НОВИ САЗИВ ПАРЛАМЕНТА НАЈКАСНИЈЕ ДО 4. АВГУСТА: У поноћ истекао рок за приговоре на пети круг гласања у Великом Трновцу

М. С.

04. 07. 2022. у 10:00

КОНСТИТУТИВНА седница Скупштине Србије биће одржана у наредних месец дана, најкасније до 4. августа.

НОВИ САЗИВ ПАРЛАМЕНТА НАЈКАСНИЈЕ ДО 4. АВГУСТА: У поноћ истекао рок за приговоре на пети круг гласања у Великом Трновцу

Фото Танјуг

Будући да је у поноћ истекао рок од 72 сата да се упути приговор на резултате гласања у Великом Трновцу, створили су се услови да буду проглашени коначни резултати парламентарних избора у Србији, на које се чекало три месеца. Након што трибуни седну у скупштинске клупе, креће да тече рок од 90 дана за састав нове владе.

По изборном закону, председник Скупштине у одлазећем сазиву, Ивица Дачић, у обавези је да закаже конститутивну седницу парламента у року од 30 дана од проглашења коначних резултата. Првој седници председава најстарији посланик. Уколико најстарији посланик не може или не жели да преузме улогу председавајућег, говорницу привременог председника Скупштине преузима следећи најстарији. На конститутивном заседању новог сазива парламента треба да се потврде мандати, изаберу председник и потпредседник Скупштине Србије и генерални секретар.

После петог круга гласања у Великом Трновцу, расподела снага у парламенту промењена је за једно место, па је науштрб мандата Социјалистичке партије Србије, посланичко место отишло Коалицији Албанаца Долине, која је ушла у нови сазив Скупштине. СПС ће имати 31 посланика, СНС има 120, Уједињени за победу Србије 38, НАДА 15, Морамо 13, Двери 10, колико и Заветници. Када је реч о мањинским странкама, Савез војвођанских Мађара има пет представника, Муфтијин аманет три, Заједно за Војводину и СДА Санџака по два.

Године рођења сада су тајна

КАДА је реч о годинама рођења посланика, сетом изборних закона који су измењени, укинито је објављивање годишта кандидата за посланике. Странке су предале листе са именима и презименима, занимањима и местима одакле потенцијални трибуни долазе, док ће се сазнати ко колико има година тек када посланици буду заузели своја места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери