ПЕТКОВИЋ: Десет пута теже него што је било - прилика да још једном покажемо пуно јединство (ВИДЕО)

Novosti online

16. 08. 2022. у 11:46 >> 12:39

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, председник Српске листе Горан Ракић и четири градоначелника са севера Косова и Метохије обратили су се јавности на конференцији за медије.

ПЕТКОВИЋ: Десет пута теже него што је било - прилика да још једном покажемо пуно јединство (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Присутнима се на почетку обратио Горан Ракић, који је рекао да су јуче имали састанак са амбасадорима Квинте.

- На састанку кључне поруке које смо могли чути су следеће: Њихове земље подржавају косовску независност, они апсолутно подржавају одлуке које Приштина доноси, а нарочито су подвукли да подржавају одлуке о таблицама и о улазно-излазном документу. На шта се позивају јесте да је Приштина урадила то у складу са Бриселским споразумом. Ми смо рекли да то није у складу са споразумом, а они су нас позвали да прихватимо реалност - казао је Ракић и додао да "они подржавају Приштину у сваком погледу".

- Једина инстанца на којој треба решавати то јесте дијалог и бриселски сто - додао је Ракић и додао да "Срби са севера никада неће прихватити њихове одлуке".

- Када имамо једностране потезе, имамо и реакцију Срба. Стечена права се никоме не могу одузети, осим на силу. Они имају силу, могу тако да покушају, да мењају законе, али ми нећемо у томе учествовати, нарочито да нам неко одузима таблице - каже Ракић.

- То нису "Милошевићеве" таблице, како их они називају, већ таблице које издаје Република Србија. Нећемо прихватити да будемо странци, то од нас желе да направе, да нас асимилирају, или да нас отерају са вековних огњишта. Очекујемо да ће се дијалог решити, да ће Вучић наћи начин да превазиђемо кризу која траје већ годину дана. Једнострани потези Приштине се само настављају, а Квинта их само подржава. Срби са севера никада неће то прихватити. Једино верују у решење у Бриселу, које ће председник Вучић наћи.

Милан Радојевић, градоначелник Северне Митровице, казао је да су били јединствени на јучерашњем састанку, као и да је ситуације на КиМ тешка.

Градоначелник општине Лепосавић Зоран Тодић истакао је "озбиљност ситуације".

- Указаћу на озбиљност ситуације коју смо имали да предочимо амбасадорима Квинте. Једнострани потези не доприносе никоме. На жалост имамо присуство албанских јединица, разних безбедносно - информативних служби које вршљају по српским срединама. Тензије долазе из правца Приштине и овај пожар који прети да се распламса, треба гасити у Приштини. Овде пресудну улогу треба да одигра међународна заједница, како бисмо се сви вратили нормалном животу. Нама је потребан мир, нове фабрике, нове инвестиције... Српски народ жели мир, као и обичан албански народ - истакао је Тодић

Драгиша Миловић, председник општине Звечан, казао је да од 1999. године ситуација никада није била тежа.

- Никада већу забринутост код нашег народа нисам видео. Курти је човек који јавно говори да није за споразуме. Једино што, каже, хоће да разговара у Бриселу је о узајамном признању. Реторика која долази из Приштине је ратно-хушкачка. Нигде у свету није забележено да се киднапује возач санитета - рекао је Миловић и додао да ће се трудити да сачувају мир.

- Вучић има пуну нашу подршку - додао је он.

Петар Петковић казао је да је ово прилика да још једном покажемо пуно јединство и дамо пуну подршку председнику у разговорима и преговорима у Бриселу.

- Све ово говори под како тешким околностима ми идемо у Брисел. Питање формирања ЗСО биће на дневном реду и ми ћемо инсистирати на томе и у Бриселу. Данас је десет пута теже него што је било, а то Курти користи да каже како преко Србије Русија врши утицај. Једини који иде у правцу насиља је Аљбин Курти. Свега овога не би било да постоји ЗСО, јер би имали колективну безбедност. И то би значило спровођење свих споразума из 2013. и 2015. Молим представнике Квинте да уложи напор да се изврши притисак да се формира ЗСО. Видимо и по јучерашњем састанку да је за Квинту важније да убеди народ да живи у независном Косову, него ЗСО. А народ то неће, зашто преговарамо 11 година. Ти људи су на својој кожи осетили шта значи када запуца РОСУ и друге специјалне јединице, зато да се окренемо миру.

- Желимо да идемо у правцу комрпомиса, али то треба да жели и друга страна, која приморава Србе да се одричу своје државе. Важно је да покажемо мудрости и разумевања, да ову ситуацију решимо мирно, да пронађемо компромис. Свакодневно приштинске службе извиђају терен, траже простор за нападе, прате људе, а то указује на то да Курти не жели да буде миран - каже Петковић.

- Предаја није опција, да неко понижава наш народ нећемо пристати. Да није Вучића, питање шта би било са Србијом и Србима на КиМ. Председник је јасно рекао да се више никада неће поновити Погром и Олуја - истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (7)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)