"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Приштина одустала од захтева за чланство у Интерполу

Д. М.

30. 06. 2022. у 12:16

ПРИШТИНА је одустала од аплицирања за чланство лажне државе Косово у Интерполу, јер не може да обезбеди довољну подршку на Генералној скупштини ове организације у октобру, у Индији.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Приштина одустала од захтева за чланство у Интерполу

Foto: EPA/ Georgi Licovski

Како "Новости" сазнају из дипломатских извора, влади Аљбина Куртија је из западних центара моћи сугерисано да ће у случају да поднесу захтев за чланство поново доживети дебакла и да сад није тренутак да се упуштају у ову авантуру.

И Курти је свестан да не би било добро да у Интерполу доживи још један дебакл, посебно имајући у виду недавни покушај да отворе врата Савета Европе који је такође прошао неславно. Иначе, највећи покровитељи косовске независности, пре свих Немачка и Француска у старту су се противиле да Приштина поднесе захтев за чланство у СЕ у овом тренутку, с обзиром на деликатне геополитичке околности због украјинско-руског сукоба. Незадовољство Запада досолила је и чињеница што је Приштина овај потез повукла без детаљних консултација са њима.

Против тога да Косово аплицира за СЕ била је и Украјина, јер сматра да би то дало могућност Криму и Донбасу да као међународно непризнате територије такође поднесу захтев за СЕ.

Наши извори тврде да Курти, после неуспеха у СЕ, договора око мапе пута за спровођење споразума о енергетици који не иде на руку Приштини, и извесног дебакла ако се упусте у причу о чланству у Интерполу, покушава да направи нешто што ће му донети поене на домаћој политичкој сцени. Зато и покушава да покаже "мишиће" забраном српских личних карата и регистарских таблица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ПРЕВИШЕ ТОПЛО ОБУЧЕН: На Келебији заустављен пешак пун новца