СПРЕМАЈУ ПРОТЕСТ ЗБОГ ТРНОВЦА? Опозиционе странке разматрале заједничке акције, позиву се нису све одазвале

В. Н.

30. 06. 2022. у 07:21

ЈОШ један покушај да се направи договор о заједничким акцијама дела проевропске опозиције је пропао, јер се на састанак у организацији покрета "Заједно", предвођеним Небојшом Зеленовићем, нису појавили сви страначки лидери који су позвани.

СПРЕМАЈУ ПРОТЕСТ ЗБОГ ТРНОВЦА? Опозиционе странке разматрале заједничке акције, позиву се нису све одазвале

Лидери на окупу током изборне ноћи, Фото Н. Скендерија

Окупљање су тако "бојкотовали" представници Народне странке Вука Јеремића и Демократске странке, али и људи из "Не давимо Београд", иначе Зеленовићеви партнери из предизборне коалиције "Морамо".

Разговорима су, с друге стране, присуствовали Драган Ђилас и Мариника Тепић из Странке слободе и правде, Павле Грбовић из Покрета слободних грађана и Здравко Понош који је најавио формирање свог покрета. На страни домаћина, поред Зеленовића, били су и Александар Јовановић Ћута и председнички кандидат "Морамо" проф. Биљана Стојковић.

"Крња" опозиција разматрала је даље кораке и начелно договорила да се свим опозиционим посланицима понуди да упуте заједнички захтев за што скорији завршетак изборног процеса и конституисање парламента. Међу идејама је и да опозиција организује протесте уколико се настави са понављањем гласања у Великом Трновцу, због чега још нису проглашени резултати априлских парламентарних избора.

Вук Јеремић, Фото Н. Скендерија

Иначе, ово је био први заједнички сусрет проевропске опозиције после постизборног састанка Ђиласа са председником Србије Александром Вучићем, који је додатно утицао на односе у опозицији, али и на дефинитивни распад коалиције "Уједињени за победу Србије".

Дефинитан крај овог савеза одсвирао је Ђилас, средином јуна, када је отворено поручио да није никакав "тројански коњ" и "издајник", како га оптужују поједине опозиционе колеге, већ да је испао магарац јер је пристајао на непринципијелне коалиције и сарадњу са политички несродним странкама. Он је поручио и да ће убудуће сарађивати само са онима који имају конкретан план и програм, а не само једну стратегију - "да су против Вучића".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута