ЗАПАД ТРАЖИ ДА ПОЧИНИМО САМОУБИСТВО: Драгомир Анђелковић - Бриселски споразум је мртав, очекују да уведемо санкције Русији

Д. МИЛИНКОВИЋ

04. 07. 2022. у 13:00

НЕМАЧКА је скинула маску и отворено рекла да морамо да признамо косовску сецесију ако желимо у ЕУ.

ЗАПАД ТРАЖИ ДА ПОЧИНИМО САМОУБИСТВО: Драгомир Анђелковић - Бриселски споразум је мртав, очекују да уведемо санкције Русији

Фото: "Новости"

И они и САД од нас очекују да уведемо санкције Русији и тако се одрекнемо њене подршке у вези са заштитом сопствених виталних националних интереса. Када је реч о БиХ, ту западне силе од Срба траже да науштрб државности РС прихвате централизацију. Запад, фактички, од нас тражи да починимо самоубиство.

Овако историчар и политички аналитичар Драгомир Анђелковић, у интервјуу за "Новости", описује тренутну, сложену ситуацију у којој се Србија налази.

* У оваквим околностима, имамо ли уопште маневарског простора?

- Немамо. У околностима кад неко покушава да нам отме све што је битно, једино разумно решење је да заузмемо одбрамбени положај и будемо спремни да бескомпромисно штитимо оно што је наше. Попуштањем и додворавањем призивамо невоље.

* Колико је реално да западни центри моћи изазову ескалацију кризе, како би приморали Србију да промени став о украјинско-руском сукобу?

- Запад наш регион доживљава као своје двориште, али његов српски део није уређен како жели. Вашингтон је свестан да губи глобалну трку, па појачава притисак на Србе. То је за нас лоше. Добро је што ослабљени Запад не сме да рескира да отвори нови фронт. Отуда пре блефира да је спреман да покрене акцију против нас, од Косова до Српске, него што је то реално вољан да уради. На нама је да чврсто, али без провоцирања, штитимо своје интересе.

БРИСЕЛ ОДУСТАО ОД НАС

* ДА ли је дошао тренутак да Србија одустане од ЕУ?

- Брисел је одустао од Србије и генерално тзв. Западног Балкана. Не треба да се заваравамо да је другачије. И бруталне чињенице су боље од ружичастих лажи. Када хладне главе сагледамо шта је могуће а шта није, бићемо способнији да бранимо своје интересе.

* На коју карту ће Запад заиграти не би ли Београд увео санкције Русији: косовску, РС или изазивања кризе у Србији?

- Запад прети на сто начина, али мало тога може да уради. Води против нас акцију застрашивања како бисмо ми сами, утонувши у дефетизам, за њега обавили посао који није у стању већ деценијама да реализује.

* Да ли је Бриселски споразум мртав након што је Приштина, уз аминовање ЕУ и Квинте, забранила српске личне карте и таблице?

Фото: "Новости"


- Мртав је. Радило се о намери ЕУ да вара Београд, представљајући се лажно као посредник. Циљ је био да се тако од нас, мало по мало, једнострано извлаче уступци. Нажалост, званични Београд је готово мазохистички, много тога и дао. Тако је поступао у нади да ће ипак постићи какав-такав компромис и отворити врата ЕУ. Сада је јасно да су то биле илузије, па је време да Србија поништи пакет бриселских споразума и да на северу КиМ обнови српске институције.

* Хоће ли то значити заоштравање односа са Западом и ексцесе са Приштином?

- Можда. Али, да су се наши преци свега плашили, српска држава никада не би била обновљена или би 1914. нестала прихвативши аустријски ултиматум. Штавише, мислим да ће прагматични Запад, ако одлучно наступимо, много озбиљније са нама почети да преговара, уместо да крене ђоном на Србију. У Вашингтону и Бриселу знају да је прошло време за тако нешто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВОЗАЧ АУТОБУСА ПЛАКАО КАО КИША: Није могао да верује шта је доживео дан пред одлазак у пензију (ВИДЕО)

ВОЗАЧ АУТОБУСА ПЛАКАО КАО КИША: Није могао да верује шта је доживео дан пред одлазак у пензију (ВИДЕО)

ВИШЕ од три деценије провео је иза волана градских аутобуса, а последњих девет бринуо је о превозу путника из Мас Саура, места смештеног западно од центра Барселоне.

01. 03. 2024. у 17:05

Коментари (4)

ОСВОЈ КАРТЕ И БУДИ ДЕО ХУМАНЕ МИСИЈЕ НА ФЕСТУ