ЦИЉ ЗАСТРАШИВАЊЕ СРБА: Епархија рашко-призренска о пресуди Николи Недељковићу

Танјуг

07. 09. 2022. у 09:36

ЕПАРХИЈА рашко-призренска изразила је најдубље разочарање и индигнацију поводом пресуде Николи Недељковићу, указујући да сваке године на Газиместану неко буде ухапшен и осуђен без доказа, што има за циљ застрашивање Срба, наведено је у саопштењу Епархије.

ЦИЉ ЗАСТРАШИВАЊЕ СРБА: Епархија рашко-призренска о пресуди Николи Недељковићу

Принтсцреен/Косовоонлине

Никола Недељковћ је младић српске националности, који је првостепено осуђен на осам месеци због наводног изазивања мржње и нетрпељивости приликом обележавања Видовдана на Газиместану ове године, без иједног материјалног доказа, иако је цео догађај био покривен камерама.

- Ову пресуду, поред свих осталих ствари које Срби на Косову и Метохији свакодневно проживљавају, видимо као још једну манифестацију друштва које се, пред међународном заједницом, овде формирало последњих двадесетак година, а које не почива на демократским основама - наведено је у саопштењу.

Епархија рашко-призренска указује на то да је и она сама, као и цела српска заједница, мета сталне кампање говора мржње, уз све све већи број инцидената, и нико никада за то није одговарао.

- Такође, указујемо на опасан преседан који ствара Косовска полиција - да сваке године по неко на Газиместану буде ухапшен, а затим и осуђен на врло сумњивим процесима, без иједног доказа, што сматрамо застрашивањем Срба који би да на овај велики празник дођу на Газиместан - истакнуто је у саопштењу Епархије.

Како је наведено, "за разлику од изјаве господина Куртија, према којој је сваки Србин који се на Косову и Метохији не осећа безбедно криминалац, Епархија рашко–призренска указује да са оваквим дискриминаторским односом институција, нема Србина који може да се осећа безбедно".

- Позивамо међународну заједницу да реагује и коначно објасни властима у Приштини да власт коју имају не би требало да користе за дискриминацију и угњетавање невећинских заједница, већ да изврше све обавезе које су годинама преузимали, поштују законе и владавину права - наглашено је у саопштењу.

Како је истакнуто, дискриминација српске заједнице и поруке из Приштине не доприносе безбедности и бољим међуетничким односима на КиМ.

- Молитвено се надамо да ће Никола да издржи неправду са којом је суочен. Надамо се да ће разум и право моћи да добије макар у жалбеном поступку. Дискриминација српске заједнице и поруке из Приштине нимало не доприносе безбедности и бољим међуетничким односима на Косову и Метохији, и представљају озбиљан фактор нестабилности у целом региону - поручују из Епархије рашко-призренске.

БОНУС ВИДЕО - РЕПОРТЕРИ "НОВОСТИ" У ПОСЕТИ ВИСОКИМ ДЕЧАНИМА: Манастир који дели судбину свог народа

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 17:20

Коментари (0)

НОВИ СКАНДАЛ У ГРУПИ ОРЛОВА: Ово се не памти на Мундијалу