ПРИШТИНА ИЗАЗИВА НОВУ КРИЗУ: Односе са Београдом довела до тачке кључања

Танјуг/Новости

30. 06. 2022. у 13:14

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

ПРИШТИНА ИЗАЗИВА НОВУ КРИЗУ: Односе са Београдом довела до тачке кључања

Влада у Приштини / Фото Танјуг

Петковић је Лајчаку отворено пренео став Београда по питању најновије ситуације на Косову и Метохији, изазване јучерашњим једностраним одлукама Привремених институција у Приштини, у вези са српским регистарским ознакама и личним картама.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да је недавно усвајања Мапе пута за примену споразума о енергетици пробудило очекивања да се ради о великом кораку, који отвара могућност да се коначно започне са имплементацијом осталих споразума, пре свега са активностима за формирање Заједнице српских општина.

- Уместо тога, добили смо нову кризу коју је директно проузроковала Приштина и која може имати несагледиве последице по мир и стабилност целог региона - упозорио је Петковић. - Након јучерашњих догађаја, Приштина је дијалог довела до руба провалије и све је извесније да су постигнути споразуми у Бриселу потпуно обесмишљени - констатовао је директор Петар Петковић.

Посебну забринутост Београда изазива нереаговање међународне заједнице, која немо посматра потезе албанских политичара, који воде ка дестабилизацији прилика на терену и опасности од избијања сукоба, које Приштина очигледно жели, приметио је Петковић.

Оно што је јасно то је да Срби са Косова и Метохије неће дозволити да буду прогањани, убијани, напротив, данас су одлучнији више него икада пре да неће трпети да Приштина над њима спроводи институционално насиље. Најновијим потезима Приштина је односе са Београдом довела до тачке кључања, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

На крају разговора, Петковић је подсетио да је Београд доследно опредељен за мирно решавање несугласица у региону и стварање простора за интензивирање економске сарадње и слободан проток људи, робе, капитала и услуга и да ће тај став задржати и даље, али да је извесно да је Приштина изабрала други и другачији пут.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић обратио се јуче поводом нових одлука Приштине да забране српске личне карте и након 30. септембра укину важење регистарских ознака са именима српских градова "КМ", "ГЛ", "ПР", "УР" и другима, уз најаву да ће након тог рока та возила бити одузимана.

- Ово се дешава зато што су бахати и арогантни, а ми немамо нуклеарно оружје ни нафту, па могу да нам раде шта хоће. Наш народ, разговарао сам са представницима Српске листе, неће то више да трпи. Неће да трпи упаде њихових јединица. Дали су рок, и Приштина планира општи напад на север Косова 1. октобра. И то народ треба да зна - рекао је Вучић. Оштре речи председника Србије и поруке Западу и Приштини читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГЛОГОВАЦ САХРАЊЕН БЕЗ КРСТА: Глумчев отац је остао без речи - болна исповест родитеља