ОСНИВАЊЕ ЗСО ИЛИ ПРОВАЛИЈА: Петковић у име Београда затражио од европских званичника да натерају Приштину да коначно испуни обавезе

Д. МИЛИНКОВИЋ

06. 07. 2022. у 08:46

НАКОН последњих подвала Приштине у вези са договорима о слободи кретања и несталима, а које су у потпуности обесмислиле бриселски дијалог, позиције Београда су јасне: да би се овај процес наставио потребно је хитно кренути у формирање Заједнице српских општина.

ОСНИВАЊЕ ЗСО ИЛИ ПРОВАЛИЈА: Петковић у име Београда затражио од европских званичника да натерају Приштину да коначно испуни обавезе

Фото: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поново је јуче позвао међународну заједницу да се "узме у памет" и изврши притисак на Приштину да оснује ЗСО јер, како је рекао, уколико не испуни све оно што је договором у Бриселу потписано, може да буде касно и да одемо у "провалију са несагледивим последицама".

Петковић је подсетио да су прошла 3.364 дана како ЗСО није формирана и додао да је она та која би требало да представља институционални механизам за заштиту колективних права српског народа на КиМ с обзиром на то да тих права данас нема. Навео је да сваког дана можемо да видимо да се једностраним потезима Приштине и Аљбина Куртија људска права српског народа на КиМ сужавају и газе - права на гласање, слободу кретања...

- Уместо да се договарамо и да идемо у правцу нормализације односа, Приштина повлачи нове кораке у правцу дестабилизације. Курти на све начине жели да уведе Србе на северу КиМ у рат. Нека сви добро знају да нећемо немо да посматрамо док би неко желео да нас "кува као жабу у лонцу". Тај филм неће да гледају јер ми на челу имамо председника Вучића који се заиста лавовски бори за интересе нашег народа на КиМ, али и за мир и стабилност на подручју целог Западног Балкана - подвукао је Петковић.

У покушају да промени курс преговора у Бриселу и потпуно га одведе у правцу преговора о међусобном признавању, Курти је и након помака у јуну око енергетике, учинио све да овај процес врати два корака уназад. Најпре је Приштина донела одлуку о забрани српских личних карата и таблица, а сада убацује клипове и у споразум о несталима, који је био скоро до краја утаначен.

Илустрација В. Н.

Петковић је навео да се до текста споразума дошло пре него што је Курти једнострано донео одлуку да укине српске регистарске таблице и личне карте, као и да је он био прихватљив и ЕУ и свим учесницима у процесу проналаска несталих.

- И онда одједном Приштина долази са новом формулацијом - "принудно нестали". Мислећи да не знамо конвенције и међународно право, тиме су хтели да изврше притисак не би ли касније искористили тај документ за можда наводно некакве нове процесе против Београда. Јер, управо та формулација "принудни нестанак" јесте правна категорија која је јасно дефинисана и у посебној конвенцији УН о заштити од присилног нестанка где се искључиво јавља одговорност државе и државних органа за присилни нестанак - објаснио је Петковић суштину замке о којој су "Новости" писале у броју од уторка.

Како је додао, мислили су да нас "навуку" да се сложимо са таквим документом, па да наводно Београд буде окривљен за све нестале на простору КиМ, укључујући и Србе.

- А где је ту ОВК? Шта се дешава са том терористичком организацијом која је најодговорнија за нестанак, убијање многих? - упитао је Петковић, и додао да то поврђује и Специјални суд у Хагу с обзиром на то да се највишим челницима ОВК данас суди у Хагу због ратних злочина.

Фото Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ указао је и да покушајем да у текст документа убаце термин "принудно нестали", чиме би практично за све злочине почињене на КиМ, укључујући и оне које су извршили припадници терористичке ОВК, била одговорна држава Србија, Приштина жели да закочи договоре.

- За Србију је питање несталих особа високохуманитарно, а не политичко, ми смо иницирали да дође до текста споразума и истражили све 23 локације за које је захтев поднела Приштина. Политичарима у Приштини су "пуна уста" те теме, а када треба да се уради нешто конкретно и испуне захтеви Београда да се истраже локације за које постоје основане сумње да скривају посмртне остатке Срба, настаје потпуни тајац. Термин "принудно нестали" апсолутно је неприхватљив.

РАДЕ У ДОСЛУХУ СА ЗАПАДОМ

ПОВОДОМ Стратегије безбедности до 2027. коју је усвојила Приштина, где је главни циљ да уђу у НАТО, Петковић је рекао да то није ништа ново и да су и раније усвајали документе који су директно били уперени против српског народа на КиМ, али и Београда.

- Ово је још један показатељ да они то очигледно раде у дослуху са својим менторима на Западу који их подржавају да постану чланица и Савета Европе и НАТО.

СЕЛАКОВИЋ: НИСМО ВРЕЋА ЗА УДАРАЊЕ

ШЕФ дипломатије Никола Селаковић упозорио је јуче да је Србија изложена великим притисцима, који су највише концентрисани на председника Александра Вучића, и указао да је сада најважније да се сачува мир у ситуацији када Приштина наставља са једностраним потезима, а Аљбина Куртија представници одређених земаља са Запада тапшу по рамену.

- Србија је фактор стабилности, није реаговала на сваку провокацију, а захваљујући председнику Вучићу свака одлука и реакција била је пажљиво одмеравана. Србија није неко ко ствара проблеме, али није ни врећа за ударање. Свако ко жели да се игра ватром то мора да зна. Ако неко хоће да седне са нама да решавамо проблеме, имаће партнера у нама, али ако хоће да се иживљава над нашим народом, мора бити свестан да му то неће проћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВАР ТАЈВАНСКОГ НЕБА: Тиен-Кунг 3 - домет 200 км, уништава више циљева одједном