ДОБРО РАЗМИСЛИТЕ ПРЕ НЕГО ШТО ДОНЕСЕТЕ ОДЛУКУ: Вучић поручио да Македонци морају сами да одлуче о француском предлогу

Novosti online

06. 07. 2022. у 22:01

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не може Македонцима да каже да ли је француски предлог за решавање спора са Бугарском добар, али и да не прихватају или одбацују нешто априори и додао да је Србији отварање преговора са ЕУ много помогло.

ДОБРО РАЗМИСЛИТЕ ПРЕ НЕГО ШТО ДОНЕСЕТЕ ОДЛУКУ: Вучић поручио да Македонци морају сами да одлуче о француском предлогу

Фото: Танјуг

У интервјуу Дневнику македонске телевизије Сител, Вучић је рекао да је Србија на европском путу и да је отварању преговора Србије са ЕУ претходило прихватање Бриселског споразума, који је тежак, али да је отварање преговора много помогло.

- Нама је отварање преговора са ЕУ много помогло. Е сад, да ли је све сјајно и све лепо у предлогу? Па, наравно да није. Да ли је све слатко? Наравно да није. Али се такође поставља и друго питање, шта је алтернатива - рекао је Вучић.

- Ја наравно не могу да вам кажем да ли је (француски) предлог добар или није. То нека одлуче људи у Македонији. Ја могу само једну ствар да кажем. Када смо прихватали Бриселски споразум 2013. то није био посебно добар споразум за нас. Тежак споразум са много ставки који људи у Србији нису хтели ни да чују ни да прихвате. Посебно људи на Косову и Метохији. А, данас као што видите Бриселски споразум је оно на шта се ми позивамо највише - рекао је Вучић.

Како је истакао, Србија је после тога отворила преговоре о чланству у ЕУ и више него двоструко подигла плате и добила значајње инвестиције, 62 одсто укупних инвестиција за Западни Балкан.

- Ми смо више него двоструко подигли наше плате. Тада смо имали плате на нивоу Северне Макдоније, нешто мало изнад 330 евра, а данас су плате код нас 640 евра просечне, а ускоро иду на 720 евра. У Београду ће плате ускоро ићи на преко 910, 920 евра, већ у јанунару. Добили смо огроман број инвестиција, 62 одсто укупних инвестиција за Западни Балкан - рекао је Вучић.

 Фото Taнјуг

Председник Србије је рекао да људе у Северној Македодонији моли да добро размисле и анализирају пре него што донесу одлуку.

- Само молим људе да размисле, да не прихватају или одбацују нешто априори. Да добро анализирају и размисле и о добрим о лошим странама. Рекао сам вам шта је Србија изгубила, а шта је добила. Сами размислите и донесите одлуку. Најбоље знате шта је добро за ваше интересе - рекао је Вучић.

Он је позвао македонске грађане да разумно поставе ствари, јер ће само тако схватити шта добијају, а шта могу изгубити почетком преговора са Унијом, истичући да је европски пут тежак, али напредак земља ће бити од суштинског значаја за све.

Поручио је да гурају своју земљу напред и да је добро је бити на европском путу и отварати могућности за привлачење инвестиција.

- Која је ваша алтернатива? Да ли ће вас оптерећивати на сваком следећем? Наравно. Питаће Бугаре за нешто, питаће друге за нешто друго. Увек ћеш наћи нешто. Али гурајте своју земљу напред. На крају крајева, да ли ће неко отворити кластер више или кластер мање није суштинско питање, није ни најважније. Али добро је бити на европском путу, добро је отворити могућности за привлачење инвестиција. То је важно, то је добро - рекао је председник Србије.

Вучић је напоменуо да је Србији, за разлику од Северне Македоније, одузет део територије, али да Србија то не прихвата, и ипак иде ка будућности.

- Одузели су нам значајан део територије, вама то нису. Али, без обзира на то, ми смо прихватили и идемо напред, иако не признајемо независно Косово, не прихватамо све што нам нуде кроз поглавље 35. Али морате да истрпите некад и неке лоше ствари. Мислим да је најважније да људи знају истину, да их нико не манипулише великим сликама да ће тећи мед и млеко, јер то не постоји ни овако ни онако. Али да ли је лакше ако имате отворене преговоре, вероватно ће бити економски лакше. На основу тога људи могу да мере - рекао је Вучић.

Он је још истакао да Србија не жели ништа од Северне Македоније, сем пријатељства и добрих комшијских односа.

- Ми доживљавамо вас као нашу браћу. Нама не требају територије Северне Македоније, нама не треба језик, признајемо македонски језик. Нама не треба црква, признајемо и македонску цркву. Нама не треба ама баш ништа, сем пријатељства и добрих комшијских односа - рекао је Вучић.

БОНУС ВИДЕО:

ДОЧЕК ЗА ПРЕДСЕДНИКА НА ОДВРАЋЕНИЦИ: Вучића поздравио окупљени народ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПРЕВИШЕ ТОПЛО ОБУЧЕН: На Келебији заустављен пешак пун новца