"ОЧЕКУЈЕМ ОД ЕУ ДА УТИЧЕ НА ПРИШТИНУ": Вучић о детаљима разговора са Чен Бо

Танјуг

17. 08. 2022. у 11:01

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је нагласио да је замолио амбасадорку Кине Чен Бо да се данас састану како би је упознао са ситуацијом на Косову и Метохији уочи састанка у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније.

ОЧЕКУЈЕМ ОД ЕУ ДА УТИЧЕ НА ПРИШТИНУ: Вучић о детаљима разговора са Чен Бо

Фото: Принтскрин/buducnostsrbijeav

Вучић је рекао да Србија остаје посвећена дијалогу као једином начину за изналажење решења за питање КиМ и да тражи да Приштина испуни оно што је договорено, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника републике.

- Девет година им не пада на памет да формирају Заједницу српских општина. Очекујемо од ЕУ и западних партнера да утичу на Приштину да озбиљно и одговорно испуне обавезе, као што је Србија то урадила - рекао је председник Вучић наглашавајући да Србија неће признати једнострано проглашену независност тзв. Косова.

Амбасадорка Чен је истакла да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да се залаже за проналажење решења у оквиру дијалога, под окриљем Резолуције 1244.

- Кина разуме и подржава све легитимне захтеве српске стране, укључујући и оне по питању заштите легалних права српског народа на Косову и Метохији - рекла је амбасадорка Чен.

Председник Вучић је истакао да ће Кина увек имати подршку Србије суверенитету и територијалном интегритету земље.

- Сматрамо да је то једина политика која је у складу са међународно правним нормама. Све друго изазива проблеме, нестабилност и турбуленције у свету, које никоме нису потребне - истакао је председник Вучић.

Председник Вучић и амбасадорка Чен разговарали су и о текућим и планираним српско-кинеским пројектима.

Вучић је рекао да нико у Србији неће заборавити пријатељску помоћ председника Сија за Железару у Смедереву.

Председник Србије је изразио наду да ће за све текуће пројекте бити поштована договорена динамика у реализацији, наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (124)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери