БРИСЕЛ ЗНАО ЗА КУРТИЈЕВ ОПАСАН ПЛАН И - ЋУТАО! Европска унија саучесник Приштине, Стано дефинитивно потврдио све

Д. МИЛИНКОВИЋ

02. 07. 2022. у 09:00

ЛИЦЕМЕРЈЕ Европске уније блеснуло је у пуном сјају на случају скандалозне одлуке Приштине да забрани српске личне карте и регистарске таблице: Брисел не само да то није покушао да спречи, него је био унапред упознат са опасним плановима Аљбина Куртија и све то прећутно аминовао!

БРИСЕЛ ЗНАО ЗА КУРТИЈЕВ ОПАСАН ПЛАН И - ЋУТАО! Европска унија саучесник Приштине, Стано дефинитивно потврдио све

Фото: Профимедиа

То је најпре у увијеној форми наговестио специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, који тек што је допутовао у Београд у тренутку када је из Приштине испоручена нова провокација, а јуче и дефинитивно потврдио портпарол Уније Петер Стано.

Лајчак је поводом Куртијевих потеза рекао да су "променили теме његове посете Србији", у коју је дошао како би покушао да организује састанак српског председника Александра Вучића и Куртија у Бриселу, од кога, сада је јасно, неће бити ништа. Овако формулисаном изјавом Лајчак је увијено наговештавао како је затечен одлукама у Приштини, али га је Станово признање разоткрило. Јер, Стано је рекао да је "Брисел о томе још раније ове недеље био обавештен, али не и консултован".

Београд већ годинама упозорава да албанске власти на Косову и Метохији крше потписане споразуме, обесмишљавају дијалог, тероришу Србе са циљем да их протерају и заокруже своју лажну независност, али ЕУ као покровитеља преговора о нормализацији односа све то очигледно не занима.

Премијерка Ана Брнабић нагласила је јуче да најновије одлуке Приштине о личним документима и пререгистрацији аутомобила стављају Србију у комплексну ситуацију, а посебно Србе на КиМ.

- Суштина је стално малтретирање Срба, провокације и терор над нашим народом, а тим поводом нико ништа не чини, дају саопштење које може бити вербално оштрије или мање оштро, али у пракси не значи ништа.

Да ствари буду још скандалозније, Стано је јуче нереаговање Брисела покушао да оправда семантиком, тачније тумачењем текстова споразума, па је тако поручио да "према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице", које издаје Србија.

- Споразуми су јасни да се на Косову користе само таблице које издаје Косово - навео је Стано, и парадоксално указао како је слобода кретања, коју је Приштина прекршила и последњом одлуком, камен темељац ЕУ.

Брнабићева је узвратила да у одредбама Бриселског споразума нема ниједне која говори о таблицама и истакла да Приштина не поштује обавезе из тог споразума:

- У 15 тачака Бриселског споразума нигде се не говори о таблицама. Ми смо све своје обавезе из споразума испунили.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је поводом изјаве Стана да такозвано Косово има право да једнострано укида српске таблице на КиМ, уз лицемерно и кукавичко објашњење да су их Шиптари обавестили, али их нису консултовали, сасвим приличи ЕУ и њеној политици гажења свих споразума за које је сама својим потписом гарантовала.

Он је поручио Стану да му није пало на памет да помене оснивање Заједнице српских општина нити да тражи поштовање Бриселског споразума, али јесте да правда шиптарске лажи и да припрема оправдање за насиље над Србима на КиМ:

- Позивам председника Вучића да настави да говори и ради као председник свих Срба и да не поклекне пред силом и лицемерјем ЕУ. Председниче, изборили сте се за војну неутралност, колико још уцена и напада треба да стигне из Брисела, пре него се одлучите да питамо Србе да ли желе и политичку неутралност. Предуго нас лажу и уцењују, нека преузму и одговорност за своје лажи.

Реаговао је и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је поручио Стану да из споразума "чита и вади само оно што му одговара":

- Он каже да на основу споразума из 2011. и 2016. Приштина има право да укине КМ таблице. То није тачно! У споразумима који су договорени стоји да ће се извршити пререгистрација свих таблица на простору Косова и Метохије, где ће грађани моћи да бирају између две врсте таблица.

Петковић је објаснио да су једне неутралне, КС, а да се друге односе на РКС, Републику Косово:

- У септембру 2020. године, Приштина укида КС таблице, и зато смо ми касније имали све оне проблеме. Сетимо се Јариња, Брњака... Шта сада наш народ има да изабере? Остају само таблице лажне државе Косово. Мислите ли да се неко огласио поводом овога? Не. Најновијим потезима Приштина врши институционално насиље над Србима са КиМ. Курти гази све споразуме и договоре, чиме се угрожавају мир и стабилност, показује да не постоји дијалог. Када хоћете да једнострано, мимо договора у Бриселу, укидате режим стикера који смо договорили, уводите нека нова правила, онда показујете да ви заправо желите рат са Србима.

Фото И. Радуловић

КУРТИ: ВУЧИЋ УПЛАШИО НЕКЕ

ОСОКОЉЕН подршком земаља Квинте, које стоје иза одлуке да се забране српске личне карте и таблице, и Аљбин Курти је јуче признао да је Лајчак био обавештен о акцијама Приштине и наставио да инсистира да се води дијалог о међусобном признавању:

- Знам да постоји план за састанке главних преговарача, можда и више од тога, да видимо како и колико могу да се припреме у Бриселу. Спремни смо и заинтересовани за правно обавезујуће, одрживе споразуме и међусобно признавање у центру споразума. Али проблем може бити у упозорењима Вучића да се Београд може повући из дијалога. Мислим да они праве грешку и ово је можда мало уплашило некога у Бриселу.

НЕЋЕ ДА ПРИЗНАЈУ ГРЕШКУ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић навела је да се већина западних земаља, када је реч о рату у Украјини, позива на Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, али да се у случају Србије она не поштује.

- Не можете да причате о основном принципу међународног права и правног поретка, а то је неповредивост територијалног интегритета држава, а да не кажете да сте у случају Србије направили грешку, јер не поштујете тај принцип.

Председница Владе указала је и да је Србија једина држава која се не понаша лицемерно и која поштује међународно право и принцип да је територијални интегритет држава неповредив.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута