МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ: Лудило - оправдање политичара

Novosti online

14. 08. 2022. у 10:48

УЧЕСТАЛО се у последње време за бројне политичаре изриче суд да су луди и да само то објашњава њихове поступке с несагледивим последицама.

МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ: Лудило - оправдање политичара

Фото: Принтсцреен/Пинк

Познато је да се то најчешће употребљава да би се прикрила суштина њихових поступака, као и прикриле одговорности оних сила и чинилаца који их подржавају и подстичу на зло. Касније, после окончања трагичних сукоба или ратова, ово се „лудило“ користи као алиби за све оне који су их стварно, отворено и упорно подржавали. Кривицом накнадно успостављених и откривених „лудака“ спира се свака кривица са било кога и било чега другог, па и заслужена кривица са читавих народа. Кривица се своди на нечију индивидуалну клиничку психијатријску дијагнозу.

У књизи о наркотицима у Трећем рајху под насловом „Потпуна екстаза“ Норман Олер, уз обиље наведених чињеница и доказа, говори о улози опијата у немачкој војсци у Другом светском рату. И доказује Хитлерову зависност од дроге „која зауставља бол и омамљује осјетила, али Фирер је дјеловао сасвим присебним: то је био истински Хитлер, какав је био и прије“.

„Циљеви и мотиви, идеолошки манични свијет, ништа од тога није било резултат дрога, него је све већ претходно утврђено. Хитлер није ни убијао због свог замагљења, напротив, остао је урачунљив до самог краја. Уживање дроге ни у којем смислу није ограничило његову слободу одлучивања. Хитлер је стално био господар својих осјетила, знао је точно што ради и радио је то хладнокрвно и будна ума.“

И „није убијао сам“.

У нашим медијима се често чује да је Аљбин Курти луд, те се том лудилу може приписати и објаснити све оно што чини према преосталим Србима у нашој јужној покрајини, сав терор, насиље и свакојаки зулум којима их излаже. И не само то, он дословно врши оружану провокацију српске војске с намером да Балкан претвори у ново ратиште у Европи, или бар да изазове озбиљнију нестабилност.

Карактеристично је да то „лудило“ не наилази ни на какав отпор унутар албанског косовског друштва нити политичких организација и невладиног сектора. Нити осталих институција тзв. државе Косово.

То што Курти драстично крши све, ама баш све међународне уговоре и конвенције не наилази ни на какву реакцију међународних фактора са Запада и конкретно Брисела. Бриселска администрација, којој је поверено спровођење међународних споразума и резолуција УН, нема моћи и неће да лечи Куртијево „лудило“. То право им је суштински одузела Америка, што је само преузет модел из доба разбијања бише Југославије. Повериш европским представницима задатак да реше неки проблем а онда се упреш свим силама да их у томе ометаш и спречиш, и након тога покажеш да си ти једини способан да решиш оно што си закувао. Сада више нема ни тих нијанси јер је ЕУ потпуно потпала под диктат САД.

Не знам одиста какво је Куртијево ментално стање, и прилично ми је у том смислу сумњив, али знам да у том лудилу и те како има система и да се оно обилато храни од амбасада Квинте и КФОР-а. Они му не могу ништа јер једноставно нису толико нормални да би били спремни да га лече.

То заједничко обољење је у стању прогресије јер Курти јасно каже да ће за двадесетак дана наставити исто оно што је чинио пре десет дана. „Лудило“ се, дакле, наставља.

Војска Украјине Зеленског му чак нуди помоћ. Имају војске напретек. Имају и оружја толико да га продају широм света. Многи говоре и да је Зеленски „луд“, али он бар има историјски и велики резултат: уназадио је оно што му је остало од Украјине за најмање стотину година. Иселио је грађане своје земље и тако их увео у ЕУ. Њега, такође, „лече“ тако што он свакога дана има светски телевизијски шоу и што се обраћа свим живим парламентима, и држи, у зеленој бенкици, лекције свим западним лидерима, у чему посебно уживам. И сви они са Запада нису толико нормални да би приметили да имају посла с „лудаком“. На делу је потпуна нормализација лудила.

Вероватно је овај процес узео толико маха да у европским државама нема организоване политичке или интелектуалне снаге да постави својим властодршцима неколико питања: зашто немамо топле воде, због чега се не грејемо, зашто се не купамо, зашто немамо светла, откуд несташица хране? Како то да идемо у рецесију? Како смо све то пре пола године имали, као и свих претходних деценија? Да ли је све то почивало на ниској цени руског гаса и руске нафте? Да ли се у томе састојала сва способност наших влада и владара? Да можда нема и неких других разлога за овако дубоку кризу? Да ли је политика Дранг нацх Остен поново актуелна, и хоћемо ли опет поћи стопама неких наших предака и посегнути непосредно за тим енергетским изворима који неправедно припадају Русији, како би рекла Мадлен Олбрајт.

Својевремено смо, као нормално, прихватили објашњење Мирослава Крлеже да је цео проблем око НДХ настао због „два камиона усташа“ које су изненада бануле у Загреб и Хрватску. И између осталог извршили геноцид над Србима. Због тога смо бивали „луди“ када смо у то посумњали. И дан-данас се део наше јавности и политичара ишчуђава пред свакодневним небројеним изливима усташлука и антисрпске мржње, те сатанизације Александра Вучића, и покушава то да сведе на појединачне примере „лудила“ и гестове лудака, а при томе тамо јавно и нема других – нормалних гласова и гестова. Тамо нема речи о било каквом лудилу јер је оно одавно преведено у нормално стање. Ненормално је једино ако тога нисмо свесни. И то је и опасно.

Наравно, има немало оних у Србији који за све ово налазе оправдање и чак отворено заступају исте ставове тврдећи да су за сва лудила око нас криви Срби.

Црногорци су нормално за непосредно историјско и идентитетско упориште имали два антифашистичка покрета и трагичне поуке братоубилачког рата и потребе за помирењем. Посегнули су за комитама који посташе једини прави Црногорци јер су се борили против великосрпског хегемонизма, додуше уз здушну италијанску помоћ. И то је „лудо“ – рећи ће неко сутра, али је сада нормално и прихватљиво пошто минула власт и није имала никакву идеологију, па се сада морала некако идеолошки легитимисати комитизмом.

Због тога данас, мимо света, претворише своје заставе у налепнице, шлајере и стикере, па их лепе и прелепљују по манастирима СПЦ. Тури тако једна под пупак црногорске грбове и знамења па право у Скупштину Црне Горе. И за све су им Срби и Србија криви. У свом мегаломанском лудилу они мисле да се сви Срби у Чачку, Пироту, Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Јагодини буде свако јутро и помишљају како да поробе Црну Гору. А онда уместо тога једном годишње оду на летовање међу своју браћу и врате се поцрнели да брину своје бриге и славе своје славе, баш као и њихова браћа у Црној Гори.

Доста је, као што видимо, лудости, „лудака“, „лудила“ и лудила, али им је заједнички именитељ да су увек усмерени против Србије. Никако да се обрну на неку другу страну.

Наравно, у свету има не само лудих него и недораслих својим улогама, недостојних да врше функције које су им поверене. Тужно изгледа Европа.
Али када је Америка у питању, много је веселије и романтичније. Ненси Пелоси (82) се када је, сад скоро, била мала, играла у песку. Ископала је једну рупу и родитељи су јој рекли да ће ако настави да копа, доћи до Кине. То ју је судбински везало за Кину, те је зато недавно слетела на Тајван и покренула све оно силно оружје у том делу света. Кажу, било је то најскупље слетање свих времена. Можда би се за њен поступак могло рећи да је луд, али је то немогуће пошто је толико романтичан.

Цео текст под називом "Лудило", прочитајте у најновијем броју "Печата".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)