ШМИТ ЋЕ ИМАТИ 50 "ТЕЛОХРАНИТЕЉА": Берлин размешта своје снаге у БиХ уочи избора у тој земљи

С. М.

18. 08. 2022. у 07:00

ДРУГИ контингент немачких војника, који ће бити стациониран у оквиру мировне мисије ЕУФОР Алтеа, долази у Босну и Херцеговину до почетка избора заказаних за 2. октобар - потврђено је "Новостима" из више извора.

ШМИТ ЋЕ ИМАТИ 50 ТЕЛОХРАНИТЕЉА: Берлин размешта своје снаге у БиХ уочи избора у тој земљи

Фото Бундесвер

Пре два дана у БиХ је стигло двадесетак војника, а доласком другог контингента Немачка ће их имати укупно 50. Они ће бити део ЕУФОР-а, и први пут ће након десет година ова земљa имати војни контингент у БиХ.

Како објашњава декан Факултета за безбедности из Бањалуке Слободан Жупљанин, немачки војници у БиХ деловаће у два правца:

- Први правац њиховог деловања је обавештајни. Ово су војници обучени и за прикупљање информација које ће слати у Немачку на даљу обраду. Многи од немачких војника који су стигли заправо су обавештајци. Немачка дефинитивно жели да има јак обавештајни сектор у БиХ.

Други смер деловања немачких војника, истиче Жупљанин, односи се на рад високог представника у БиХ Кристијана Шмита, а којег Република Српска не признаје:

- Шмит је недавно имао велике проблеме са Бошњацима кад је најавио интервенције на Изборном закону БиХ. Због огромног притиска бошњачке политике и Бошњака, Шмит је круцијалне измене изборног закона ставио на чекање. Немачки војници сада су дошли у БиХ и како би заштитили Шмита када поново дође до побуне Бошњака, јер очигледно немају поверење у снаге које се налазе у тој земљи. Тако да је Шмит доласком немачког контингента добио и "телохранитеље", који ће му бити константно на располагању.

Представници институција Српске у више наврата су поручили да немачки војници нису добродошли у БиХ, поготово јер од 2012. уопште нису били део ЕУФОР-а, а у Бањалуци су посебно огорчени због начина на који су у јавности правдани разлози за ове потезе.

Политички лидери РС сматрају да је долазак немачких војника део кампање против Српске која се води од доласка Шмита у БиХ и одбијања Бањалуке да га призна за високог представника.

Кристијан Шмит, Фото Танјуг

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Немачка не може у БиХ да има поверење Срба и Републике Српске, имајући у виду раније усвојену резолуцију у Бундестагу, која говори да треба променити политички систем и све концентрисати на нивоу БиХ, те укинути ентитете.

- Имајући у виду, поготово у последње време, политику Немачке која се одразила и кроз њихову резолуцију у Бундестагу, ми не можемо да имамо поверење у ту војну структуру и да је ово искључиво везано за тај сегмент. Имајући у виду да се том резолуцијом Бундестага задире у уставноправни поредак, то је типично мешање у унутрашње ствари једне земље.

ПОЈАЧАЊЕ И ЗБОГ УКРАЈИНЕ

ОД 2004. у БиХ делује Мисија ЕУФОР-а Алтеа. Она броји око 1.500 војника и појачана је ове године за 600 војника због, како је објашњено, сукоба Украјине и Русије. Доласком немачких војника ЕУФОР сада чине снаге из 20 земаља. Британија је повукла своје војнике из Алтеје након што су изашли из ЕУ. Мултинационални батаљон маневарских јединица ЕУФОР за БиХ смештен је у кампу Бутмир у Сарајеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (6)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом