КУРТИ ПРЕТИ РАТОМ, ЕУ ПРЕТИ БЕОГРАДУ: Брисел саопштењем ЕЕАС превазишао све границе лицемерја и двоструких стандарда

Д. М.

15. 08. 2022. у 09:00

ДА иначе минимални изгледи за напредак у дијалогу Београда и Приштине и смиривање тензија на Косову буду још мањи, јуче се побринуо и сам врх Европске уније, која је покровитељ тог истог дијалога: у саопштењу Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) пређене су све границе лицемерја и двоструких стандарда, па је тако Београд унапред упозорен да ће бити одговоран и ако Аљбин Курти запали варницу нових сукоба на Косову!

КУРТИ ПРЕТИ РАТОМ,  ЕУ ПРЕТИ БЕОГРАДУ: Брисел саопштењем ЕЕАС превазишао све границе лицемерја и двоструких стандарда

Српски народ, вековима свој на своме, Фото П. Милошевић

У Бриселу се "праве мртви" на свакодневне претње ратом премијера привремених институција у покрајини, нису "ни трепнули" на његова бројна гажења бриселских договора и упорно жмуре на више од 200 напада на Србе, њихову имовину и српске светиње. Нису се огласили ни поводом последњих упозорења председника Александра Вучића да Приштина спрема ликвидације лидера косовских Срба, под "плаштом" борбе против криминала, а све као део плана насилног заузимања севера.

Али, зато су јуче, уочи наставка дијалога у Бриселу 18. августа, "пресавили табак" и - овако "интервенисали":

- Недавни пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а посебно изјаве о рату и сукобима на Западном Балкану, изазивају велику забринутост. Високи политичари две стране биће одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону. Обе стране морају одмах да прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно.

Припадници тзв. косовске полиције данима звецкају оружјем на КиМ, Фото АП

Премијерка Ана Брнабић огласила се јуче, поручивши да би неко "гледајући ову изјаву ЕЕАС помислио да је данас 1. април" и да "мора да је у питању нека (врло неслана) шала":

- Пуних 175 дана, Аљбин Курти провоцира оружани конфликт са Србима. И то у години која ће остати упамћена као година у којој је Курти истим тим Србима на КиМ одузео најосновнија људска права - забранивши им да гласају. Осим бескорисне писане изјаве, ЕУ није учинила баш ништа овим поводом. Насупрот томе, мото председника Вучића и Србије је јасан: мир и стабилност. Ближи нам се десет (10!) година од потписивања Бриселског споразума, који ЕУ једноставно не може да спроведе. Чак и сама ЕУ признаје да не могу да натерају Куртија да успостави Заједницу српских општина - окосницу Бриселског споразума. Тужно је видети да ЕУ не види сопствену кривицу за то где се данас налазимо. Да је ЕУ урадила свој део посла - осигурала примену Бриселског споразума и гарантовала основна људска права Србима на КиМ - ствари би данас изгледале много другачије. Зато, молим вас, прекините са лицемерјем.

И министар унутрашњих послова Александар Вулин оценио је као непримерено саопштење ЕЕАС и упозорио да је онај ко допушта да Приштина прети ратом, одговоран ако Курти испуни своје претње:

- Александар Вучић никада није поменуо рат као средство решавања проблема са Приштином, али зато Курти јесте. Отуда и чуди да ЕЕАС тражи да се "обе стране уздрже".

Фото Танјуг

Београд одговара на лудило Приштине, а не покреће никакве сукобе или расправе, и како онда да се уздржи. Да у ЕЕАС има разума, бар мало више него код Приштине, не би тражио од Београда да не одговори, већ би зауздао Приштину да сукобе не покреће. За мир је потребно двоје, за сукоб, довољна је и једна будала.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић указује да се опредељење Београда и председника Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији политичким и мирољубивим средствима никада није доводило у питање, и зато је саопштење ЕЕАС потпуно промашено, као и, како указује, низ претходних апела бриселске администрације на "обе стране".

