САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ШТРПЦЕ ПОВОДОМ УПАДА РОСУ: Притисак на становништво, општину и руководство

Драгана Зечевић

07. 07. 2022. у 13:01

РУКОВОДСТВО општине Штрпце јутрошњу акцију Полиције Косова, по налогу Суда и Тужилаштва у Урошевцу, види као још један вид притиска на грађане општине Штрпце у циљу застрашивања.

САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ШТРПЦЕ ПОВОДОМ УПАДА РОСУ: Притисак на становништво, општину и руководство

Фото: Новости архива

- Нажалост, наставља се са праксом полиције Косова да на било који већи православни празник шаљу веће полицијске јединице у Штрпцу. Тако и данас, на сеоску славу Светог Јована, са налогом да се провере све камере и да се протресе. Више је него јасно да је ово вид притиска и јасна порука да је живот и опстанак у општини Штрпце тежак. Ова акција има за циљ, шеста у последњих седам месеци и углавном на велике празнике, да се на одређени начин изврши притисак на становништво, општину и руководство - изјавио је подоводом јутрошње акције специјалних јединица Росу у Штрпцу градоначелник ове општине Далибор Јевтић, који је запитао међународну заједницу докле ће да толерише овакве акције.

Иначе, комплетно руководство ове општине, на хитном састанку сазваном од стране председника Далибора Јевтића, а након јутрошње акције Полиције Косова по налогу Суда и Тужилаштва у Урошевцу, саопштило је да је на територији општине Штрпце, у селима Драјковце, Штрпце и Јажинце, у складу са важећим законским процедурама и процесу јавне набавке уграђен видео-надзор. И док појашњавају да видео-надзор није у функцији већ дужи временски период, из општине Штрпце подсећају да је полиција у неколико наврата у току 2022. године тражила све информације везано за камере, прегледала сервер и лично се уверили да видео-надзор није у функцији.

- Услед свега горе наведеног, руководство општине Штрпце јутрошњу акцију по налогу Суда и Тужилаштва у Урошевцу види као још један вид притиска на грађане општине Штрпце у циљу застрашивања. Посебно забрињава чињеница да је акција спроведена на велики празник у Штрпцу, на славу Светог Јована која је иначе сеоска слава Штрпца, где велики број грађана од раног јутра одлази у цркву. Након акција трећег дана славе Светог Николе децембра 2021. године, Бадњег дана 2022. године, затим 16. марта ове године, дан пред дан Погрома, сада и на Светог Јована, спровођење оваквих акција и велико присуство полиције не само да уноси немир већ и велико неповерење у саме институције које спроводе овакве акције, додаје се у саопштењу општине Штрпце.

У саопштењу се истиче да додатно забрињава што се у судском налогу говори о некаквим шпијунажама, илегалним камерама и структурама, а јасно је да у томе нема ни слова истине. Напротив, камере су уграђене од стране Општине која ради и функционише по законима тзв. Косова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СРБИ СУ ЗА БАЛКАН РАТОВАЛИ! Безочне лажи Славоја Жижека - добро знамо шта је Балкан!