ПОСЕБНА СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: Вучић јасно и гласно поручио - Србија никада неће пристати на то да тзв. Косово буде чланица УН

Novosti online

13. 09. 2022. у 09:36 >> 20:17

ПОСЛАНИЦИ Скупштине Србије разматра данас, на посебној седници парламента, Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. до 1. септембра 2022. године. Извештај је представио председник Србије Александар Вучић, који је посланике и грађане известио о тренутном стању, изазовима који следе, као и о свему што је држава до сада урадила за српски народ на КиМ. Седници присуствује 176 народних посланика.

ПОСЕБНА СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: Вучић јасно и гласно поручио - Србија никада неће пристати на то да тзв. Косово буде чланица УН

Фото: Н. Скендерија

Вучићева молба посланичким групама

Вучић је замолио све посланичке групе да гласају за извештај, како бисмо у свет послали лепшу слику.

- Увек смо око Косова једни друге подржавали, да изађемо што јединственије. Нико није имао шта да каже против извештаја, молим вас да још једном размислите да гласате за извештај - рекао је председник.

Србима са Косова и Метохије, Вучић је поручио да су напади на њих део хибридног рата који се води против наше земље.

"Ово није питање Косова, већ будућности Србије"

Председник СПС Ивица Дачић изјавио је да, ако бисмо кренули у прошлост, онда ћемо доћи до Косовске битке и питања да ли је требало 1389. године да се супроставимо Мурату или да га пустимо да иде на Беч и Пешту, зато што су они који смо ми бранили тада својим косовским заветом, на крају признали тзв. Косово као "независну државу".

- Без обзира на све полемичке тонове, морам да кажем да сам веома разочаран несхаватањем озбиљности ситуације око Косова. Ја не могу да разумем да ли ми схватамо да ово није питање Косова, већ Србије и њене будућности - казао је Дачић.

Он је истакао да је Косово "велика мисао за српски народ, тема везана за српске корене, сеобе, али и за српске деобе", а сврха данашње седнице је да ли смо ми у могућности да "реално сагледамо ситуацију у којој се налазимо".

Вучић каже да је Дачић председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану у шали рекао да су Срби прошли пут стали на браник Европе, а они нам то нису вратили.

- Следећи пут кад ти решиш да опет идеш на Европу, само јави три дана раније, ми да те пропустимо, овде нећемо да те задржавамо - препричао је Вучић Дачићеве речи.

Знамо тачан број Срба који живе на Косову и Метохији

Председник каже да је Србија урадила попис на Косову и Метохији и да тачно зна колико Срба живи и јужно и северно од Ибра.

"Очигледно је да сам веома добро говорио"

На критике Радомира Лазовића да говори дуго, Вучић каже да тражи само исто време за одговор на критике.

- Очигледно је да сам веома добро говорио, да само говорио лоше, онда бисте тражили да говорим дуже - констатовао је председник Србије.

Милош Јовановић: Ако предамо Косово, отварамо питања у централној Србији и губимо Републику Српску

Будућност једног народа се не гради на константном повлачењу, узмицању и предају, рекао је председник НДСС Милош Јовановић.

- Предамо ли сутра Косово, прекосутра отварамо низ озбиљних геополитичких територијалних питања у ужој, централној Србији, а накосутра губимо Републику Српску - казао је Јовановић.

Он је истакао да нам Запад није партнер и са њима нема договора о Косову и Метохији.

- Шта је потребно да Запад уради да ми схватимо да са њима нема договора? На нашу велику жалост, али тако је - казао је Јовановић.

Истиче да се 20 година прича о ЕУ, а онда дође немачки канцелар Олаф Шолц и каже да је једини услов да Србија призна сецесију Косова и Метохије.

Вучић је рекао да је данас Војска Србије значајно јача него за време власти ДСС.

- Нема доброг воза који можемо да ухватимо - казао је Вучић.

Председник истиче да се 11 сати мучио да убеди Србе са Косова и Метохије да повуку барикаде.

- Они су сити свега, али знају да је потребно да избегнемо сукоб по сваку цену. Не плашимо се, али рат је катастрофа и покушавамо да то избегнемо - изјавио је Вучић.

Председник каже да жали што "Јовановић није понудио конкретна решења".

- Ако ме неко бар мало воли, воли ме наш народ на Косову и Метохији, јер они знају колико се борим. Када из избора у изборе добијате преко 80 одсто гласова, да ли неко стварно мисли да су ти људи глупи? Знају ти људи ко се и колико бори - казао је Вучић.

Председник истиче да је тачно то да је Шолц рекао да је услов за улазак у ЕУ признање тзв. Косова, али је добио и јавни одговор.

- То је била моја дужност - да заштитим нашу земљу и њен територијални интегритет - казао је Вучић.

Такође, каже да се мучи да слуша приче западњака о територијалном интегритету, а знају како су погазили територијални интегритет Србије.

- Не мислим да имате разлог да не гласате за овај извештај. У извештају су само чињенице набројане. Нема ни политичког трика - рекао је председник Србије.

Говорећи о демографији, Вучић каже да би више лајкова добила његова фотографија са кучићима, него са децом.

Вучић одговорио Алексићу

- Говорите мени да сам диктатор, а ви сте сви тужиоци. По ком принципу сте ви тужилац? Већ сте пресуду донели. Кад сте то судија постали? Када сте то заклетву за судију положили? - казао је Вучић после оптужби Мирослава Алексића.

Председник је подсетио Алексића и на катастрофалну политику коју је водио Вук Јеремић.

- Не разумем албански, али ово "Хвала Вуче" разумем. То се они захваљују лидеру ваше странке, за ког кажу да им је "донео независност".

Фото: Притнскрин РТС

Фото: Притнскрин РТС

 

Председник истиче да ће Србе са Косова и Метохије бранити о оних који их нападају више него они у Приштини.

Вучић истакао да Србија никада неће пристати на то да тзв. Косово буде чланица УН.

Нa питање посланика Народне странке Вучићу да ли је спреман да пошаље писмо Кини и Русији са садржајем да Србија никада неће пристати да тзв. Косово постане део Уједињених нација, те да, ако то питање дође на дневни ред ове две државе уложе вето у Савету безбедности Уједињених нација, предсендик је рекао да ће да уради и то: 

- Јасно је да ми никада нећемо признати (тзв.) Косово, а ви сте радили све да останете на власти, а не да се борите за КиМ. Послаћу и та писма, поред безброј које сам већ послао - навео је Вучић.

Лутовац и "стандарди пре статуса"

- У свој причи о стандардима и вашој борби за стандарде, дошао је погром Срба 2004. године. За њих је статус решен, Запад не жели о томе да разговара. Они неће да причају ни о стандардима - подсетио је Вучић Лутовца који је говорио о "стандардима пре статуса".

Председник каже да се Лутовац као амбасадор у Црној Гори никада није борио за права Срба у Црној Гори.

- Говорите о гушењу опозиције, ја сам стар човек у политици, нико вас не гуши успешно као што ви себе угушите сваком својом изјавом и сваким својим наступом - казао је Вучић.

Говорећи о констатацијама Лутовца да су "Вучић и Курти" исти, председник каже да је то напредак, имајући у виду да им је "Аљбин Курти био бољи од Вучића".

Вучић каже и да многи у Србији примењују мантру са запада по којој су "Срби на северу Косова и Метохије криминалци, а на остатку Косова нема криминала".

- Поставили сте административне прелазе, а Србе са Косвоа и Метохије који то нису хтели сте хапсили и проглашавали да су криминалци. Подигли сте чак и оптужнице против неких од њих - подсећа председник.

Председник каже да на западу неће да разговарају о међународном праву и неће да поштују територијални интегритет Србије, а "пуна су им уста територијалног интегритета Украјине".

На критике Лутовца да је "аутократа", Вучић каже да је интересантно какав је "аутократа" када му је могуће све то рећи у лице, без икаквих последица.

Расправа са Милицом Заветницом

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски затражила је данас од председника Србије Александра Вучића да формира тим за одбрану КиМ, у коме би били способни и стручни људи.

Након речи Милице Ђурђевић Стаменковски која је цитирала блаженопочившег митрополита Амфилохија и рекла да "онај ко тврди да Србија нема ништа на Косову, тај нема ништа у глави", Вучић каже да се ради о извртању његових речи и да није рекао тако нешто.

- Данас сам 20 пута поновио да су Косово и Метохија део Србије, али само ви то нисте чули - одговорио је Вучић и казао да би политика којом би Заветници водили "уништила Србију брзином муње", те да је то "политика непажње, неодговорности, кривотворења истине".

Председник каже и да јој "не да да она буде већи патриота од њега".

- Нити јесте, нити сте икада били - казао је Вучић.

Милица Ђурђевић Стаменковски је критиковала Вучића и због састанака са разним "европским ћатама", те да је још само остало да нам Лихтенштајн пошаље специјалног изасланика, а он одговара да се "само бори за Србију".

Говорећи о критикама због присуства Марка Чадежа у Вашигнтону, председник каже да је Чадеж ишао тамо да говори само о привреди.

На критике да је "Марко Ђурић говорио да је Бриселски споразум 5:0 за Србију, а није сносио политичку одговорност за тако неодговорне и нетачне политичке процене", Вучић је рекао:

- Нађите ми два човека у овој сали која могу по образовању да се мере са Марком Ђурићем.

Када су у питању "личне карте" тзв. Косова, Вучић каже да Албанци са тим документима улазе у Србију већ годинама.

- Што продајете маглу свом народу? Ми нећемо да признамо (тзв.) Косово, а Албанци никада неће променити свој став и никада неће желети да живе у Србији - казао је Вучић.

Председник је поновио да не дозвољава да се ЗСО формира као НВО.

- Формирали би је одавно да желим то да прихватим - казао је Вучић.

Он је грађанима Србије рекао да не мисли ништа лоше о Заветницима и гласачима те странке, али му смета то што "ради, труди се и бори се за државу", а онда чује критике, иако "има стотине непроспаваних ноћи о борби за Косово и Метохију у Србији".

- Хајде да се уозбиљимо и да поштујемо рад оних који се боре за ову земљу - казао је Вучић и подсетио на отпризнавање тзв. Косова.

- Лично сам руководио сваком том операцијом - казао је Вучић.

Вучић: Албанци најупорније одбацију идеју о државној, друштвеној и приватној имовини

Председник Србије објаснио је да Албанци најупорније одбацију идеју о дијалогу о државној, друштвеној и приватној имовини.

Они све што је државна и друштвена имовина желе да припадне тзв. Косову, а Србији желе да наплате и "ратну одштету".

- Доказиваће и "20.000 силовања", а када су тражили да се додели додатак жртвама силовања јавило их се 184. Тражиће да будемо осуђени за "геноцид", као што је то тражила БиХ - казао је Вучић.

Вучић је Зеленовићу показао и фотографију на којој седи поред тзв. косовске заставе, али и застава НАТО и Албаније.

Он је замолио Зеленовића да води рачуна о државним симболима Републике Србије и да симболи квазидржавних творевина које су формриане на силу на територији Србије не могу да буду у његовој близини.

- Ми морамо да водимо рачуна о држави. Немамо другу државу, те вас молим да о томе у будућности поведете рачуна - казао је Вучић.

Председник га је подсетио и на речи Радомира Лазовића да је "власт издајничка", одговарајући на тврдње о проблематичној реторици.

- У односу на 99% европских земаља, наш јавни дуг је ништа - тврди Вучић, наглашавајући да се мора гледати однос јавног дуга и БДП-а, а не само апсолутни дуг.

Председник истиче да постоје двоструки аршини, те да из Зеленовићеве партије ниси реаговали када је вођена кампања против његовог сина Данила.

Палма опозиционим посланицима: Имаћете муке самном у овом Парламенту за лажи

Посланика Драгана Марковића Палму ометали су други посланици из опозиције док је излагао, те им је он поручио:

- Имаћете муке самном у овом Парламенту за лажи.

- Јединствена Србија ће подржати Извештај о прегворима с Приштином који је поднео председник Србије Александар Вучић - рекао је данас у Скупштини Србије председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

- Моја партија се зовге Јединствена Србија. Имали смо визију да ће некада то јединство бити преко потребно. Сада је тренутак за јединство по националном питању свих политичких партија. Када будемо јединствени по овом питању лакше ћемо да решавамо проблеме као што је Косово и Метохија - оценио је Марковић.

Он је похвалио иницијативу "Отворени Балкан".

- Један од највећих резултата Александра Вучића је иницијатива „Отворени Балкан“, а то је веома битно и за Косово и Метохију. Албански премијер Еди Рама који је пре давао изјаве као србомрзац сада каже Аљбину Куртију „Курти или ћеш у Отворени Балкан или си за рат“. Сетите се пре изјава Реџепа Тајипа Ердогана о Косову и Србији уопште, а он сада каже „Драги пријатељу Вучићу“. А црногорски премијер Дритан Абазовић даје изјаве о Отвореном Балкану и Србији као да му је отац из Кончарева, а мајка из Подгорице“. Да нам је неко рекао пре 20 година да ћемо у Албанију ићи без пасоша, нико не би веровао. То је велики успех Александра Вучића. А то критикују неки из опозиције који добијају паре из страних амбасада. Уместо да подрже своју државу они раде за паре. Нека одговоре зашто добијају паре из страних амбасада. Овде у Скупштини седе сви који су или били некада у власти или је неко њихов био у власти. И ти из опозиције нека направе графикон и нека покажу резултат шта су они урадили, како је било у њихово време, а како је данас. Лако је из Београда поред Дунава бусати се у груди, а тешко је Србима на Косову и Метохији. Нека кажу ти из опозиције кажу шта су урадили до сада, шта је њихов резултат и шта је њихов предлог. И ти из опозиције нападају и Вашингтонски споразум, као да је у то време Доналд Трамп био председник месне заједнице, а не председник САД. И тада је Вучић одбио тачку 10 која је говорила о признавању независности Косова. Вучић је то одбио у Вашингтону код председника САД. Да Србија није политички и економски стабилна не би данас радило 70.000 наших грађана само у немачким фабрикама. И данас је таква Србија призната у целом свету - рекао је Марковић.

Вучић: Нити сам беба, нити лутам

Након што је шеф посланичке групе "Зелено - леви клуб" Радомир Лазовић рекао да садашња власт ради само у свом интересу, председник Вучић му је одговорио да се у политици побеђује чињеницама, а не лажима.

- Хоћу да људи знају да нисам одлутао од Устава. А што се тиче "ти луташ бебо", како се зове та песма мени је баш драго што сте то поменули, али ми је важно да људи знају да ту песму изводи Маја Беровић, иначе ради за Пинк, онај који бисте ви да забраните. Тако да Пинк волите да слушате и гледате.

- Кад кажете да Брнабић није ишла на КиМ, ишао сам ја, колико су нам дозвољавали - рекао је Вучић.

Председник каже да се његова имовина и имовина његове породице ни на који начин није увећела од када је на власти и да на такве неистине мора да одговори.

Говорећи о Оливеру Ивановићу, Вучић је рекао да је слао свог сина да однесе помоћ док је Ивановић био у затвору.

- Помагао сам њему и његовој породици не државним ресурсима већ лично. Предузели смо и дали све од себе, да се расветли убиство - рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је политика Радомира Лазовића "независно Косово".

- Кад кажете да Брнабић није ишла на Косово, то не зависи од нас, управо због споразума о слободи кретања за долазак високих званичника.. На личне увреде нећу да вам одговарам, али ћу да вам одговорим због грађана Србије. Десет година сам на власти, а моја имовина се није увећала, а што се вас тиче - молим вас покажите рачуне ко су они који вам дају новац - рекао је Вучић.

Председник Вучић је одговорио и на стих који му је упутио Лазовић: Ти луташ Бебо, скренуо си с пута бебо....

- Ја вам честитам на томе, то је, рекао бих, нешто што ће ући у анале Скупштине - да у расправи о КиМ људи слушају о томе: Ти луташ бебо, скренуо си с пута бебо. Ја мислим да је то највиши степен одговорности који сте могли да покажете баш у расправи око КиМ. Нити сам беба, нити лутам, већ имам своју политику. А што се тиче вас, ваша политика је лоша, ни мало није наивна, ни невина, већ је веома опасна по интересе Србије, зато што би ви нашу земљу оставили без струје и рударе без посла оставили", рекао је Вучић.

Лазовић Вучићу: Ти луташ бебо, скренуо си с пута бебо

Радомир Лазовић, шеф посланичке групе рекао је да је Вучић, за време НАТО бомбардовања, бирао завесе за нови стан. Он је рекао да шеф српске државе држи монопол над питањем Косова у јавности.

- Данас овај извештај Владе брани председник, човек који је иначе противуставно узурпирао све полуге моћи у друштву, па ваљда не чуди што је преузео и посао премијерке, а препрека му није ни пословник Скупштине који је на овај начин прекршио. Изгледа да више не може да се одлучи да ли је председник или је премијер. Као што стих једне популрне песме каже: Ти луташ бебо, скренуо си с пута бебо - навео је он.

Дачић реплицирао Обрадовићу

Народни посланик Ивица Дачић реплицирао је Бошку Обрадовићу, лидеру Двери.

- Ја сам потписао Бриселски споразум. Овде у овој Скупштини у овој резолуцији којој сте спомињали говорио сам 2013. године. Знате колико је било састанака, седница, резолуција декларација, колико је живот ишао у супротном смеру на КиМ.

Вучић: Ја у бајке не верујем

Ниједан мој одлазак у Брисел није скопчан ни са чим лепим, рекао је председник Србије и нагласио да споразуме које је потисала влада ове државе, попут споразума из 2013. године, као озбиљна држава морамо да признајемо.

"У бајке не верујем, али верујем у ралан и рационалан приступ. Како да кажемо да нећемо да идемо у ЕУ, ко ће да нас заштити, колико људи запошљавају немачка, француске, чешке, пољске фирме у нашој земљи. Зар ви мислите да већ не чујемо претње да ће повући инвестиције, ако не признамо независност Косова? Зар то све треба да жртвујемо, да бисмо некоме рекли 'ви сте бајка', не можемо да говоимо кроз емоције", истакао је Вучић.

Ниједан мој одлазак у Брисел није скопчан ни са чим лепим, рекао је председник Србије и нагласио да споразуме које је потисала влада ове државе, попут споразума из 2013. године, као озбиљна држава морамо да признајемо.

"У бајке не верујем, али верујем у ралан и рационалан приступ. Како да кажемо да нећемо да идемо у ЕУ, ко ће да нас заштити, колико људи запошљавају немачка, француске, чешке, пољске фирме у нашој земљи. Зар ви мислите да већ не чујемо претње да ће повући инвестиције, ако не признамо независност Косова? Зар то све треба да жртвујемо, да бисмо некоме рекли 'ви сте бајка', не можемо да говоимо кроз емоције", истакао је Вучић.

Вучић Обрадовићу: Бриселским споразумом нисмо погазили Резолуцију

- Моја највећа бојазан је да ће управо такви, неодговорни типови са различитих страна наше политичке сцене добити поверење народа, јер живимо у времену где изразито екстемни ставови добијају велику подршку. То је време неодговорности или како ја то називам неподношљиве лакоће неодговорности, што смо могли да чујемо и у говору Обрадовића. Изнео је неистине у кратком временском пероду - рекао је Вучић.

- Што се тиче обраћања Обрадовића. Кажете нас обавезује Устав и Резолуција, па сте погазили Устав Бриселским сморазумом. Бриселским споразумом нисмо погазили Устав, а онда сте нам рекли да се Уставни суд никада није изјаснио. 10.12.2014. године Службени гласник, 13/2015 Уставни суд одбацује предлог за оцену Уставности јер је то била правна формилација којом је могао да реагује. Дакле, господине Обрадовићу нисте изнели истину.

- Смета вам када говорим о митовима, а ви кажете - света земља, да ли сте ви већи Србин од мене. Знам и ја да кажем света земља, али то није суштина. Наша света земља се брани зањем, јаком економијом, радом и Уставом и увек смо је бранили и штитили - истакао је Вучић реагујући на излагање Бошка Обрадовића.

- Кажете нама, предлажете закључак да се врате преговори у УН. Кога обмањујете. И то кажете да је то урадила наша власт. Како можете такве ствари да изговарате - рекао је Вучић те показао документ којим је раскринкао неистине Обрадовића. - Уједињеним нацијама, резолуција усвојена од стране Генералне скупштине 9. септембра 2010. године. Тад сте ви и ваши колициони партнери били на власти и данашњи и тадашњи и тадашњи, а не ми.

- Зашто не можемо да вратимо преговоре у УН. Па не можемо да га вратимо зато што је покренут на основу мандата у УН. То нијеодлука ЕУ нити наша., то је одука УН а ми поштујемо поредак УН. Проблем је и када бисмо то тражили, јер би нас подсетили да смо нешто друго тражили 2010. године и рекли да морамо да обезбедимо већину у УН. Ја вам сада каже за тако нешто је немогуће да се обезбеди већина на Генералној скупштини УН. За то нас не би подржали, зато немојте да обмањујете народ и да им причате бајке, јер после људи те бајке плаћају главама - рекао је Вучић након чега је уследио аплауз.

- Кажете шта је у корист за српски народ у формирању ЗСО, па заборавили сте да прочитате до краја Бриселски споразум. Тешко вам је било да прочитате до краја та три реда.

- Кажете да никада нисмо покренули питање СПЦ, реч је о ноторној неистини. На сваком сусрету смо говорили о томе. О манастиру Дечани - не постоји дан ни тренутак у преговорима да нисмо говорили о монасима и статусу манастира. Ми смо изградили Храм Светог Саве, ми смо обновили и манастир Бањску, а да не причам о обнови свих цркава које су уништене у погромима. 

- Хиљаду година преговора је боље него један дан рата, истакао је Вучић.

Вучић: Бусање у прса ничему не служи

- Желим да се господину Баленту Пастору захвалим на великој коректности коју је исказао у сваком јавном наступу - рекао је Вучић.

- Рекли сте да смо увек имали бусање у прса. То никада ничему није служило, осим подизању сопствене популарности. Никада ти људи нису размишљали о томе какве то последице носи.

Подсетио је да тренутно имамо добре односе са Мађарском.

- Данас имамо између 750 и 820 милиона евра које улажемо на годишњем нивоу за КиМ. Мислим да је то важна информација. То је готово 2 и по пута више него пре 10 година.

Вучић Камберију: Гласно ћутите о томе што се догодило породици Шутаковић

- Сачекао сам неколико говорника да изнесу своје ставове не бих ли одговорио и указао на истину. Мислим да је ова расправа веома важна и благородна за наше грађане. Што се тиче вас поштовани господине камбери, захвалан сам на неколико ствари које сте изнели јер сте ми дали прилику да укажем и на то да бих сличне ствари видим и од вас. Неретко говорите о својим наступима, а причате о Бранту и томе да треба да се изјаснимо о нашој прошлости јер нема без суочавања са прошлошћу будућности, како кажете и требало би да осудимо злочине над Албанцима. Немам ништа против да осудим злочине над Албанцима где год их је било. То смо урадили у правом смислу речи. Ви неретко користите случај Саранде Богујевци, само нећете да кажете да су сви који су учествовали у нападу на породицу Богујевциосуђени правоснажним пресудама у правном систему Републике Србије. У исто време прећуткујете и нећете да нам одговорите и нико неће да нам одговори ко је убио породицу Шутаковић у Ђаковици. О томе такође гласно ћутите. Ја немам проблем да осудим, али ви имате проблем да осудите шта се догодило породици Шутаковић или српској деци на Бистрици када је неколико њих убијено и рањено.

Председник је потом говорио о улагањима у Бујановцу, Медвеђи...

- Такође, кажете неће да решавају проблем 400 пиштоља. Па неће. А што онда подржавате оне а подржавате их и јавно, који улазе не са 400 пиштоља већ са 400 аутоматских пушака, ручним ракетним бацачима, тамо где не смеју да уђу ни по Бриселском споразуму... А што то нисте осудили? - упитао је Вучић Камберија.

Почела расправа, трајаће 10 сати 

Председници посланичких група позвани су да узму реч у расправи. Посланици су одлучили да дуплирају време за расправу, па ће дискусија о Косову и Метохији, на посебној седници парламента, трајати 10, уместо пет сати.

На почетку скупштинске расправе опет је било спорења око седења. Дошло је до полемике између Александра Јовановића Ћуте (Морамо-Заједно), Владимира Орлића и Ђорђа Микетића (Морамо-Заједно).

Шаип Камбери

Први за говорницом је био Шаип Камбери из посланичке групе Европски региони - Војводина, Санџак, Прешевска долина. Камбери је рекао да треба да се "изјаснимо о нашој прошлости и да осудимо злочине над Албанцима".

Балинт Пастор

Потом је говорио Балинт Пастор из Савеза војвођанских Мађара наводећи да ће гласати за прихватање Извештаја.

Бошко Обрадовић

Бошко Обрадовић из Српског покрета Двери - патриотски блок је рекао да преговоре треба вратити у СБ УН. Лидер "Двери" упитао је да ли међу посланицима има било ко ко се залаже за независност Косова и рекао да би волео да добије одговор ко није спреман да учествује у националном јединстви и одбрани КиМ.

- Поштовање Устава и резолуција 1244 генралне скупштине УН треба да буде темељ за очување КиМ - истакао је Обрадовић.

- Морамо да мењамо преговарачку политику, платформу јер губимо 0:15 - истакао је Обрадовић и упитао зашто није формирана ЗСО, што је једино из Бриселског споразума што је на корист нашег народа а све што је било на корист Албанаца је спроведено.

10.13 - Председник Вучић представио извештај

Председник Александар Вучић је рекао да питањима која су болна за нацију мора да се приступа одговорно и заједнички, и да је неопходно да се превазиђу партијске и друге разлике.

- Народна скупштина је право и једино место где се разговор о једном оваквом питању може водити дубински. Прво желим да направим кратак осврт на наше могућности и снаге, којима се боримо за најважније питање. Да будемо реални, а не да се бавимо фантазмагоријама. То значи и да сопствене митове морамо да прилагодимо, разумевајући колико је њихов значај у стварању целокупног духа српског народа, и да без мита не бисмо опстали до данашњег дана - рекао је председник.

Он истиче да морамо размишљати о будућности - како ћемо развијати сателите и вештачку интелигенцију.

Фото: Н. Скендерија

- Тек то ће дати пун смисао и сасвим нови живот нашем позитивном миту, и свему што иде из њега. Исто је и са КиМ. Тамо на том простору нашем морамо да пронађемо живот - и за Србе и за Албанце. И то јесте тежак задатак, али јесте задатак који морамо да завршимо. Све друго води нас ка још једном губитку и дози пустих снова. Зато мислим да је важно да у политици морамо да понудимо оно што је реално и могуће - казао је он.

Председник је рекао да су нам шансе да одемо у амбис ако будемо водили погрешну политику готово извесне.

- Будући да се у међувремену догодио велики конфликт на истоку Европе, наша позиција је још тежа. Хистерија унутар међународне заједнице рефлектује се на Србију и наше кључне државне интересе. Наша политика по питању КиМ вођена је између жељеног и могућем, с тим што народ има максималистичке жеље, док су нам могућности оскудне. И да улазим сада у анализу ко је крив било би прилично бесмислено - рекао је Вучић.

Он каже да је пред Берлински конгрес на КиМ било 64 одсто Срба, и да је највише Срба из јужне покрајине отишло почетком и крајем 20. века.

- До некаквог националног опоравка, али и проблема са којима су се суочили Албанци, и затим нам се поново светили уз нацистичку подршку током Другог светског рата, дешава се обнова тридесетих година. Људи често говоре како је Косово одувек било наше. То просто није истина, ми смо имали тамо и амбасадоре. Некада смо побеђивали ми, некада други. Оно што је значајно је да постоји снажан утицај страног фактора, и кад год су се Срби суочавали са трагедијама Запад је увек стајао на страну оних који су против Срба. Од 1961. године до 1991. године спадамо са 27 одсто на 11 одсто српског становништва на КиМ - каже председник.

Вучић истиче да смо ми били увек спремнији за свађе, као и данас где су се посланици свађали око места, док су Албанци радили на природном прираштају.

- По нашим проценама сада има 6.5 и 7 одсто Срба на КиМ. То је око 100.000 људи који данас живе на територији Косова и Метохије. Људи морају да знају шта је то што чувамо, и то су управо наши људи на Косову и Метохији. Питање је шта је наша генерација уопште могла да учини. Деведесетих смо покушали нешто да учинимо, и сви ти покушаји су били неуспешни, и довели до још већих трагедија - подсетио је он.

Фото: Н. Скендерија

Председник каже да историјске токове није увек могуће преокренути, али и да није немогуће, и да од тих амбиција не треба да одустанемо.

- Да разјасним одмах нешто. Република Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност Косова, нити ће одустати од своје легитимне борбе за државне и националне интересе, и борбе за поштовање међународног права - рекао је председник, на шта је поздрављен громогласним и дугим аплаузом.

Вучић је замолио све грађане Србије да буду рационални и реални, и да знају шта је могуће, и да размислимо како да својој деци не остављамо наслеђене проблеме.

- Сада долазимо до самог извештаја. Налазимо се у тренутку када је Србија због потеза Приштине изложена значајним безбедносним изазовима. Чини ми се да и сами то можете да разумете и осетите. Желим да вам кажем да имамо све веће присуство специјалаца приштинске полиције на северу КиМ. Говорићу и о утврђивању њихових положаја. Овде нема никаквог стварања криза са српске стране, како то овде говоре неки домаћи политичари. Опасност је блиска, објективна и озбиљна. О томе најбоље могу да вам посведоче представници српског народа и институција са КиМ који су данас овде. Србија ни на који начин није утицала на генерисање кризе. Ми смо и даље опредељени за дијалог - рекао је он.

Председник је истакао да смо увек показивали конструктивност, не из страха од 3.000 НАТО војника, пошто ми имамо више и нисмо слабије наоружани, али бисмо тиме изазвали катастрофу.

- Морамо водити људе у сваком граду. Није Србија више онако слаба као што је била 1998, 1999, 2004. и 2008. Наше војне и полицијске снаге су данас десетоструко јаче. Али ми данас поседујемо и више памети и мудрости, и урадићемо све што је у нашој моћи да сачувамо мир за наш народ на КиМ, али и за целу Србију. Ако дође до било каквог сукоба, то би била катастрофа за целу Србију - казао је Вучић.

Он подсећа да је Приштина прекршила претходне споразуме по питању таблица и докумената, пре свега о слободи кретања који су потписани 2011. године.

- Ми смо прихватали и оно што су нудили и Европљани и Американци. А онда су дошли Албанци са једном реченицом - којом нас оптужују за насилно исељавање и убиства лица на Косову и Метохији, из чега су даље тражили ратну компензацију, и чиме су на крају хтели да нас оптуже и за геноцид. То је кључни проблем, они не прихватају статусно неутрални језик докумената. И ако могу да кажем укратко шта су проблеми у тим разговорима. Ти разговори се воде под окриљем ЕУ. Ми смо на европском путу, и ја мислим да је то добро. Али морате имати у виду да су најмоћније земље ЕУ признале Косово, као и Америка. Они прихватају државност Косова, и они ће увек стати иза Албанаца. Не желим да имате било какве илузије о томе. Не постоји политика која то може да промени - додао је Вучић.

Фото: Н. Скендерија

Председник је додао да је независно Косово чедо ЕУ, и да ће га они увек бранити, док ће на све инциденте и нападе одговарати само саопштењима.

- Када питате Европљане како је данас Срба мање на Косову, они немају одговор на то. Само кажу да ако желимо да идемо напред, ми морамо то да прихватимо. А ако желимо да се враћамо у прошлост, остајемо са друге стране завесе и за нас више нема места. Сваки разговор, на крају крајева, увек води ка томе "шта је то Срби што ћете ви да учините, да бисмо умилостивили господу у Приштини". Како су то радили све време? Они су подстицали све што је Приштина радила, и радили су на поделама међу Србима. Стотине милиона евра су уложили како би располутили српски народ. Правећи медије, поткупљујући Србе, правећи агенције, радио станице, како би направили неке нове Србе, како би они прихватили независност КиМ - казао је он.

Вучић истиче да је велики успех то што је сачувано јединство српског народа - и међу Србима јужно од Ибра, и међу Србима северно од Ибра.

- Само заједно можемо да чувамо наше националне интересе. Срби су коначно после много деценија и векова разумели да само заједно можемо да се супротставимо туђим интересима и да чувамо своје - истакао је председник.

Он каже да Албанце у разговорима не занима ни живот грађана, док српску страну занима и живот Срба и Албанаца.

- Желим да кажем и да Приштина интензификује неосноване оптужбе да Београд није поштовао договоре. Београд поштује све. Али је проблем у томе што њима одређени договори служе, и у томе моја критика не иде Албанцима него онима који су били посредници, служи им да кажу направили смо напредак. А напредак је за њих то да само Срби испуњавају договорено, а они не - рекао је Вучић.

Председник је додао и да ми разумемо шта значи мир, и да не желимо поново да имамо колоне са тракторским приколицама.

Фото: Н. Скендерија

- Не зато што верујемо, него зато што не можемо ништа друго да урадимо. И данас ће бити расправа "не ваља вам ово, не ваља вам оно". А шта је предлог? Ја знам да ћу као председник Србије подржати што више компромисних предлога, како бисмо сачували мир. Мени би најлакше било да овде кличем рату. Не, желим да кличем миру, напретку и нормалности - казао је он.

Пастор: Надам се некаквом компромису, али нисам оптимиста

Историјско помирење српског и мађарској народа је преседан који може послужити за решавање и других проблема, а тај преседан показује да проблем није у српском народу, изјавио је данас шеф посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор. Пастор је на посебној седници Скупштине Србије рекао да девети пут у последњих 15 година говори о питању КиМ у парламенту, те подсетио да је од 2000. до 2013. скупштина донела 11 резолуција и две платформе. Истакао је да је разлика у односу на претходни период што се последњих осам година, то јест од 2014. о питању КиМ у скупштини разговара на реалним основама.

За тако нешто, констатовао је, потребна је велика храброст пре свега председника државе и премијера. Пастор је казао да из личног искуства може да потврди да се раније на ту тему разговарало на основу неких других принципа - "бусањем у груди", нереалних обећања, на начин који није доносио корист ни српском народу на КиМ, ни грађанима Србије. Захвалио је посебно председнику Вучићу на томе што је начин разговора о Косову промењен.

- Ово што ви чините изискује велику храброст због тога што о најболнијем питању српског народа говорите на искрен, отворен и реалан начин. За то је неопходна велика одговорност, али пре свега велика храброст. То може да послужи као основа за изналажење решења у будућности, али нисам оптимиста, јер за компромис требају две стране, а из извештаја смо видели да спремност не постоји са обе стране - казао је он.

Пастор је рекао да све док се не формира Заједница српских општина (ЗСО) није могуће говорити о компромису и испуњавању обавеза.

- Придружио бих се апелу председника, а зна се ко су доносиоци одлука, да направе конкретне кораке у интересу формирања ЗСО, да би и Београд и представници српског народа са КиМ могли да виде да заиста постоји спремност за компромис и нада да се изнађе било какво решење - рекао је он.

Пастор је истакао да оно што ради Србија јесте поштовање међународног права.

- Када кажете да је Србија на страни међународног права то није политичка изјава, субјективно мишљење већ истина и чињеница. Ценимо вашу спремност што желите да решите ово питање које постоји деценијама уназад. Док се ово питање не реши можемо се бавити привлачењем инвестиција, приближавања ЕУ, можемо постићи одређене помаке, али то питање ће наставити да виси изнад глава свих грађана Србије без обзира где живе - указао је Пастор.

Питање КиМ није, каже, само тема за српски и албански народ, већ и за грађане мађарске, русинске, ромске и све друге грађане Србије. Док се ово питање не реши у складу са међународним правом до тада у Србији не може да се постигне стандард какав се постиже у другим државама, додао је.

Пастор је у име СВМ и војвођанских Мађара рекао да сви навијају апсолутно за то да Срби остану на својим огњиштима на КиМ и имају разумевање за сваку подршку коју им пружају председник државе и влада.

- Ми немамо проблем с тим што и финансијски подржавате Србе на КиМ, или Србе у БиХ, као што ви немате проблем с тим да то Мађарска ради за Мађаре у Војводини. Ако очекујемо да сматрате нормалним што наша матична држава подржава нас у Србији, не можемо имати проблем с тим што Србија помаже Србе ма где живели - навео је Пастор.

Указао је на то да историја и велике силе повремено кажњавају неке народе, мале у бројчаном смислу, те да је мађарски народ пре више од 100 година прошао кроз то кроз шта пролазе Срби данас.

- Када постоји спремност на компромис и разумевање са обе стране проблеми су решиви. То показује српско-мађарски однос. Не знамо ни за један национални инцидент на подручју Војводине. То није случајно већ зато што смо заједнички доста урадили. Ово историјско помирење које је пре девет година постигнуто између српског и мађарској народа учи нас да је ако постоји спремност на компромис могуће постићи историјско помирење. Без историјског помирења је тешко доћи до мира, стабилности и безбедности - казао је Пастор.

Он је нагласио да преседан српско-мађарских односа може да послужи и за друге проблеме и да тај преседан показује да проблем није у српском народу.

- Надам се, али нисам оптимиста, да ће доћи до некаквог компромисног решења - закључио је Пастор.

 

Вучић истиче да Приштина увек иде на насилне акције, било да су у питању тајне или јавне оптужнице.

- Подсетићу вас на Ивана Тодосијевића, дивног домаћина из Звечана. Па су враћали оптужницу, па је подизали. Две године осуђен зато што је рекао да је Рачак био превара. Ја сам истог дана то рекао. Хоћу да станем на страну слободе мисли. Много смо храбри по кафанама и испред телевизора, и на неким другим местима, али овако то иде тешко - рекао је председник.

Он истиче да Албанци не дозвољавају Србима коришћење елементарног права гласа, и још држе предавања да су најдемократскија држава.

- Криза дијалога је системски проблем који проистиче из две ствари. Прво, западни свет не жели да поштује повељу УН и Резолуцију 1244. То је наш највећи проблем, и једино на шта ми можемо да се позивамо. Они то неће ни да чују. Кажу ствари на терену су измениле поредак. Као што видите, када се то деси у Украјини, онда поредак УН није промењен, али када је у питању Србија, онда јесу. И друго што њих не занима спровођење споразума који су потписани, и што неће никакав притисак да изврше на Приштину - казао је Вучић.

Председник је додао и да је охрабрујући знак то што је речено да Заједница српских општина мора бити формирана, али да тек остаје да се види шта ће се догодити.

- За нас је важно и то да ми имамо платформу. Све оне су усвојене у овом високом дому, пошто сам слушао неистине претходних дана да немамо платформу. Ја молим људе та погледају та документа. Што се тиче догађаја на терену, најтеже је за наш народ од доласка Аљбина Куртија на власт. Ког су хвалили многи овде у Београду, што је такође био део хибридног рата против Србије. У тешкој смо ситуацији безбедносној. То сте могли и ноћас да видите, када је Немања Младеновић избоден у Бабином Мосту, као и њего отац, од стране породице Шабани - истакао је он.

Вучић каже да ми морамо чувати људе на КиМ, али да то кошта, и да за то морамо имати здраву економију, коју не можемо имати ако се сукобимо са Западом.

Фото: Н. Скендерија

- Будите фер према себи, пустите лаке пароле. Ми имамо инвестиције и из Кине, али и даље нам највише инвестиција стиже из ЕУ. Приштина се никада није суочила ни са једном казном ни у чему. Суштински се дијалог није померио последњих 14 месеци. А када дијалог не напредује, онда имамо појачано деловање Приштине на терену, и то увек на својој кожи осете Срби. У периоду од 15. јуна 2021. године до 1. септ 2022. године забележно је чак 158 етнички мотивисаних инцидената против Срба. Не рачунајући синоћни. И знате колики страх то изазива код Срба, са циљем да их иселе. И по правилу починиоце приведу па пусте, или их и не приводе - казао је председник.

Обрадовић: Треба нам национално јединство о КиМ

Лидер Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас у парламенту, на седници о КиМ, да ће подршку те странке и посланичког клуба имати све што се ради на очувању КиМ у саставу Србије, све што је у оквиру Устава и Резолуције СБ УН 1244.

Обрадовић је рекао да је најважније националне питање броба за очување КИМ у саставу Србије и да данас сви заједно треба да постигну консензус и пуно национално јединство о очувању КиМ.

Додао је да би волео да добије одговор посланика, има ли било ко, ко је за признање Косова, и ко је спреман да не учествује у националном јединству, те навео да, уколико таквог посланика нема, онда верује да могу, и поред различитих ставова, да се сагласе око даљег пута.

Обрадовић је рекао да је Бриселски споразум антиуставан, те да се о њему Уставни суд никада није изјаснио.

Казао је да су му „запарали уши“, изрази из говора председника „митови“, „пусти снови“, „нова реалност“, „да није истина да је КиМ одувек било наше“, додајући да сматра да говоримо о светој земљи, корену нашег идентитета и државности.

Он је рекао и да је КиМ „под окупацијом“, што парламент, каже, треба да констатује и да утврди да ћемо га „кад-тад“ вратити у пуну уставну и правну надлежност Србије.

Он је додао да је опструкција лекова била пример системског насиља над Србима, које је увод у право насиље.

- После почетка ембарга на лекове, они су бруталном силом гушили сваки протест. Знате да су 13. октобра прошле године пуцали и ранили Срећка Софронијевића. Овај низ насиља се наставио онемогућавањем гласања на референдуму, као и на изборима, и поред свих уверавања Квинте. Онда су претили насилним преузимањем контроле над енергетском инфраструктуром. Потом и сада питање личних докумената, где Србима који живе доле хоће да издају визе на 90 дана. Намера Приштине да изазове сукоб је када су у јулу додатне полицијске снаге упале без одобрења директората Север - подсетио је Вучић.

Председник је рекао да Приштина континуирано држи специјалне полицијске јединице на северу, и додао да смо први пут добили реч да је људима ЕУ јасно о чему се ту ради.

- Свакодневно застрашују Србе дугим цевима и оклопним возилима. И то изазива реакцију нашег народа на КиМ. И по први пут се појављују лица у старим и новим униформама који траже да бране север КиМ од агресора. То вам довољно говори о тежини ситуације у којој се налазимо. И када су се ти младићи без оружја појавили, сви људи су сишли да их поздраве и да кажу: "Добродошла слобода". То вам говори колико је дојадило нашем народу да трпи терор - казао је он.

Вучић је рекао Албанцима да у неком тренутку може да дође крај стрпљењу, и да Срби више зулум не могу да трпе.

- Молио сам Србе да не напуштају институције, иако знам да је то у Србији непопуларно. Када напустите полицију оставили бисте један број Срба без пиштоља. Када Срби напусте судове, ко би гонио некога ако силује Српкињу. Нико. Ја знам да ће Срби чувати своја огњишта, и наш посао је да заједно са њима чувамо мир. На крају крајева, знају у међународној заједници за моју одлучност. Сачуваћемо наш народ, и неће бити никаквих Олуја нити Бљескова - истакао је председник, на шта је поздрављен аплаузом.

Он је поновио да молимо за мир зато што знамо какве катастрофалне последице рат доноси, а не зато што се плашимо.

- Парафразираћу Бизмарка: "Ко год је погледао у очи умирућем војнику, размислиће добро пре него што започне рат". Нагледали смо се очију умирућих војника и цивила. Ја као врховни командант немам намеру да нашу децу, очеве и браћу шаљем у рат, али ако будемо нападнути, имаћемо довољно снаге да се одбранимо. Ми Срби увек мислимо да ми имамо сва права, а да други треба да имају мање права. Сви треба да имамо једнака права, и Срби и Албанци, и само тако можемо пронаћи унутрашњи мир - рекао је Вучић, а потом се обратио посланицима Народне странке који су му добацивали:

- Што се тиче вашег добацивања, цео дан ћу вам сам одговорати на све, и народ ће моћи да види ко је шта урадио на Косову и Метохији. Ваша непристојност ме никада није и никада неће пореметити. Ја имам јасну политику, а то је напредак Србије, а не униптење. Што сте ви учинили у претходном периоду.

Председник се обратио и представницима НАТО, и поручио им да је њихов задатак да чувају становништво, а не спроводе одлуке Приштине.

- Ја такође не верујем да се може постићи договор са албанским руковоством, јер њих не интересује никакав дијалог нити постизање споразума. Последњих месец дана јасно је да се мења арматура преговора о КиМ. Они хоће да нас приволе да се крећемо ка неформалном, али суштинском признању Косова. То ће бити представљено као дар са неба, и шта год да кажемо имаћемо тешку ситуацију. Колико тешку не знам, и не знам како ћемо се одупрети томе, али притисци ће се само повећавати. Чини ми се да имају потребу, на Западу, да председнику Русије избију аргумент Косова из руке - рекао је он.

Вучић је јасно рекао да Србија није ушла на територију друге земље, па смо бомбардовали, док неке друге веће не смеју да нападају.

Фото: Н. Скендерија

- За наше Косово и Метохију боримо се на свим фронтовима. Наш одговор је одлучан и ефикасан на покушаје Приштине да се учлани у међународне организације. Верујем да ћемо ускоро добити и осму државу која повлачи признање Косова, наредних недеља ћу имати разговоре. У овом тренутку имамо више земаља које не признају Косово, него оних које признају - открио је председник.

Он каже да смо у последњих 10 година уложили у наш народ на Косову више него у претходних 40 година.

- Изграђено је и реконструисано 2470 стамбених јединица, градимо 19 зграда, приводи се крају насеље Сунчана долина. Завршен је водовод Зубин поток, заокружујемо рекреативни комплекс Рајска бања. У току је и реализација пројекта КБЦ у Грачаници. У време короне посао је добило више од 400 лекара. Саниране су три основне школе у Лепосавићу, саграђена Техничка школа у Сувом грлу, школе су добиле нову опрему. Финансирамо и изградњу зграде Универзитета у Приштини, измештеног у Косовску Митровицу - рекао је председник, и наставио да набраја друге пројекте и видове помоћи.

Он се захвалио нашем народу који стоички чува своја огњишта, и брани Србију, као и образ целог света.

- Ма колико нам било тешко, остаће запамћено да је један мали слободарски народ у срцу Европе чувао поредак Уједињених нација и међународно право, и да је упркос свему очувао своју слободу. Србија нема на шта друго да се позива. Србија ће чувати себе и свој народ. Али Србија једино то може да ради тиме што ће бранити међународно право, и на томе морамо бити истрајни и упорни. Живела Србија! - закључио је председник и поздрављен је аплаузом.

10.05 - Отварање седнице

Председник Скупштине Владимир Орлић је отворио седницу, и затражио је од посланика да минутом ћутања одају почаст преминулом посланику генералу Владимиру Делићу.

Фото: Н. Скендерија

Орлић је потом замолио посланике који су се посвађали око места за седење, међу којима је и Александар Јовановић Ћута.

Фото: Н. Скендерија

- Ако нећете да укажете поштовање нашој Народној Скупштини, знате да нас гледа цела Србија, али бих најљубазније замолио све вас да не буде ова свађа оно што ће обележити данашњу седницу - рекао је Орлић.

09.56 - Вучић стигао у Скупштину

Председник Александар Вучић стигао је у Скупштину. На улазу у здање га је дочекао председник Скупштине Владимир Орлић.

Фото: С. С. Р.

09.26 - Пристижу посланици

Седница почиње у 10 сати, али посланици већ увелико пристижу у парламент.

Посебну седницу парламента о Косову и Метохији тражиле су посланичка група СНС, као и неколико опозиционих посланичких странака.

Фото: С. С. Р.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

НЕКАДАШЊИ фудбалер Раде Богдановић ових дана је привукао пажњу јавности коментарима на дешавања на Светском првенству у фудбалу у Катару, у оквиру специјалног програма на РТС-у. Нарочито је прашину подигло његов увредљив коментар на рачун жена фудбалера, а неки сматрају да је изостала адекватна реакција и водитеља, посебно водитељке Драгане Косјерине.

02. 12. 2022. у 08:47

Коментари (74)

САМО НАЈБОЉЕ ЈЕ ДОВОЉНО ДОБРО! Војин Ђорђевић креатор бренда ВОДАВОДА за “Новости”, у Катару, говорио о популарности српске воде