- Као што "обе стране" нису одговорне за то што Први бриселски споразум готово деценију није спроведен, иако је његов гарант била ЕУ, тако ни за серију провокација Приштине и

Фото З. Кнежевић

Куртијеве претње силом не могу бити одговорни и Београд и Приштина - наводи Петковић.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже, за "Новости", да смо, нажалост, навикли на овакав приступ ЕУ у којем се две стране увек изједначавају, иако у овом случају није постојао апсолутно ниједан разлог да се српска страна на било шта упозорава:

- Београд ништа није учинио да доведе у питање стабилност и мир на овим просторима, а испада да ће бити одговоран иако ничим не доприноси овој ситуацији и не доводи у питање дијалог. Угрожавање мира и дијалога искључиво је резултат понашања приштинске стране и Куртијеве политике. Он ту политику не мења, али очигледно да за то постоји разумевање у западним центрима моћи, укључујући и ЕЕАС.

Аљбин Курти, Фото АП

Миливојевић ове поруке из Брисела види и као део притисака на Србију у предвечерје наставка дијалога Београда и Приштине:

- Евидентно је у последње време да ЕУ у овом процесу није непристрасна. То ће бити проблем и у наставку дијалога и утицаће и на његов ток и садржину.

Судећи према последњем потезу врха Брисела, пред Србима са Косова и Београдом су велики изазови да сачува мир и свој народ у покрајини, поготово како се буде приближавао 1. септембар, за када је Курти одложио почетак примене одлуке о забрани српских личних карата и регистарских таблица, што је противно свим постигнутим споразумима.

ЗНАНЕ ФОРМУЛАЦИЈЕ, "ПОТЕГЛИ" И САД

ИЗ ЕЕАС су у саопштењу навели и добро познате формулације да очекују да ће се "сва отворена питања између Београда и Приштине решавати кроз дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије уз посредовање ЕУ". Нагласили су "како очекују да ће Вучић и Курти разговарати о овим изазовним темама" на следећем дијалогу на високом нивоу.

Наведео је и да постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа захтева "климу која доприноси враћању поверења, помирењу и добрим односима".

Додаје се и неопходност "поштовања и потпуног спровођења" претходних споразума и указује да "нема места за радње и изјаве које нису компатибилне са општим интересом и стратешким циљевима региона". У ЕЕАС су закључили и да ЕУ по питању ситуације на КиМ остаје у блиској сарадњи са Кфором, међународним партнерима, посебно САД.

* * * * * * * *

ПРИШТИНА СЕ УБРЗАНО СПРЕМА ДА УДАРИ НА НАШ НАРОД НА БЛОКАДАМА

Полицији оклопна возила, водени топови, дуге цеви

У ВРХУ Европске уније није било никакве реакције ни на узнемирујуће вести да је тзв. косовска полиција набавила наоружање, борбена возила и другу опрему у вредности од око девет милиона евра, а што је, између осталог, намењено и "за потребе на административној линији".

Само пушке дугих цеви за припаднике полиције који дежурају на административним линијама вредне су, процењује се, око 350.000 евра. Набављена су и оклопна возила, водени топови и блиндирана возила, чија је вредност 7,13 милиона евра. Купљена је и специјализована опрема, вредна 280.000 евра, а опрема која ће бити коришћена за истражни поступак вредна је 300.000 евра.

Фото АП

Иначе, за Косовске безбедносне снаге (КБС) ове године је из буџета привремених приштинских институција издвојено 100 милиона евра, од чега ће 30 милиона бити намењено само за наоружавање. У Приштини наводе "да ће свака војна акција КБС бити у координацији са савезницима, на челу са САД".

Крајем прошле недеље у бази Врело у Приштини, коју користе припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције, организована је обука за 15 припадника ЊСО (Njesia Speciale Operative) и 10 припадника ФИТ (Први интервентни тим) у руковању тешким радним машинама и крановима, као и у руковању тешким митраљезима "браунинг", калибра 12,7 милиметара.   Д. З.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (4)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом