је са Орбаном гледао како да дође до решења.

Вучић је рекао да нам предстоји јесен и зима са много проблема, али да ће се трудити да се све реши.

Председник Србије се осврнуо и на писање Гардијана, на нападе на њега и рекао да је поред тога јако важно имати пријатеље у окружењу.

- Биће велике несташице хране, не само у Африци, већ и у другим деловима света - казао је Вучић и рекао да су две афричке земље већ тражилле да откупе храну од Србије.

Председник Србије је упозорио да ни у Европи неће бити довољно хране и казао да народ трпи последице рата у Украјини.

Како додаје, компликују се ствари и око Европске комисије, а исход тога може да буде и да Русија искључи гас за Европу.

- Онда није битна цена гаса, онда гаса нема. Ништа више није немогуће, зато смо се сагласили да се око свега помажемо - изјавио је Вучић и додао да је на ручку данас био и Милорад Додик, те да се разговарало и о помоћи Мађарске Републици Српској.

- Будимпешти је тешко, али нама је теже - оценио је Вучић и додао да се Србија налази на лепом месту, Београд је прелепо позициониран град, који је увек био на мети свих освајача.

О СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ                 

Поводом речи Срђана Миливојевића, да ће његов син и брат бити пронађени као Гадафи, Вучић каже да је опозиција немоћна да победи аргументима.

- Када дођете до ове ситуације, да вам кажу да ће вам дете завршити као Гадафи, да видите у сали да они чак нису ни шокирани тиме...видите да је то све ок, јер се то не односи на њих... Они причају о спотовима, а одобравају то што ће неко неком мушко дете да силује - казао је Вучић и додао да је Миливојевић после гостовао у свим опозиционим медијима.

Како истиче, он се бавио чињеницама, није дирао ничију породицу, а они су написали то што су написали.

- Ја сам синоним јер сам највећи борац за Србију. Битно је то урадити у две фазе, прва је самовиктимизација, јер су они жртве јер су повредили пословник, а друга тачка је криминализација државе, криминализација председника... А онда нису имали аргумент ни за шта. Ништа нису могли да кажу, све су биле измишљотине - нагласио је Вучић и додао је да је опозицији највећи проблем био то што се он појавио и што је показао разлику између озбиљне политике и политике парола и критике.

Фото: Принтсцреен

- Ја нисам дриблао никога, ја сам износио чињенице, а чињенице увек победе - истакао је Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на то што опозиција није победила на свом радном месту.

- Ја сам тамо био 11 и 14 сати тамо без прекида, а ако саберете чланове њихових група, они су тамо били толико укупно заједно, колико сам ја био сам - навео је Вучић и упитао како онда они мисле да победе.

- Појео сам једну штанглицу чоколадице за цео дан и спремили су ми два пута шумеће таблете - открио је Вучић.

Како каже, 14 сати је седео на месту и сваком је показао поштовање и сваком је одговорио, а са друге стране се видело да поједине не интересује Косово и Метохија.

- Нисам онда могао да издржим, па сам им тражио ону зеро колу. Ништа више нисам јео, нисам пио. У ВЦ нисам ишао. Дакле, 14 сати сам био ту. Они за извештај нису хтели да гласају, пошто је њихова политика против Вучића. Мене хоће да окриве за све и обмањују јавност. Мени је било важно да људима који су желели да чују да виде да је нама стало да се боримо, ако можемо да седимо 14 сати у Скупштини где нас нико не тера да седимо ту, е онда можете мислити како се боримо за КиМ у Бриселу или на било ком другом месту. Тако се бори за своју земљу.

- Када су прошли као боси по трњу, одмах су рекли да су они све причали, али да сам ја својим одговорима то затрпао. За мене је било важно да људи могу да виде ко има политику, а ко политику нема. Какве су то политике, да се различите врсте фалсификата и неистина виде. Ево Вашингтонски споразум, нико од њих није могао да каже ни једну тачку тог споразума - навео је председник. 

О Европрајду

- Мислим да ће се сутра поштовати Закон и одлука министарства унутрашњих послова. Не бих улазио у даље разговоре, што бих ја улазио у даље распртаве. Ево сутра је један диван догађај за младе момке официре Војске Србије и ево ја о томе сад не могу да причам, пошто ме сви питају за ту тему. Као што не могу да разумем ове једне који би да шетају, па не дају овим другим, и обрнуто, па онда да нападају Ану. Нама је потребна нормална Србија у будућности ако желимо да опстанемо.

О позицији Србије и пројектима

- Ви део проблема и дефицита надокнађујете страним инвестицијама. У шта да инвестирају када виде колике су цене енергената. Е ту је опасност, зато ће велики да потопе све мале. Можете мислити шта пара из Немачке оде у Берлин, Келн, Минхен, кад у мали Гелзеркирхен оде две милијарде рецимо. Морамо да налазимо нове механизме. Много је тешка дубинска борба за опстанак земље. И када кажем да је тешко и да ће бити тешко људи у Србији су већ научили да ћемо ми да се боримо, али, да вам искрено кажем, борићемо се, а људи ће бити задовољни резултатима - рекао је председник. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (76)

ОДАО ГА ТЕЛЕФОН: Како је убијен лидер Чечена Џохар Дудајев